Хегемонът с нищожен бюджет, който поднесе голямата сензация в Шампионска лига


Хегемонът с нищожен бюджет, който поднесе голямата сензация в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

1755 0

Белгийският Брюж определено е най-голямата изненада в тазгодишното издание на Шампионска лига. Клубът се падна в една група с отбори, за които почти всички смятаха, че няма да имат никакъв проблем в срещите с белгийския отбор. Да, ама не. Брюж е част от група "B", като там попаднаха също Атлетико Мадрид, Байер Леверкузен и Порто.

Кой е Брюж?

Голяма е вероятността, ако говорите с някой белгиец за футбол, той да каже, че е фен на Брюж. Клубът е един от най-успешните отбори в Белгия. За това говори и самият факт, че „синьо-черните“ са единственият белгийски отбор, който е стигал до финал на КЕШ.

Финалът срещу Ливърпул

През 1978 отборът се изправя срещу Ливърпул в битка за купата. Двубоят е първият европейски финал в историята на Брюж, а клубът се превръща в първия белгийски отбор, който е достигал финал в европейски турнир. Тимът обаче не успява да вдигне трофея. Английският тим е този, който успява да триумфира – с общ резултат 4-3 в своя полза.

18 пъти шампион на Белгия

Колкото до представянето в белгийската Про Лига, Брюж е триумфирал 18 пъти в историята си и е завършвал 21 пъти на втората позиция.

Интересен факт е, че през 2006 година клубът стартира свой собствен телевизионен канал, като става първият белгийски отбор, който прави подобно нещо.

Брюж и Шампионска лига

Клубът участва в турнира за пръв път през 1992 година. През последните 6 години Брюж участва в почти всички групови фази на европейския клубен турнир. Белгийският клуб обаче не успява да се отличи с кой знае какви успехи – не успява да излезе от груповата фаза. „Синьо-черните“ приключват участието си в Шампионска лига или на последното, или на предпоследното място в съответната група. До този момент.

Как Брюж изненада Европа

След като клубът не е успявал да се отличи с кой знае какво представяне през миналите издания на Шампионска лига, малко хора биха предположили, че ще стане точно сега. Особено когато е в една група с отбори като Атлетико Мадрид, Байер Леверкузен и Порто.

Отборът на Диего Симеоне винаги е в челните позиции в Ла Лига, а излизането от групите на ШЛ не представлява кой знае каква трудност.

Байер Леверкузен пък също е успешен в Германия – през последните шест години „аспирините“ не падат по-ниско от шестата позиция в Бундеслигата. Когато обаче германският тим участва в „Турнира на богатите“, изявите му не са много убедителни. Колкото и колебливи да са, не са толкова непостоянни, колкото тези на Брюж.

Колкото до Порто – през последните шест години тимът или оглавява класирането във Висшата лига на Португалия, или заема втората позиция. В Шампионска лига клубът е един от най-нежеланите съперници, като се има предвид ефикасността, с която отборът играе.

Като се сложат на кантар изявите на Брюж в Шампионска лига през изминалите години и тези на останалите три тима, вече става ясно защо представянето на белгийския отбор през този сезон е изненадващо.

Брюж с нищожен бюджет на фона на останалите 

През последните няколко години парите стават все по-важна част от футбола. Клубовете, които разполагат с големи финансови възможности, имат по-голяма вероятност да привлекат най-желаните футболисти на трансферния пазар.

Съставът на Брюж - близо четири пъти по-евтин от този на Атлетико

Колкото до Брюж – не може да се твърди, че клубът има големи финансови възможности. „Transfermarkt“ оценява състава на белгийския отбор на 161 млн. евро. За сравнение – съставът на Порто бива оценен на 257 млн. евро, този на Леверкузен – на 470 млн. евро, а този на Атлетико – на 612 млн. евро. Още една класация, в която белгийският тим е на дъното.

Този път обаче клубът не е на дъното в групата си в Шампионска лига. Точно обратното – до този момент „синьо-черните“ са успели да добавят 10 точки на сметката си.

Брюж: отборът, който вече си осигури място на 1/8-финалите в Шампионска лига

Брюж се превърна и в първия белгийски отбор, който печели първите си три срещи в груповата фаза на турнира. Това е и единственият отбор в групата, който не е допуснал загуба в четирите си изиграни мача.

Във въпросните срещи белгийският тим няма и нито едно допуснато попадение във вратата си, а единствената среща, в която „синьо-черните“ са пропускали да се разпишат, е втората с Атлетико Мадрид.

С тази си игра Брюж стана един от петте отбора, които вече са сигурни участници в 1/8-финалната фаза на Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички