Официално: УЕФА утвърди новия формат на Шампионска лига, ето какво предстои


Официално: УЕФА утвърди новия формат на Шампионска лига, ето какво предстои
Снимка: Getty Images/Guliver

5503 0

По 8 мача ще изиграе всеки отбор в груповата фаза на Шампионска лига след приемането на новия формат на турнира от сезон 2024/25. Това реши днес Изпълнителният комитет на УЕФА след среща във Виена, променяйки първоначалното си решение всеки клуб да играе по 10 двубоя.

При новия формат в груповата фаза на надпреварата ще участват 36 отбора и всички ще бъдат в една група, като съперниците ще се определят по така наречената "Швейцарска система", при която във всеки кръг един срещу друг се изправят тимовете с близък брой точки (тоест победителите в първия кръг играят помежду си във втория кръг, тези с по шест точки в третия и т.н.).

Всеки отбор ще изиграе по осем мача срещу осем различни съперника (четири у дома и четири като гост), а първите осем в крайното класиране отиват директно на осминафиналите, докато завършилите от 9-о до 24-то място ще играят плейофи на разменено гостуване за другите осем позиции.

След сериозни критики за увеличаването на броя на мачовете, което допълнително ще утежни футболния календар, от УЕФА решават да съкратят два кръга.

На заседанието във Виена е взето още едно важно решение - отменя се правилото за даване на покани за двата клуба с най-висок клубен коефициент, които не са се класирали за Шампионска лига. Вместо това последните две места ще бъдат за страните, чиито отбори са събрали най-много точки в последното издание на турнира, като тези страни ще имат по един допълнителен участник. А ето кои са треньорите с най-много финали в Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички