Исторически гол и автогол от Алер сътвориха голямо зрелище в Шампионска лига


Исторически гол и автогол от Алер сътвориха голямо зрелище в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

4309 0

Европейските грандове Бенфика и Аякс не успяха да се победят след много зрелищно равенство 2:2 в първи осминафинален сблъсък в Шампионска лига. Двата тима предложиха изключително атакуващ футбол и донесоха много емоции на препълнения "Ещадио да Луж" в португалската столица Лисабон.

Голямата звезда на Аякс през настоящата кампания Себастиан Алер влезе в историята на Шампионска лига, след като се превърна в първия играч, който се разписва в първите си седем мача в турнира. Алер направи своя европейски дебют през този сезон в груповата фаза, а днес вкара своя гол №11 в турнира.

Първият гол в мача обаче бе реализиран от капитана на Аякс Душан Тадич, който даде аванс на гостите в 18-ата минута. В 26-ата минута Алер реализира попадение, но за негово нещастие то се оказа в собствената му врата. Нападателят имаше лошия късмет да си вкара автогол, за да помогне на Бенфика да изравни.

Само три минути по-късно обаче Алер поправи грешката си и се разписа във вратата на Бенфика, за да затвърди лидерската си позиция като голмайстор на Шампионска лига. Равенството обаче не устройваше домакините, които през втората част упражниха сериозен натиск и стигнаха до изравнително попадение чрез резервата Роман Яремчук.

Ревашнът между Аякс и Бенфика в Амстердам ще се изиграе на 15 март.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Бенфика и Аякс стартираха с открит футбол от първата минута и показаха, че няма да пестят сили в атака. След само 18 минути игра дойде и първото попадение, а то бе във вратата на домакините. След центриране в наказателното поле Душан Тадич засече и даде аванс на Аякс - 0:1!

Content made on Kapwing

Осем минути по-късно Бенфика отвърна на удара. След остро центриране в наказателното поле голмайсторът на Аякс Себастиан Алер имаше нещастието да засече топката в собствената си врата, отбелязвайки си автогол - 1:1!

Алер обаче не се разстрои от автогола и само три минути по-късно отново върна преднината на гостите. Голмайсторът надигра Ян Вертонген, за да нанесе удар към вратата на Влаходимос, който спаси, но при добавката Алер нямаше грешка. Гол №11 за Алер в Шампионска лига и седми пореден мач, в който се разписва - 1:2!

Content made on Kapwing

В 45-ата минута Аякс имаше невероятен шанс да стигне до трети гол. Едсон Алварес нанесе удар към далечния ъгъл на вратата на Бенфика, който обаче срещна гредата. Топката се върна в краката на Себастиан Алер, който от непосредствена близост не успя да уцели вратата и прати топката в аут.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 55-ата минута Бенфика бе много близо до ново изравняване на резултата. Евертон получи възможност да стрелба на ръба на наказателното поле. Пред него имаше много играчи, като топката рикошира в крака на противников футболист, за да придобие много опасна траектория, но за късмет на Аякс кълбото излезе в аут.

В 61' Дарвин Нунес стреля опасно към вратата на Аякс, но встрани. Четири минути по-късно Нусар Мазрауи се измъкна в наказателното поле и нанесе мощен удар от непосредствена близост до вратата на Бенфика, но стражът на домакините успя да спаси с крак.

В 72-ата минута натискът на Бенфика даде резултат. Влезлият като резерва десет минути по-рано Роман Яремчук се възползва от разбъркване в наказателното поле на Аякс, за да прати топката в мрежата и да изравни резултата - 2:2!

В заключителните минути и двата отбора заиграха по-предпазливо. Бенфика, който бе изключително агресивен в търсенето на изравнително попадение, се прибра в по-задни позиции, докато Аякс опитваше безопасни атаки към противниковата врата. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Бенфика: Влаходимос, Грималдо, Вертонген, Отаменди, Жилберто, Евертон, Таарабт, Вайгъл, Силва, Рамош Нунес

Аякс: Пасвеер, Блинд, Мартинес, Тимбер, Мазрауи, Главенберх, Бергюс, Алварес Веласкес, Антони, Тадич, Алер

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Осминафиналната фаза в Шампионска лига среща два европейски гранда с богата клубна история и традиции в турнира - Бенфика и Аякс. Португалският гранд е печелил Купата на европейските шампиони (КЕШ) два пъти - през 1961 и 1962 година, докато Аякс е вдигал най-големия европейски трофей четири пъти в историята си.

В наши дни за отбори като Бенфика и Аякс е много трудно да се намесят в "битката на богатите", но въпреки това постигат значими резултати. Така например през 2019-а Аякс стигна до полуфиналите в Шампионска лига, като по пътя си отстрани Реал Мадрид и Ювентус, на отстъпи на Тотнъм на крачка от големия финал.

През този сезон Аякс се представи феноменално в груповата фаза, като спечели и шестте си мача в група С, където бяха отборите на Спортинг Лисабон, Борусия Дортмунд и Бешикташ. Нещо повече: тимът отбеляза 20 гола, като с основен принос бе нападателят Себастиан Алер, който оглавява голмайсторската листа в турнира с 10 попадения.

Бенфика пък стори дори по-голям подвиг от Аякс, след като успя да се пребори за място в елиминациите в групата на Байерн Мюнхен, Барселона и Динамо Киев. "Орлите" успяха да заемат втората позиция пред испанския колос Барселона, който бе изритан към Лига Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички