В последния танц на Меси: Аржентина ще опита да детронира Франция към световния връх във футбола!


В последния танц на Меси: Аржентина ще опита да детронира Франция към световния връх във футбола!
Снимка: Getty Images

1736 0

Аржентина срещу Франция - едва ли неутралните футболни фенове са си мечтаели за по-зрелищен финал на Световното първенство по футбол 2022 в Катар. Два от най-силните отбора в света успяха да си уредят дуел, който ще донесе на един от тях трета световна титла в историята. А финалът се явява и финал на една знакова кариера на световни първенства - тази на Лионел Меси.

Франция срещу Аржентина - финал на Световното първенство

Най-великият футболист в историята обяви, че двубоят срещу Франция ще бъде последен в кариерата му на световни финали. В "последния танц", перифразирано от документалния филм за легендарния Майкъл Джордан, Меси ще опита да стигне до най-голямата си мечта - световната титла, за която бленува от загубения финал през 2014-а срещу Германия. Това е и единственият трофей, който липсва в богатата витрина на аржентинеца.

Мечтаният последен мач за Меси 

Аржентина играе на този Мондиал за Меси и това бе многократно потвърдено от различни футболисти на отбора. "Гаучосите" искат да спечелят третата си световна титла в историята най-вече заради Гения от Росарио, който им даде толкова много поводи за радост през този век. За да спечелят трофея обаче, аржентинците трябва да детронират действащия световен шампион - Франция.

Как Франция и Аржентина стигнаха до финала

"Петлите", предвождани от селекционера Дидие Дешан, опровергаха критиците си и стигнаха до нов световен финал. И го направиха с класа, преодолявайки елегантно първо груповата си фаза, а след това и всеки един съперник от елиминациите, без да им се налага дори да играят продължения. Нито Полша на Левандовски, нито звездите на Англия, нито непробиваемата отбрана на Мароко успяха да спрат момчетата на Дешан.

Шокираща загуба и нервни дузпи за Аржентина

Не толкова лесен бе пътят на Аржентина към финала: още в първия си мач "гаучосите" шокиращо отстъпиха на Саудитска Арабия, прекъсвайки серията си от 36 мача без загуба. След това тимът се изправи на крака и победи Полша и Мексико, за да влезе в елиминациите. И ако Австралия не даде сериозен отпор на "албиселесте", то Нидерландия едва не ги отстрани след драматични дузпи. В полуфиналите Аржентина взе нещата в свои ръце и не остави шансове на Хърватия, който бе матиран с 0:3.

Формата на Аржентина и Франция

Аржентина и Франция напълно заслужено се добраха до финал на Световното първенство, след като показаха по-силна игра от своите опоненти. И двата тима проявиха известни слабости в представянето си, които навярно ще бъдат използвани във финала.

"Гаучосите" подобряваха играта си с всеки изминал мач, а това бе в унисон с формата на Меси, която също значително се подобри. Франция пък започна солидно от първия си мач и си позволи отпускане само в двубоя срещу Тунис, който бе на практика без значение.

Кадровите проблеми за Дешан и Скалони преди финала

Наставникът на Аржентина Лионел Скалони едва ли може да се оплаче от кадрови проблеми в състава си. Единствената въпросителна за финала е Папу Гомес, който получи контузия в глезена. Анхел ди Мария, който се контузи срещу Полша, е готов за игра и е много вероятно да започне като титуляр. Гонзало Монтиел и Маркос Акуня пък изтърпяха наказанията си и са на разположение за финала.

Грипът, който връхлетя Франция

Проблемите пред Дидие Дешан са повече, но наставникът вече доказа, че е способен да се справя и в най-трудните ситуации. Още преди Мондиала "петлите" останаха без няколко ключови футболисти, сред които и Карим Бензема, а в течение на турнира се появиха нови грижи - грип връхлетя отбора. По последни информации с грипоподобни симптоми са Рабио, Упамекано, Конате, Варан и Коман. Чуамени и Тео Ернандес пък са с леки травми, но се очаква да играят на финала.

Играчи на фокус: Лионел Меси и Килиан Мбапе

Във фокуса на вниманието към двата отбора са Лионел Меси и Килиан Мбапе. Двамата нападатели водят и спор за три индивидуални отличия - за играч на турнира ("Златната топка"), за голмайстор на турнира ("Златната обувка") и за играч с най-много асистенции на турнира. Двамата са с равен брой попадения - по пет, а на гол зад тях са Оливие Жиру и Хулиан Алварес.

Скритият Х фактор: Антоан Гризман

Меси и Мбапе ще имат ключова роля за двата тима в нападение, но трябва да бъдат отличени и още няколко футболисти. За Франция Антоан Гризман се намира във феноменална форма, а връщането на Адриен Рабио в състава също ще бъде много важно. Аржентина отново ще се надява на солидно представяне в средата на терена от Енцо Фернандес, Алексис МакАлистър и Родриго де Пол.

Как ще изглеждат съставите на Аржентина и Франция

Лионел Скалони игра с три различни схеми в последните си четири мача. Основната тактическа постройка на отбора е 4-3-3 и най-вероятно Скалони ще заложи на нея, включвайки в игра Анхел ди Мария. Аржентина обаче показа добра игра и във формации 3-5-2 (с трима централни бранители, включвайки Лисандро Мартинес) и 4-4-2 (с ромб в средата на терена).

Дидие Дешан едва ли ще заложи на нещо различно от стандартното си 4-2-3-1. Любопитното в тактиката на Дешан е как играе отборът без топка. Срещу Мароко централният нападател Оливие Жиру често се връщаше по-назад, а Мбапе оставаше по-напред. Антоан Гризман пък влиза в ролята на халф, напомняйки на функциите на Нголо Канте. Въпросителните около "петлите" са кои ще бъдат изпълнителите в отбрана и в халфовата линия предвид кадровите проблеми.

Потенциални стартови състави на Аржентина и Франция

Аржентина (4-3-3): Мартинес, Молина, Ромеро, Отаменди, Акуня, Де Пол, Фернандес, МакАлистър, Ди Мария, Алварес, Меси

Франция (4-2-3-1): Лорис, Кунде, Варан, Конате, Т. Ернандес, Рабио, Чуамени, Дембеле, Гризман, Мбапе, Жиру

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички