Турнирът, който УЕФА създаде, за да не се пречкат малките на големите


Турнирът, който УЕФА създаде, за да не се пречкат малките на големите
Снимка: колаж: Sportlive

4363 0

Въстанието срещу Европейската Суперлига обедини цялата футболна общественост и може би за пръв път в близката история на футбола е имало такова сериозно обединение сред феновете. Тъжното обаче е, че фенската вълна на неодобрение беше яхната умело от УЕФА - организация, която от години не се интересува от това какво искат феновете или клубовете, а движещата сила на всяко едно решение са финикийските знаци

Оставяме настрана факта за топлата прегръдка между УЕФА и ФИФА и катарските милиардери, които превзеха футбола и си организираха световно първенство в Катар по скандален начин. Оставяме настрана и много други съмнителни сделки на тези две организации и насочваме вниманието си само към футбола. 

Помните ли, че някои топ отбори играеха квалификации, за да стигнат до груповата фаза на Шампионска лига? Да, точно така - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Милан и куп други топ тимове от големите първенства трябваше да играят квалификации срещу скромни отбори за място в лигата. Това правило обаче беше изкоренено и сега всеки английски, германски, испански и италиански тим влиза през парадния вход на турнира. Защо тогава нямаше протести? Така не се ли убива конкуренцията? Не е ли в разрез това решение с "духа на играта"

УЕФА от години се опитва да угоди на "големите" и успява едновременно да направи това, а в същото време да замаже очите на феновете и да подхвърля трошици на малките отбори, които пък от своя страна да са доволни, че все пак имат някакво европейско участие. Но най-голямата плюнка в лицето и на фенове, и на малки и средни клубове е новосформираният турнир - Лига на конференциите или третият европейски клубен турнир. И, не се залъгвайте, той има само една цел - да отдели допълнително скромните от големите клубове. 

След създаването на "Суперлигата" се среща често цитатът, че футболът е игра, в която най-малкият може да бие най-големия, а в това се крие чарът на играта. Това е точно така, но УЕФА от години се опитва да ограничи досега на малките до големите. И планът е в действие. Него обаче никой не го коментира. 

Да дадем за пример страна като България. Досега нашата страна имаше 1 представител в квалификациите на Шампионска лига и 3 в Лига Европа. Отсега нататък обаче страната ни няма да има нито един отбор в Лига Европа, освен ако не се класира шампионът ни от квалификациите в ШЛ към втория по сила европейски клубен турнир. Останалите отбори с право на участие в Европа ще бъдат прехвърлени към новосформирания турнир, в който няма да срещнат нито отбори като Манчестър Юнайтед и Ливърпул, нито пък такива като Наполи или Виляреал. Така, благодарение на това хрумване на УЕФА, големите отбори ще имат "честта" да се изправят срещу непознати за световната аудитория отбори много по-рядко, отколкото го правеха досега. Е, все пак за утешение, от УЕФА са спуснали по един тим от Англия, Италия, Испания и Германия, за да не е съвсем очевидно желанието на УЕФА малките да си знаят мястото (пълният регламент в турнира вижте тук). 

И срещу този турнир обаче - ни звук, ни стон от футболни фенове, журналисти, бивши футболни величия и така нататък. Основна теза на хората срещу Суперлигата е, че този потенциален турнир ще убие ДНК-то на футбола, а именно - на терена са 11 срещу 11 и всеки може да бие всеки. С новия турнир на УЕФА и нововъведенията в Шампионска лига от 2024 година това изконно право на малките клубове ще бъде потъпкано жестоко, за да се затвори една линия на развитие, по която УЕФА работи две десетилетия наред. И отново - ни звук, ни стон от футболната общественост. 

Затова, драги футболни фенове, замислете се над действията на УЕФА. И, ако Суперлигата е убиец на футбола, то тогава какво е УЕФА за футбола? 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички