Манчестър Сити се издъни в Шампионска лига: Холанд пак "отсъстваше", но друг бе грешникът (ВИДЕО)


Манчестър Сити се издъни в Шампионска лига: Холанд пак "отсъстваше", но друг бе грешникът (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6019 0

Английският шампион Манчестър Сити не успя да спечели първата си осминафинална среща срещу РБ Лайпциг, като двата отбора завършиха при равенство 1:1 в Германия. Реваншът в Шампионска лига между тези съперници е след около три седмици.

"Гражданите" доминираха през първото полувреме, като домакините рядко играеха с топката и първият им изстрел дойде секунди преди края на първата част. Въпреки това и футболистите на Пеп Гуардиола не можеха да се похвалят с чисти положения пред гола.

Те все пак взеха своя аванс в 27-ата минута, когато бе наказана груба грешка в половината на съперника. Впоследствие Рияд Марез се озова на отлична позиция в наказателното поле и се разписа.

Това бе неговият 20-и гол в Шампионска лига, като се превърна в петия играч от Африка, който стига тази кота в най-престижния европейски клубен турнир. Преди него това сториха Мохамед Салах (44), Дидие Дрогба (44), Самуел Ето'о (30) и Садио Мане (27).

През втората част РБ Лайпциг изглеждаше по коренно различен начин и малко след средата на второто полувреме вече бе създал три чисти положения за гол. Третото се превърна в попадение, след като Едерсон (ВИДЕО с кошмарната грешка на Едерсон) тръгна да излиза и допусна голяма грешка, увисвайки. Там Гвардиол пък се извиси във въздуха и насочи топката към опразнената врата.

Направи впечатление, че и след допуснатото попадение "гражданите" останаха в непроменен състав, като Гуардиола не направи нито една смяна. Това е първи случйа в Шампионска лига, в който не се извървшат промени, от октомври 2018 година, когато това сториха Манчестър Юнайтед срещу Ювентус.

Срещата разочарова откъм резултатност, след като в предните им две срещи бяха отбелязани общо 12 попадения (6:3 за Сити и 2:1 за Лайпциг).

СЪСТАВИ

РБ Лайпциг: Бласвич, Орбан, Гвардиол, Клостерман, Собослай, Шлагер, Халстенберг, Форсберг, Лаймер, Вернер, Андре Силва

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Диаш, Аке, Аканджи, Родри, Гюндоган, Силва, Грийлиш, Марез, Холанд

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 10 минути нямаше нито едно положение пред някоя от двете врати, но притежанието на топката бе смазващо в полза на хората на Гуардиола - 73% от време тя бе в тях. "Гражданите" обаче трябва да се пазят, тъй като в последните срещи често се случва да получат попадение с първия точен удар от съперника.

Първият удар дойде в 13-ата минута, като той бе точен. Марез намери Диаш в наказателното поле след отлично изпълнен ъглов удар, но Бласвич имаше късмета топката да бъде насочена точно в ръцете му.

27' - 0:1! Марез откри резултата с първата си чиста голова ситуация. Много груба грешка в разиграването в собствената половина на домакините, които сбъркаха пас през центъра чрез Шлагер. Скоростно развитие впоследствие и Марез се оказа в наказателното поле срещу стража, като прати топката покрай него.

В 36-ата минута Сити бе много близо до ново попадение. Грийлиш получи и отлично влезе навътре, след което стреля силно, но топката мина с малко над вратата. 10 минути преди края на редовното време домакините все още нямаха нито един изстрел.

Чак в последните секунди на добавеното време към първата част се стигна до първия изстрел по посока вратата на Едерсон. Вернер задържа и си намери пространство за изстрел в наказателното поле, след което прати топката право в ръцете на бразилския вратар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Няколко минути след второто полувреме РБ Лайпциг допусна нова грешка, след като бранител загуби пред наказателното си поле. Впоследствие Сити бързо комбинира и се стигна до изстрел от Марез, който бе блокиран.

В 55-ата минута домакините стигнаха до ситуация, за каквато можеха само да си мечтаят през първото полувреме. Перфектно положение за Хендрикс, който получи отдясно и бе сам срещу Едерсон, но стреля по диагонала встрани от страничния стълб.

В 63-ата минута Андре Силва се позасуети и поради това неговият тим не съумя да изравни. Той не подаде на свой съотборник, а вместо това взе решение да стреля от нетолкова изгодна ситуация, което позволи на Едерсон да се намеси.

В 69-ата минута Едерсон спаси топовен изстрел отдалеч и изби в ъглов удар, след което обаче тепърва следваха бедите.

70' - 1:1! Заучено късо изпълнение и топката бе центрирана моментално, като Едерсон увисна, тръгвайки да излиза. Там Гвардиол се извиси над всички и насочи топката в мрежата на опразнената врата.

Минути след това Гюндоган бе агонизиращо близо до това отново да изведе "гражданите" напред в резултата. Бласвич обаче майсторски отрази и запази паритета.

ПРЕДИ МАЧА

РБ Лайпциг успя да стигне до елиминациите в Шампионска лига с 12 точки, завършвайки на второ място в група, в която бяха още тимовете на Реал Мадрид, Шахтьор Донецк и Селтик. Германците записаха 4 победи и 2 поражения, за да си осигурят участие напред в турнира на богатите.

Манчестър Сити не изпита проблеми в своята група, класирайки се на първата позиция с отбори като Борусия Дортмунд, Севиля и Копенхаген. Момчетата на Пеп Гуардиола спечелиха 14 точки, добраха се до 4 победи и 2 равенства - без да загубят нито веднъж.

Лайпциг и Сити се срещнаха в миналогодишното издание на турнира на богатите (2021/22) в груповата фаза. Тогава двата тима си разделиха по една победа. Сити победи у дома с 6:3, а в Германия "биковете" грабнаха трите точки след успех с 2:1.

Днес е малко вероятно да видим футболисти като Кевин Де Бройне, Джон Стоунс, Аймерик Лапорт, Дани Олмо и Кристофър Нкунку, тъй като те лекуват травми.

Главен арбитър на сблъсъка ще бъде нидерландецът Сердар Гьозюбююк.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички