Атлетико губеше от Интер и в Мадрид, но в крайна сметка пак спечели бутиковия сблъсък на Шампионска лига (ВИДЕО)


Атлетико губеше от Интер и в Мадрид, но в крайна сметка пак спечели бутиковия сблъсък на Шампионска лига (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3866 0

Атлетико Мадрид дълго ще помни достигането си до 1/4-финалите в Шампионска лига през сезон 2023/24. “Дюшекчиите” детронираха миналогодишния финалист Интер, макар че загуби с 0:1 преди две седмици и изоставаше в сряда вечер след откриващото попадение на Димарко в 33-ата минута.

Възпитаниците на Диего Симеоне се класираха едва след изпълнението на дузпи, а през първото полувреме успяха да върнат изравнителния гол чрез Гризман още в 35'. Резервата Мемфис Депай пък прати срещата в продължения с гола си в 87'. 

Малко преди това Тюрам изпусна да поведе Интер към класирането напред, а след попадението на "лалето" - Рикелме изпусна да предреши крайния изход. 

Рядко срещано и необикновено - при дузпите почти всички избраха да стрелят в левия ъгъл, но само пет попадения бяха реализирани след девет изпълнения. Първите шест опита бяха в една и съща посока, а точни бяха Чалханоглу и Депай, докато Санчес, Нигес и Клаасен не успяха да преодолеят стража. 

Депай се превърна в герой

Последваха голове на "виновника" Рикелме, Ачерби и Кореа. При петото изпълнение цялото напрежение падна върху Лаутаро Мартинес, който преди това избра на коя врата да бъдат изпълнявани наказателните удари и съотборниците му да са първи. 

В крайна сметка световният шампион стреля високо над напречната греда и Атлетико се превърна в последния класирал се четвъртфиналист. Вижте кои са всички отбори в следващата фаза на Шампионска лига!

Първо полувреме

Първият четвърт час премина с нападения и в двете посоки, но домакините бяха по-екплозивни в самото начало. След десетата минута натискът бе поделен и отборите създадоха по две опасни голови положения. 

Един от отличаващите се опити бе на Тюрам, който се нагърби да завършва бърза контраатака отдясно. На французина му се отвори възможност за дубъл последователни удари, но Облак се отчете със страхотни спасявания. 

След половин час игра вратарите бяха големите герои за двата тима, след като се справиха с общ шест удара. Преди 30' и Мората намери очертанията на съперниковата врата, след като засече кълбото с глава след центриране на Молина, но Зомер отново се справи. 

ГОЛ! Италианският интелект проработи в 33', когато Димарко и Барела размениха позициите си на терена и заблудиха "дюшекчиите". Креативният футболист се озова пред очите на Облак и с първия си удар го наказа за 1:0!

ГОЛ! Домакините отговориха след само 120 секунди чрез френския национал Антоан Гризман. Той се оказа най-съобразителен след груба грешка на "змията" в отбрана и остави "дюшекчиите" на един гол от това да пратят срещата в продължения - 1:1!

Второ полувреме

В първия четвърт час след почивката гостите започнаха по-често да контролират кълбото, но домакините не спираха да атакуват. Така за сравнително кратко време отборите създадоха половината от головите си положения за цялото първо полувреме - 4 за Атлетико и 2 за Интер.

В 75-ата минута пред Тюрам се отвори една от най-големите възможности в цялата среща. Той бе изведен в коридор и на стрелкова позиция, но последвалият удар мина виско над напречната греда. 

10 минути по-късно домакините се разминаха да поведат чрез Депай, който стреля в левия страничен стълб. 

ГОЛ! Появилият се от резервната скамейка Мемфис Депай успя в крайна сметка да направи пълния обрат само 120 секунди, след като нацели гредата - 2:1!

В последните секунди на любопитния двубой гостите отново се пропукаха и Рикелме се отчете с огромен пропуск. 

Първо продължение

Интер изглеждаше дефанзивно настроен в края на редовното време след направените смени от Индзаги преди третото попадение в срещата, но "змията" отговори в началото на първото продължение. 

Още в самото начало се откриха добри възможности пред Тюрам и Лаутаро, но те бяха пропилени. Последва и скандално нарушение от френския национал, което дълго време ще обикаля социалните мрежи. 

"Дюшекчиите" опитаха да отговорят чрез бързи атаки, след които бяха официално предупредени Ачерби и Чалханоглу. 

Второ продължение

Домакините опитаха да пресират и след 105 минути игра, но Интер продължаваше по-често да напада към съперниковата врата. В 112' Нигес фаулира пред собственото си наказателно поле, но последвалият опит на Чалханоглу бе неуспешен. 

ДУЗПИ

ГОЛ! Чалханоглу не остави шанс на Облак в горния ляв ъгъл - 0:1!

ГОЛ! Депай отговори със същото изпълнение и Зомер нямаше избор - 1:1!

ПРОПУСК! Санчес стреля в ляво, подобно на миналите изпълнители, но опитът на средна височина бе отразен. 1:1!

ПРОПУСК! Саул продължи опитите в левия ъгъл, но на ниска височина - Зомер отрази. 1:1!

ПРОПУСК! Петият пореден опит в ляво завърши с трети пореден пропуск - Клаасен не успя да преоодолее Облак. 1:1!

ГОЛ! Рикелме не смени ъгъла и реализира! 2:1!

ГОЛ! Ачерби стреля в центъра и изравни! 2:2!

ГОЛ! Кореа стреля високо в левия ъгъл, Зомер докосна, но не успя да спре топката

ПРОПУСК! Лаутаро с чутовен пропуск приключи срещата!

Стартови състави

Атлетико Мадрид: Облак, Молина, Савич, Витсел, Ермосо, Лино, Йоренте, Коке, Де Пол, Мората, Гризман;

Интер: Зомер, Павар, Де Врай, Бастони, Дъмфрис, Барела, Чалханоглу, Мхитарян, Димарко, Мартинес, Тюрам;

Преди мача

Преди тазгодишната 1/8-финална фаза в Шампионска лига отборите се бяха срещали само за Суперкупата на Европа през 2010 г., когато "дюшекчиите" победиха с 2:0. Ако отново го сторят тази вечер, то те ще продължат към следващата фаза. 

Първата срещата на "Джузепе Меаца" между отборите завърши с минимален домакински успех - 1:0. Днес аут за миналогодишния финалист са Арнаутович, Аугусто, Куадрадо и Сенси. Същото се отнася за Аспиликуета, Бариос, Витоло, Гризман, Лемар и Хименес.

Трябва да се отбележи формата на Интер, който има 12 поредни победи във всички турнири и общо 13 успеха в последните си 14 срещи - 1:1 с Дженоа в края на 2023 г. Атлетико Мадрид пък е колеблив и разполага с три загуби, реми и победа в рамките на пет срещи. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички