Магически хеттрик на феноменален Бензема почти изхвърли шампиона Челси и донесе отмъщението на Реал Мадрид


Магически хеттрик на феноменален  Бензема почти изхвърли шампиона Челси и донесе отмъщението на Реал Мадрид
Снимка: GettyImages

9532 0

Топ реализаторът на Реал Мадрид Карим Бензема заби феноменален хеттрик и донесе гръмката победа с 3:1 над Челси в Лондон в първия ¼-финален сблъсък на Шампионската лига. След успеха в тази магическа вечер и триумфа насред „Стамфорд Бридж“ хората на Карло Анчелоти, който все пак водеше „лос бланкос“ от скамейката, са много близко до отмъщението си срещу тима на Томас Тухел и класирането сред най-добрите 4 в Европа.

Миналата година Челси отстрани Реал на полуфиналите, след което спечели и трофея. Сега обаче раздираният от драми около собствеността лондонски клуб не успя да се противопостави на изключително ефективния тим на гостите и звездния им френски голмайстор. Реваншът е на 12 април на „Сантяго Бернабеу“, но още преди него кралете почти си свършиха работата и актуалният носител на трофея в Шампионската лига е пред отпадане от турнира.

Двата тима изнесоха изключително динамичен двубой и сътвориха истински спектакъл с много положения и пред двете врати. Освен трите попадения Винисиус тресна и греда, а Бензема пропиля шанс да вкара поне още един гол. Хората на Томас Тухел изпуснаха немалко положения, а насреща си имаха и Тибо Куртоа, който отново пази като лъв, въпреки освиркванията, с които го посрещнаха феновете на домакините.

Реал шокира Челси в рамките на три минути през първото полувреме. Бензема изригна с два гола с глава в 21-ата и 24-ата минута и до голяма степен предреши изхода от мача. Кай Хаверц върна интригата, вкарвайки също с глава в 40-ата минута.

След почивката домакините се хвърлиха да търсят обрат, но много бързо ентуасиазмът им бе секнат. Още преди да са изминали и 60 секунди от подновяването на играта, вратарят Едуар Менди направи брутален гаф, подарявайки топката на Бензема, който нямаше прошка и оформи своя хеттрик.

До края „сините“ натиснаха, пропуски направиха Аспиликуета Хаверц и резервите Лукаку и Зиеш. Силите им не стигнаха поне за още един гол, а и Куртоа ги отчая със страхотните си изяви. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Домакините започнаха доста по-агресивно мача. Феновете на лондончани посрещнаха с освирквания бившия вратар лондончани Тибо Куртоа, който пази за „лос бланкос“. Те го освиркваха, когато топката достигаше до него.

Изненадващо първият точен удар бе отправен от защитника на гостите Едер Милитао, който в 4-ата минута се включи в предни позиции и стреля към вратата, но не затрудни Едуар Менди.

В ответната атака Кай Хаверц се озова на изгодна позиция на дъгата на наказателното поле, но би над вратата.

Реал действаше на контратака. При една от тях в 10-ата минута гостите едва не откриха резултата. Федерико Валверде изведе Винисиус отляво, след което бразилецът отправи свиреп шут, който разтресе напречната греда.

Домакините претендираха за червен картон на Едер Милитао в 14-ата минута, когато бразилецът загуби топката и задържа откъсващия се Хаверц на дъгата на пеналта. Съдията обаче му показа само жълт картон. Рийс Джеймс стреля от фаула, но Куртоа се справи.

Последваха 3 кошмарни минути за домакинете, в които Бензема вкара 2 гола. Френският голаджия откри резултата в 21-ата със страхотен удар с глава от точката на дузпата. Асистира му Винисиус Жуниор, с когото направиха двойно подаване.

Само 180 секунди по-късно Бензема смрази трибуните на „Стамфорд Бридж“ за втори път. Той отново матира Менди след удар с глава, но този път след асистенция на Модрич.

В 27-ата минута Челси предяви претенции за дузпа за нарушение на Каземиро срещу Хаверц. Съдията обаче не даде такава, а и ВАР потвърди решението му.

Домакините се поотърсиха от шока и пробваха да притиснат съперника си.

В 33-ата минута Карвахал едва не вкара трети гол, след като нахлу в пеналта и затрудни Менди. Наложи се Кристенсен да изчиства на метър пред голлинията.

Домакините продължи да търсят пролуки в защитата на гостите. В 36-ата минута Маунт не уцели целта. 120 секунди по-късно Тиаго Силва с глава след корнер също стреля в аут.

В 40-ата минута все пак Челси се върна в играта. Жоржиньо намери перфектно Хаверц в пеналта и германецът с глава матира Куртоа – 1:2.

Бензема можеше да запише хеттрик в 42-ата минута, но направи голям пропуск. Винисиус му пусна успореден пас, Жоржиньо се опита да го пресече, но само подари топката на французина, който би на сантиметри край дясната греда.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Тухел пусна в игра Матео Ковачич и Хаким Зиеш, които замениха Кристенсен и Канте. Домакините заиграха в система 4-3-3.

Още преди да се изтекли 60 секунди след антракта и Реал поведе с 3:1. Бензема оформи хеттрика си след брутален гаф на Едуар Менди. Вратарят на лондончани излезе да посрещне топката и пусна слаб пас към Рюдигер, французинът го пресече и прати топката в опразнената врата.

В 50-ата минута Тибо Куртоа показа завидна класа. Той изби в корнер страхотен шут на Сесар Аспиликуета.

Чак в 63-ата минута Томас Тухел пусна в игра Ромелу Лукаку. Едер Милитао от гостите пък напусна принудително и на негово място се появи Начо.

В тези минути домакините пробваха да осъществят и да потърсят поне частичен обрат.

Лукаку направи фрапантен пропуск в 69-ата минута, когато остана непокрит но от няколко метра не уцели вратата след изстрел с глава. Малко преди това той пропиля още един шанс.

Само 60 секунди по-късно и Маунт не успя да порази целта. Обръчът пред вратата на Куртоа се затваряше все повече и повече.

В 79-ата минута Хаверц стреля от дъгата, но много слабо и не затрудни Куртоа.

Тибо Куртоа отчая и Рийс Джеймс в 83-ата минута.

В 86-ата минута героят Бензема напусна терена. Смени го Гарет Бейл.

До края Челси така и не успя да стигне поне до още едно попадение.

 СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Челси: Менди, Рюдигер, Тиаго Силва, Кристенсен, Аспиликуета, Джеймс, Жоржиньо, Канте, Маунт, Хаверц, Пулишич

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Алаба, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Валверде, Винисиус, Бензема

Преди срещата Челси - Реал Мадрид 

Само преди година двата гранда се срещнаха в полуфиналите на Шампионска лига и тогава Челси не остави никакви съмнения за това, че на този етап е и по-добрият отбор, и намиращият се в по-силна форма състав. Лондончани надиграха своя "кралски" опонент и в двата двубоя и след победа у дома (2:0) и равенство (1:1 в Мадрид) "сините" се класираха за финала, който в последствие спечелиха с 1:0 срещу Манчестър Сити. 

Ситуацията в момента обаче е различна. Докато преди година Челси летеше високо с новия си треньор, то сега ситуацията е различна. Клубът е пред продажба и санкциите срещу Роман Абрамович рефлектираха сериозно на "Стамфорд Бридж". Играта на отбора не е толкова "свежа", колкото беше преди година, а през изминалия уикенд у дома Хаверц и компания бяха отнесени с 1:4 от Брендфорд. 

Реал Мадрид със сигурност е жаден за мъст и ще направи всичко по силите си, за да остане единственият отбор, защитил трофея си в надпреварата. За целта обаче елиминирането на Челси е задължително. 

"Кралете" също не се намират в най-добрия си игрови ритъм, като показват колебания - трудни победи над непретенциозни съперници и звучен шамар от Барселона след 0:4 на "Бернабеу". 

Добрата новина в лагера на домакините е, че почти всички основни футболисти са налични на Томас Тухел. Същото обаче важи и за Карло Анчелоти, който изненадващо все пак стигна до Лондон, след като до вторник вечер беше болен от Covid-19. Азар, Иско и Йович са аут от сметките, но триото и без това не се радва на много минути под ръководството на италианеца. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички