Фарсът в Шампионска лига: два жребия, куп гафове и посмешището УЕФА


Фарсът в Шампионска лига: два жребия, куп гафове и посмешището УЕФА
Снимка: Getty Images

4500 0

Европейската футболна централа УЕФА претърпя един от най-срамните и дискусионни моменти от своето създаване, след като взе безпрецедентното решение да анулира жребия си за осминафиналите в Шампионска лига. Жребият за елиминациите на най-големия европейски клубен турнир бе теглен два пъти в рамките на само няколко часа, променяйки коренно 1/8-финалните двойки за сезон 2021/22.

В 13 часа българско време от УЕФА започнаха традиционното теглене на имената на отборите, класирали се за елиминационната фаза на Шампионска лига. Никой в залата обаче не предполагаше какво ще се случи в следващите минути, нито пък имаше "план Б" как да действа в подобна ситуация... а такъв непременно трябва да има, особено за организация с мащабите на УЕФА.

Първият жребий и първият гаф...

Още при втората осминафинална двойка от УЕФА сътвориха невероятен гаф: изтеглиха тима на Виляреал, а за негов опонент се падна... Манчестър Юнайтед. Това на практика е невъзможна 1/8-финална среща, тъй като правилникът на УЕФА забранява два отбора от една и съща група да се изправят един срещу друг на тази фаза от надпреварата. Все пак грешката бе поправена, като Юнайтед бе заменен от Манчестър Сити.

Проблемите за УЕФА обаче продължиха и при третата осминафинална двойка, а Манчестър Юнайтед отново бе замесен. Този път първият изтеглен отбор бе шампионът на Испания Атлетико Мадрид. За по-наблюдателните зрители не остана скрито, че сред потенциалните съперници на "дюшекчиите" не попада Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" не са били в група с Атлетико, нито пък са от една държава, така че няма пречка двата тима да играят един срещу друг.

Как УЕФА манипулира жребия, без дори да разбере

Това обаче дори не бе забелязано от официалните лица на церемонията - недопустима грешка, която превърна УЕФА в посмешище в цял свят заради некадърността си да се справи с организирането на един от най-важните жребии във футбола. С това си действие УЕФА на практика манипулира жребия, "скривайки" Манчестър Юнайтед от двубой с Атлетико Мадрид. Впоследствие английският тим се падна с ПСЖ - дори по-тежък съперник от "дюшекчиите".

В крайна сметка УЕФА приключи с жребия, определи осемте 1/8-финални двойки и "забрави" за провеждането му, насочвайки се към другите си два турнира - Лига Европа и Лигата на конференциите. Минути по-късно обаче от Европейската футболна централа вече бяха наясно с чутовните гафове, които са допуснали по време на жребия. И реакцията им не закъсня, правилна за едни и неправилна за други...

Анулирането на жребия и причината за чутовните гафове на УЕФА

УЕФА сензационно обяви, че анулира жребия и ще проведе нов такъв само три часа след провеждането на първия. Поводът за анулирането бе ясен на всички, но причината за абсурдните гафове на УЕФА бе още по-интересна: "технически проблем" със софтуера, който казва на организаторите на жребия кои отбори срещу кой могат и срещу кой не могат да се изправят.

От оправданието на УЕФА разбираме, че една от най-големите организации във футбола (ако не и най-голямата) разчита единствено на компютър да им казва кой отбор срещу кого може да играе. Тоест: УЕФА не прави допълнителна проверка на жребия, а разчита единствено на намесата на технологиите. От този гаф футболните шефове единствено могат да се засрамят, да си извлекат поука и да направят всичко възможно да не се повтаря.

Реал Мадрид: един от потърпевшите от повторния жребий

С новината, че УЕФА ще проведе изцяло нов жребий за елиминациите в Шампионска лига идва и уместният въпрос: дали това няма да бъде несправедливо спрямо отборите, изтеглени "по правилата" в първия жребий? Испанският колос Реал Мадрид не закъсня с реакцията си, като е отправил молба до УЕФА да не бъде включван във втория жребий. От "Бернабеу" явно са си харесали първия изтеглен съперник Бенфика и с право настояват да не се стига до промяна.

Съвсем отделен е въпросът, че президентът на Реал Флорентино Перес води задочна война с УЕФА и е главният инициатор за създаването на Европейска Суперлига - надпревара, която на практика ще "убие" Шампионска лига. Не е изключено Перес да използва уязвимостта на УЕФА в момента, за да ги атакува и да извлече дивиденти от това. Испанските медии съобщават, че Реал дори може да стигне до съд заради решението на УЕФА да тегли жребия за Шампионска лига наново.

Окончателният(?) жребий в Шампионска лига

Реал Мадрид имаше защо да негодува, след като на втория жребий се натресе на ПСЖ. Испанският колос бе най-потърпевш от повторното теглене, а това важи и за парижани, които едва ли предпочитат да играят с "белите", отколкото с Манчестър Юнайтед, който е в криза. От втория жребий може да негодува и Ливърпул, който се падна с Интер, а преди това трябваше да играе с далеч по-непетенциозния РБ Залцбург. Атлетико пък, който първоначално "избегна" среща с Юнайтед, впоследствие се падна тъкмо с "дяволите".

Всички тези гафове на УЕФА и решението за повторен жребий несъмнено ще бъдат коментирани обстойно. За шефовете на европейския футбол предстоят тежки дни, в които ще трябва да обясняват спорните си решения. И бъдете сигурни: днешното посмешище на УЕФА е грандиозен провал не само за Шампионска лига, но и за футбола като цяло.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички