"Той има синьо-черно сърце": Симеоне за първи път спори с отбора, заради който би напуснал Атлетико


"Той има синьо-черно сърце": Симеоне за първи път спори с отбора, заради който би напуснал Атлетико
Снимка: Getty Images

2741 0

През февруари Интер победи минимално Атлетико (Мадрид) в първи осминафинал в Шампионска лига. Но това не е краят на конфронтацията, защото тази вечер предстои реванш в Мадрид, в който може да се случи всичко.

Атлетико - с характера на Симеоне

"Дюшекчиите" са отбор, способен да захапе всеки съперник, и да го победи, без да е фаворит. Атлетико много прилича по характер на своя треньор Диего Симеоне. Човекът, чиято фигура обединява Интер и Атлетико. Именно заради Чоло тази конфронтация е толкова интересна.

Като играч Симеоне напусна

Когато Чоло смени Атлетико с Интер

През 1997 г. Симеоне премина в Интер от... Атлетико. Тогава той беше на 27 години, а в Мадрид бе играл 3 сезона. Най-успешен беше 1995/96, в който аржентинецът спечели с тима златото в Ла Лига и Купата на Краля. Тогава полузащитникът вкара рекордните за него 12 гола в първенството. Последният сезон преди трансфера в Интер беше по-слаб: Атлетико финишира едва пети, а Диего се разписа 3 пъти.

Симеоне премина в отбор, който също като Атлети не се класира за Шампионска лига. През сезон 1996/97 Интер финишира трети след Ювентус и Парма и се класира за Купата на УЕФА. Оказа се, че за добро. "Нерадзурите" привлякоха полузащитника срещу 6 милиона евро. Това бе десетият най-скъп трансфер в историята на Интер. Същото лято клубът от Милано обнови рекорда си за входящ трансфер, купувайки от Барселона бъдещия Феномен - Роналдо.

Отборът беше поет преди новия сезон от Луиджи Симони. Треньорът работи с Интер само повече от година, но очевидно заслужи голяма любов и уважение от играчите. Когато през 2020-а Симони почина, Роналдо публикува трогателен пост в социалните мрежи, пишейки: "Мисля за своя учител. Той беше диригент, а ние - оркестър. Помня го усмихнат, с винаги спокоен глас и ценни съвети... Благодаря, господине, Вие ме научихте на повече, отколкото можете да си представите".

Диего - важна фигура за "нерадзурите"

Симеоне също стана важна фигура за Симони. Аржентинецът игра много под негово ръководство и вкара 10 гола и направи 11 асистенции в 59 мача. През 2016 г., когато Симеоне караше своя шести сезон като треньор на Атлетико, Симони каза в интервю за италиански медии:

"Диего има синьо-черно сърце, той обича Интер и Италия. Мечтае да се върне в клуба, разказа ми за това. Сърцето му бие силно при вида на нашите цветове, той е имал много предложения, но ще напусне Атлетико само заради Интер. Това ще се случи едва след като клубът му гарантира, че в Милано са готови за сериозен проект".

Дебютният за Симеоне сезон 1997/98 се получи страхотен за Интер. Отборът зае второто място в Серия А, класира се за Шампионска лига. Още повече, че в края на първенството загуби от бъдещия шампион Ювентус в скандален мач навън - "нерадзурите" имаха големи въпроси към съдийството. Но важното е, че Интер все пак завоюва трофей. За трети път и последен до ден-днешен спечели Купата на УЕФА. Във финала Интер със Симеоне разби Лацио с 3:0, а Диего направи хубава асистенция за гола на Иван Саморано.

А следващият сезон, втори и последен за аржентинеца в Интер, стана разочарование за всички в тима и за феновете на "нерадзурите". Интер падна на осмото място, а в Шампионска лига отпадна в четвъртфиналите от Манчестър Юнайтед.

Симони напусна отбора скоро след това. За да довършат сезона, в Интер работиха още трима треньори - Мирча Луческу, Лучано Кастелини и Рой Ходжсън.

Симеоне е играл в един тим с Индзаги

Самият Симеоне си развали отношенията с Роналдо и беше готов да смени клуба след неуспешната година. Така през лятото на 1999-а полузащитникът бе продаден на Лацио. Трансферът му стана част от друга сделка - преминаването на Кристиан Виери от Рим в Милано.

В Лацио Диего игра с настоящия треньор на Интер - Симоне Индзаги. През следващия сезон аржентинецът реализира победния гол във вратата на "нерадзурите" във финала за Купата на Италия, а освен това с новия си отбор спечели шампионската титла.

За първи път срещу Интер като треньор

Интересното е, че на 20 февруари Симеоне за първи път в кариерата си игра срещу Интер като треньор. В официални мачове двата тима не се бяха срещали от 2020 г. За Диего това беше и ще е много важна конфронтация, тъй като наистина мечтае един ден да води миланския гранд.

"Да тренирам "нерадзурите"? Вече 2000 пъти казах на Интер, че това ще се случи. Но сега продължавам да работя ден след ден", каза Чоло Симеоне през 2018 година.

Източник: championat.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички