Виляреал мечтае да вземе скалпа и на Байерн Мюнхен в Шампионска лига


Виляреал мечтае да вземе скалпа и на Байерн Мюнхен в Шампионска лига
Снимка: Getty Images, колаж на SportLive

2339 0

Жребият за четвъртфиналите в Шампионска лига противопостави един от фаворитите за трофея Байерн Мюнхен срещу приятната изненада в турнира Виляреал от Испания. На пръв поглед съперникът в тази фаза на турнира изглежда сравнително лек за Байерн, имайки предвид кои бяха другите потенциални съперници. Другата възможна по-приемлива опция за баварците беше Бенфика от Лисабон. От Байерн определено могат да се чувстват доволни от жребия, но в никакъв случай коравият тим на „жълтата подводница“ не бива да бъде отписван толкова лесно след постигнатото до момента в турнира и триумфа в Лига Европа миналия сезон.

История на съперничеството

Тези два отбора са се срещали само два пъти досега и отново това е било в най-престижния европейски клубен турнир. През сезон 2011/12 Байерн и Виляреал са в една група в Шампионската лига, където германците постигат две победи – 0:2 като гост в Испания и 3:1 на „Алианц Арена“ в Мюнхен.

Ключовите фигури

В този сблъсък ще бъде ключово представянето на звездите в нападение на двата отбора – Роберт Левандовски и Жерар Морено. Полският нападател на Байерн вече е едноличен лидер при голмайсторите в Шампионска лига този сезон със своите 12 гола и е устремен към това индивидуално постижение. Той реализира хеттрик във вратата на РБ Залцбург при победата със 7:1 в миналата фаза на турнира на богатите.

Голмайсторът на „жълтата поджодница“ в Шампионска лига този сезон е нидерландецът Арно Данджума, но испанецът Морено също трябва да бъде зорко следен от защитата на Байерн. Той бе измъчван от контузии този сезон, но постепенно си връща познатата форма, за да поведе Виляреал към добър завършек на сезона.

Представяне до момента

Напоследък немският колос позагуби инерцията си и понатрупа някои слаби мачове с фрапантни грешки в защита, но треньорът Юрхен Нагелсман със сигурност ще успее да вкара отбора си в най-добрата форма преди най-важната част от сезона.

Виляреал започна слабо тазгодишната си кампания, но отборът постига все по-добри резултати в Ла Лига в стремежа си да играе в Европа и догодина. В Шампионска лига тимът на Унай Емери демонстрира съвсем друго лице, отстранявайки Ювентус на 1/8-финалите и преодоляването на тежка и равностойна група с Манчестър Юнайтед, Аталанта и Йънг Бойс.

Любопитна статистика

Бърз преглед на статистиката показва, че от 65 мача срещу испански отбори Байерн има 31 победи, 15 равенства и 19 загуби като головата разлика е 109:83 в полза на баварците.

Виляреал е с изравнен баланс в малкото си мачове срещу германските си съперници. Победите и загубите са по 3, а равенствата са 4. Головата разлика е отрицателна за испанците – 14:17.

Що се отнася до 1/4-финалната фаза в Шампионска лига, любопитно е да се отбележи, че от общо 6 сблъсъка с испански отбори, Байерн е продължавал към полуфиналите само два пъти. Първият път баварците отстраняват Севиля с общ резултат 2:1 през 2018 година, а вторият беше при историческия разгром в един мач над Барселона с 2:8 през 2020 година. Испанските отбори, които са отстранявали Байерн на крачка преди полуфиналите са Реал Мадрид и Барселона.

Виляреал от своя страна никога не се е изправял срещу отбори от Германия във фазата на директните елиминации на Шампионска лига.

Очаквания

Лошата успеваемост на Байерн срещу отбори от Испания на 1/4-финал и дебютното участие на Виляреал срещу немски отбор в тази фаза на турнира поставят много въпросителни преди двубоите между двата отбора. Въпреки това, почти всички предпоставки сочат Байерн като фаворит не само в този сблъсък, но и в турнира. Бойкият тим на Виляреал обаче не е казал последната си дума и предстои да видим дали ще последва изненада, или очакваното ще надделее.

Първите 1/4-финални мачове от Шампионска лига ще се изиграят на 5 и 6 април, а реваншите ще са седмица по-късно - на 12 и 13 април. Предстои да се уточнят датите на отделните двубои.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички