Без да блести Ливърпул взе своето при гостуването си на Аякс в Шампионска лига


Без да блести Ливърпул взе своето при гостуването си на Аякс в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

4556 0

Английският шампион Ливърпул стартира с успех участието си в груповата фаза на Шампионска лига, след като победи Аякс с минималното 0:1 като гост. Единственото попадение в срещата падна през първата част, когато Николас Таляфико си отбеляза автогол. А ето как се разви срещата по минути:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна с по-голям контрол над топката от страна на Ливърпул, но Аякс изглеждаше по-опасният от двата отбора на терена. Едва в 34-ата минута обаче се откри първото голово полжение, и то бе пред вратата на Ливърпул. Влезлият като принудителна смяна Куинси Промес получи топката на чиста позиция в наказателното поле, но ударът му от непосредствена близост бе брилянтно спасен от Адриан.

Само минута по-късно мърсисайдци наказаха пропуска на своя съперник. Садио Мане проби в наказателното поле и опита прострелно центриране. Николас Таляфико опита да блокира подаването, но вместо това си отбеляза нелеп автогол - 0:1!

В 44-ата минута Душан Тадич излезе очи в очи с Адриан и успя да го прехвърли. Фабиньо обаче успя да достигне до топката със сетни сили и да изчисти на самата голлиния. В ответната атака Мане отново нахлу в наказателното поле на Аякс и едва не се стигна до нов автогол - този път на Шуурс, чието отиграване прати топката в корнер на сантиметри от гредата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Джордан Хендерсън влезе на мястото на Къртис Джоунс. Минута след подновяването на играта Аякс отново създаде отлична възможност за гол. Дейви Клаасен нанесе тежък удар от границата на наказателното поле, но ударът му срещна страничния стълб и се върна обратно към игрището. В 58' перфектно организирана контраатака от Аякс завърши с удар на Куинси Промес, който бе париран от Адриан.

В 60-ата минута мачът за атакуващото трио на Ливърпул приключи. Юрген Клоп извади от игра Садио Мане, Мохамед Салах и Роберто Фирмино, а на тяхно място включи Такуми Минамино, Диого Жота и Джердан Шакири. В средата на частта ВАР разглеждаше ситуация за дузпа в наказателното поле на Ливърпул за игра с ръка на Александър-Арнолд, но такава не беше отсъдена.

В 73' Жоржиньо Вайналдум засече центриране от корнер с глава, а ударът му прелетя в опасна близост над напречната греда. В края на мача отново Вайналдум пропусна великолепен шанс, след като се озова фронтално срещу стража Онана, но не успя да го преодолее.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Аякс спечели 12 точки в първите си 5 мача в първенството, губейки само от Грьонинген. Тимът загуби още един от лидерите си през лятото - Дони ван де Беек отиде в Манчестър Юнайтед. Но въпреки това в тима има достатъчно опитни и класни футболисти.

Ливърпул пък заема третото място в английското първенство, но още от началото на сезона имат сериозни кадрови проблеми. Досега те не можеха да разчитат на титулярния си вратар Алисон, а още по-голяма загуба те претърпяха с тежката контузия на Върджил ван Дайк.

Досега двата тима са се срещали в евротурнирите 2 пъти - през 2000 и 2001 година. Единият мач завърши с нулево равенство, а вторият завърши с победа за нидерландците с 3:1. Аякс е печелил Шампионска лига 4 пъти в своята история, докато Ливърпул - 6.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Аякс: Онана, Таляфико, Шуурс, Блинд, Мазрауи, Клаасен, Мартинес, Гравенберх, Тадич, Нерес, Кудус

Ливърпул: Адриан, Александър-Арнолд, Гомес, Фабиньо, Робъртсън, Милнър, Фабиньо, Къртис Джоунс, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички