Химнът на Шампионска лига: Кой стои зад създаването му и как Световно първенство го вдъхновява?


Химнът на Шампионска лига: Кой стои зад създаването му и как Световно първенство го вдъхновява?
Снимка: Getty Images/Guliver

9548 0

Шампионска лига е турнирът, който всички отбори мечтаят да спечелят, а феновете пък го очакват с нетърпение, за да разберат колко добър е техният любим отбор извън местния шампионат. Има обаче едно нещо, което се е превърнало в синоним на Шампионска лига и това е химнът, който чуваме преди всеки двубой.

Това е песен, която е като саундтрак към живота на феновете, които вторник и сряда са на стадиона или пред телевизорите, за да се насладят на поредното футболно шоу. В продължение на повече от 30 години вдъхновява играчи като Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Зинедин Зидан и Пеп Гуардиола, докато се подготвят за голяма игра и кара всички да ни побият тръпки. Може би дори тези, които не са фенове по една или друга причина.

Химнът не е бил променян нито веднъж от създаването си

Химнът на Шампионска лига е толкова синоним на състезанието, колкото обратите на Реал Мадрид. Ако не дори и повече, пише AS, правейки препратка към победата на Реал над Ливърпул с 2:5. Изпълнението се превърна в едно от най-емблематичните музикални произведения в света на спорта. 

Текстът е на три езика - английски, френски и немски. А репликите "най-добрите, големите отбори, шампионите" са се превърнали в любими са всички фенове на играта и турнира.  Изпълнението има дълга и кратка версия, като дългата е с продължителност почти 3 минути, а кратката около 40 секунди. Освен това химнът не е бил променян нито веднъж от създаването си през 1992 година.

Кой композира химна на Шампионска лига?

Химнът е дело на един човек, за когото много от вас вероятно никога не са чували. Британският композитор Тони Бритън е учил в Кралския колеж по музика в Лондон. Първоначално е работил в театъра като музикален директор и ръководител, което включва период от време в Националния театър в Лондон.

След като се мести в киното и телевизията, УЕФА се обръща към него през 1992 г., за да композира химн за тяхното реформирано водещо състезание, което се прекръства от Европейската купа на Шампионска лига.

Успехът на Световното първенство в Италия през 1990 г. е в ролята на вдъхновител

Бритън често е обсъждал как се е стигнало до този момент и за вдъхновението от класическата музика в минали интервюта. Говорейки пред местния вестник Croydon Advertiser през 2013 г., той разкрива, че успехът на Световното първенство в Италия през 1990 г. е изиграл голяма роля в това как е композирал песента:

"Имах агенти за реклами и те се обърнаха към мен да напиша нещо като химн. И тъй като беше точно след "Тримата тенори" на Световното първенство в Италия, се насочих към класическата музика. Хулиганството беше основен и голям проблем и УЕФА искаше да пренесе футбола към съвсем друго направление. Има фаза на възходяща струна, която взех от Хендел и след това написах своя собствена мелодия. Някои казват, че мелодията е взета от Хендел, но не е. Това е само в началото, а останалото е от мен".

"Най-добрата спортна музика“

Немалко от големите звезди във футбола – включително Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Зинедин Зидан и Хосеп Гуардиола, са говорели за чувствата, които предизвиква химнът. Преди известно време Меси сподели, че тази музика "напомня колко специален и важен е този турнир".  И Зидан, и Гуардиола казват, че химнът отбелязва усещането за някакво специално и неповторимо събитие, а Роналдо неведнъж бе заснеман как дори пее преди двубой в любимия си турнир.

Но въпреки огромния успех, който има химнът, композиторът не вярва, че това е най-доброто му произведение. "Разбира се, че се гордея с популярността му, но не мисля, че е непременно най-доброто нещо, което някога съм писал. Бих ли го сменил? Не, не мисля така. Никога не съм казвал, че това е страхотно изкуство, но е един добър занаят – направих точно това, което клиентът искаше".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-тежките загуби на Ливърпул в Европа? 2:5 от Реал е в челната тройка (ВИДЕО)

Интер - Порто по ТВ: Къде да гледаме 1/8-финала от Шампионска лига?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички