Пеп Гуардиола има най-много полуфинали в Шампионска лига като треньор, Анчелоти го настига (СТАТИСТИКА)


Пеп Гуардиола има най-много полуфинали в Шампионска лига като треньор, Анчелоти го настига (СТАТИСТИКА)
Снимка: Getty Images/Guliver

3241 0

Много дискусии се отприщиха след края на мача между Атлетико Мадрид и Манчестър Сити, но едно е ясно - Пеп Гуардиола за пореден път класира клуба си на полуфиналите в най-престижния клубен турнир. Това стана благодарение на Кевин де Бройне, който единствен успя да реализира в двете срещи и така "гражданите" се класираха за предпоследната фаза на надпреварата със скромното 1:0.

Пеп Гуардиола е стигал 9 пъти полуфинал в Шампионска лига

През уикенда Клоп и Гуардиола се размениха куп суперлативи, като германецът дори определи колегата си за "най-добрия в света". Испанецът отрече, но може би само от уважение, защото той се превърна в рекордьор по брой участия на полуфинал в Шампионска лига като наставник. Оказва се, че активният от 2009 г. мениджър, има цели девет полуфинални срещи, като това е с една повече от преките му конкуренти, които имат по осем.

Гуардиола е класирал четири пъти Барселона, три - Байерн и снощи класира за втори пореден сезон Манчестър Сити. Любопитно е, че класира каталунците още в първата му година начело, а след това го прави още три последователно (2009-2012). В крайна сметка успя да спечели само два финала с Барселона, а последно загуби по горчив начин през миналата година от Челси. 

Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти плътно зад Гуардиола

Втората позиция се дели от двама от най-вероятните треньори на нашето време - Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти. Първият е в треньорския занаят от 2004 г. насам, като за 18 години успя да класира цели четири различни клуба до полуфиналите в Шампионска лига - почва с Порто през първата му година като наставник, а последно го прави с Челси - 10 години по-късно. Междувременно класира лондончаните още два пъти, един път Интер в края на първото десетилетие и три последователни пъти най-опитния клуб в турнира Реал Мадрид. Португалецът също може да се похвали с две "ушати" - една с Порто от 2003/2004 и през сезон 2009/2010 с отбора на "нерадзурите". 

 

Карло Анчелоти е наставник вече цели 23 години, но успя да настигне Моуриньо едва тази седмица - след като лично класира Реал за трети път. Това беше осмият подобен успех за ръководителя. Първоначално той успява да направи пробив с Ювентус през 1999 г., като следват четири класирания с Милан и три с мадридчани. До този момент той е превърнал три от полуфиналите в спечелени финали, а статистиката е непоколебима - спечели ли Анчелоти Шампионска лига, печели и Суперкупата на Европа. Два пъти той успява с Милан и един с Реал, а единия успех с "росонелите" и този със столичаните ги подплатява и с местните купи. 

Сър Алекс Фъргюсън извежда Манчестър Юнайтед 7 пъти до полуфинал в Шампионска лига

Тройката се допълва от сър Алекс Фъргюсън, който, въпреки че вече не е мениджър остава в историята със своите седем класирания на полуфиналите в Шампионска лига. Всичките си опити прави с Манчестър Юнайтед между 1994 и 2013 г. Той успява да спечели два финала в надпреварата - през 1999 г. и 2008 г., а през 2011 г. го губи от Барселона на "Уембли"

А ето какви скандали включваха мача между Атлетико и Манчестър!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички