Късен гол спаси Байерн от срамно поражение срещу най-младия състав в Шампионска лига


Късен гол спаси Байерн от срамно поражение срещу най-младия състав в Шампионска лига
Снимка: GettyImages

4568 0

Шампионът на Германия Байерн Мюнхен едва се спаси в гостуването си на шампиона на Австрия Ред Бул Залцбург в първи мач от 1/8-финалите в Шампионска лига. С късен гол на Кингсли Коман баварската машина достигна до 1:1 срещу най-младия състав в Шампионска лига от 18 години насам, като австрийският отбор, считан за абсолютен аутсайдер, имаше всички шансове да стигне до триумфа, поне в първия мач. 

ФК Холивуд, който само преди дни отнесе тежко поражение с 1:4 от Бохум, отново изигра неузнаваемо първо полувреме, след което губеше с 1:0 с гол на Адаму, а резултатът можеше и да е по-категоричен в полза на австрийския тим. 

Силите, изразходвани през първите 45 минути, оказаха влияние на представянето на Залцбург, като на моменти през второто полувреме домакините изпадаха в глуха защита. Коман, Сане, Мюлер и Левандовски направиха редица пропуски, докато в 80' Улрайх и Павар спасиха Байерн от второ попадение с намеси срещу съответно Адейеми и Адаму. 

Все пак в 89' Коман изравни и възстанови равенството, което дава допълнително предимство на абсолютния фаворит в осминафиналния сблъсък. 

 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Още във 2' Зюле изгуби топката дълбоко в половината на Байерн, като Адайеми се понесе към наказателното поле и опита центриране към свой съотборник. Там Ернандес се намеси, но прати топката право на крака на Улмер. Той стреля от границата на пеналтерията, но Павар подложи крак и изби - първа опасност в полза на домакините. 

След няколко добри контра акции на домакините, Байерн отвърна подобаващо в 10'. Гнабри получи топката на скорост пред наказателното поле на Залцбург, навърза защитник и си освободи позиция, за да стреля, но Кьон успя да отрази - първи шанс и за фаворитите в турнира. 

За жалост на домакините пък, още в 11' се наложи принудителна смяна. Окафор, който имаше проблем в бедрото на десния крак преди двубоя, напусна терена рано-рано заради болки именно в тази област. На негово място се появи Чиквубуйке Адаму. 

Постепенно Байерн овладя по-сериозно контрола върху топката и започна да търси постоянно пролуки в отбраната на Залцбург. Австрийската селекция обаче стоеше много уверено в първите 20-ина минути, като започваше пресата си в средата на терена и навременно играчите успяваха да се ре-позиционират при пробив чрез подаване на първите две линии на защита. 

Точно с отнета топка в средата на терена Залцбург организира най-добрата си атака в мача. Адейеми беше изведен перфектно по дясното крило, като се подигра с цялата защита на Байерн и пусна подаване за Соле. Той само чукна топката за резервата Адаму, който прониза вратата на Улрайх - 1:0. 

Веднага след попадението можеше да се стигне до удвояване на резултата - прекрасен самостоятелен пробив в наказателното поле на Байерн от страна на Арънсън завърши с много опасен удар, но този път Улрайх успя да отрази. 

Байерн можеше най-накрая да отбележи в 29', когато Сане беше намерен отлично в наказателното поле от Мюлер и стреля, но покрай вратата - фрапантен пропуск на бившия ас на Сити. В заключителните 15 минути само веднъж Байерн застраши своя съперник, като два удара на Гнабри бяха блокирани последователно от защитник, а атаката завърши с анемичен удар с главата на Коман.

В последната минута на полувремето домакините имаха претенции за дузпа, но такава не беше отсъдена, след като повторенията показаха, че Павар не е закачил крака на Адейеми - 1:0 до почивката. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част по нищо не приличаше на първата. Още в подновяването на играта Байерн заредува положение след положение, но вместо изравнителен гол, преобладаваха пропуските. Въпреки че владееше топката в над 70% и имаше всякакви положения, 20 минути изминаха без гол, а големите грешници бяха Коман, Мюлер и Левандовски. С прекрасни намеси в тези минути блесна Кьон, който отрази 2-3 удара. 

В 72' най-активният в редиците на Байерн - Коман, отново проби прекрасно по лявото крило, размина защитник в наказателното поле и стреля, но за пореден път Кьон беше отлично пласиран и отрази. 

Само три минути по-късно Байерн осъществи мълниеносна контраатака. Сане се понесе в половината на Залцбург и изведе по крилото Коман. Той с няколко докосвания превзе още терен и върна за Сане, който стреля силно, но Кьон спаси. Гнабри се виждаше как ще вкара на полупразна врата, но вратарят бързо се изправи на крака и улови топката преди крилото да нанесе удар - брилянтни намеси на Кьон. 

Редицата пропуски можеха да струват още по-скъпо в 80', когато при контраатака на австрийската селекция Адейеми се озова сам срещу Улрайх, вратарят спаси, а при добавката Адаму стреля, но Павар успя със сетни усилия да изчисти току преди топката да влезе във вратата. 

Натискът даде ефект чак в края. Павар пусна топката към наказателното поле в 89', а там Мюлер с гръб към вратата продължи топката към далечната греда. Там Коман успя да изпревари защитник и най-накрая да преодолее вратаря - 1:1. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Залцбург: Кьон, Адейеми, Арънсън, Вьобер, Зайвалд, Камара, Капалдо, Кристенсен, Окафор, Соле, Улмер

Байерн Мюнхен: Улрих, Люка Ернандес, Зюле, Павар, Толисо, Кимих, Коман, Гнабри, Мюлер, Левандовски

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ЗАЛЦБУРГ - БАЙЕРН МЮНХЕН В ШАМПИОНСКА ЛИГА

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Шесткратният европейски шампион Байерн Мюнхен се е прицелил в нов трофей от Шампионска лига, след като последният дойде преди две години. През тази година баварците отново са сред фаворитите в турнира, но още на 1/8-финалите ще се изправят срещу една от приятните изненади - Ред Бул Залцбург.

Шампионът на Австрия излезе от груповата фаза заедно с отбора на Лил, като оставиха зад себе си Севиля и Волфсбург. Тимът от Залцбург няма добри спомени от срещите си с Байерн, след като през сезон 2020/21 двата тима бяха в една група и баварците спечелиха и двата мача с 3:1 и 6:2.

Кадрови проблеми не липсват и в двата лагера. За Байерн участие в днешния мач няма да могат да вземат Горецка, Дейвис, Мусиала, Станишич, както и титулярният страж Мануел Нойер. В тима на Залцбург отсъстват Бернардо, Валци, Диамбу, Койта и Око, а Сучич, Шешко и Юнузович са под въпрос.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ ЗА ДВУБОЯ ЗАЛЦБУРГ - БАЙЕРН МЮНХЕН В ШАМПИОНСКА ЛИГА!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички