УЕФА не подкрепя идеята за плана за Европейска Висша лига


УЕФА не подкрепя идеята за плана за Европейска Висша лига
Снимка: Getty Images/Guliver

1038 0

Ливърпул и Манчестър Юнайтед са в разговори за сформиране на Европейска Висша лига, но от Европейската футболна централа (УЕФА) са строго против идеята. След като съвсем наскоро двата английска гранда не успяха с плана си промяна на местния футбол с проект „Голямата картина“, мърсисайдци и „червените дяволи“ са сред клубовете, водещи преговори за създаването на новото съревнование.

Повече от 10 клуба от Англия, Германия, Испания, Италия и Франция са били потърсени от Ливърпул и Юнайтед относно предложението. Организаторите планират да дадат начало на турнира при подкрепа от ФИФА още през 2022 г. Очаква се в него да участват 16 - 18 отбора. В момента се търсят спонсори за съревнованията. Нужни са около 6 млрд. долара, част от тези средства може да бъдат осигурени от банката JP Morgan. Всеки един от участниците ще има гарантирани повече от 100 млн. долара. Но от УЕФА се обявиха против плана.

„Президентът на УЕФА заяви в прав текст на няколко пъти, че УЕФА е строго против плана за Суперлига. Принципите на солидарност, промоция, изпадане и отворени първенства не подлежат на преговори. Това прави европейския футбол работещ и Шампионска лига най-доброто съревнование в света. УЕФА и клубовете са отдадени да надградят над подобна сила, а не да я разрушават чрез създаването на Суперлига с 10, 12, дори 24 клуба, което неизбежно ще стане скучно“.  Междувременно стана ясно, че Арсенал ще се опита да отмъкне една от големите трансферни цели на Манчестър Юнайтед (подробности тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички