Най-накрая! УЕФА се извини на феновете на Ливърпул и Реал, започва разследване


Най-накрая! УЕФА се извини на феновете на Ливърпул и Реал, започва разследване
Снимка: Getty Images

3432 0

Най-накрая от УЕФА реагираха след случилото се преди финала на Шампионската лига между Ливърпул и Реал Мадрид на „Стад дьо Франс“ в Париж. Припомняме, че сблъсъкът започна с 36 минутно закъснение заради проблем, свързан с допускането на феновете на „мърсисайдци“ на стадиона.

УЕФА излезе с официално изявление, чрез което поднесе своите извинения към феновете и на двата отбора. От европейската футболна централа съобщават, че са поръчали независимо разследване на случилото се във френската столица.

Ето я позицията на УЕФА:

„УЕФА желае искрено да се извини на всички зрители, които трябваше да преживеят или станаха свидетели на плашещите и тревожни събития преди финала на Шампионската лига на стадион „Стад дьо Франс“ на 28 май 2022 г. в Париж. Те се случиха в нощ, която трябваше да бъде празник за европейския клубен футбол. Никой футболен фен не трябва да бъде поставян в тази ситуация и това не трябва да се повтаря.

За тази цел, веднага след събитията, УЕФА поръча независимо разследване , за да идентифицира недостатъците и отговорността на всички субекти, участващи в организацията на финала.

Независимото разследване ще бъде ръководено от д-р Тиаго Родригеш от Португалия и има за цел да разбере какво се случи в часовете преди финала и да извади поуките, за да се гарантира, че събитията няма да се повторят никога.

Разследването ще се стреми да установи пълна картина и времева линия на случилото се през деня, както на стадиона, така и в околните райони, включително по време на шествията на зрители към стадиона през различните точки за достъп.

Той също така ще разгледа всички оперативни планове, свързани със сигурността и издаването на билети, както и други по преценка на главния разследващ.

Разследването има за цел да идентифицира всички проблеми или пропуски в изпълнението и управлението на операциите и да оцени ролите и отговорностите на всички участващи субекти и адекватността на техния отговор на събитията, за да направи препоръки относно най-добрите практики за бъдещето за УЕФА и съответните заинтересованите страни.

Констатациите от разследването, заключенията и препоръките ще бъдат изложени подробно в доклада. Разследването ще започне незабавно и трябва да приключи възможно в най-кратък срок".

А ето кого набедиха за виновник френските власти.

 UEFA wishes to sincerely apologise to all spectators who had to experience or witness frightening and distressing events in the build-up to the UEFA Champions League final last week.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Лудогорец

"Тайни от бг елита": Ас на Лудогорец с 3-степенно "меню" за самоусъвършенстване

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички