Време за величие – Франция и Аржентина в битка за трети световен връх


Време за величие – Франция и Аржентина в битка за трети световен връх
Снимка: Getty Images

1168 0

Тази неделя от 17:00ч. българско време ще удари часа на големия сблъсък. Мондиал 2022 ще разбере шампиона си, а опциите са две – Франция или Аржентина. Двата отбора имаха различен по трудност път до финалния мач, но това няма никакво значение преди първия съдийски сигнал на Шимон Марчиняк.

Действащите световни шампиони от Франция пристигнаха в Катар в доста осакатен състав без поне шест титулярни футболисти, но това не им попречи да спечелят групата си. Те оставиха зад гърба си отборите на Австралия, Дания и Тунис. Всъщност, единствената загуба на „петлите“ до момента е от тунизийците в последния мач от груповата фаза – с 0:1.

Елиминациите пък продължиха да бъдат толкова лесни за французите. Те не изиграха нито една минута допълнително време и в 90-те минути изхвърлиха последователно Полша (3:1), Англия (2:1) и Мароко (2:0). Макар и без носителя на „Златната топка“ Карим Бензема, нападението на „петлите“ е атомно и има вече 13 реализирани попадения. Килиян Мбапе и Оливие Жиру са главните остриета на отбора, като звездата на ПСЖ има пет гола, а плътно зад него е нападателят на Милан с четири. Мбапе е смятан за вторият най-вероятен голмайстор във финалния мач с коефициент 3.00 от онлайн букмейкъра Betano.bg. Единствено Лионел Меси е пред него с коефициент 2.62.

Аржентина прескочи групата си далеч по-напрегнато и трябваше да трепери за мястото си в елиминациите до последния мач. Началото на пътешествието им на Мондиал 2022 беше катастрофално, след като загубиха с 1:2 от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия. След това обаче момчетата на Скалони записаха пет поредни успеха. Първо Мексико (2:0), а след това и Полша (2:0) паднаха в краката им, за да спечелят първото място. На 1/8-финалите тестът беше лесен в лицето на Австралия (2:1), а 1/4-финалите се оказаха най-голямото препятствие. Там чакаше Нидерландия и въпреки че водеше с 2:0 Аржентина допусна изравняване до 2:2 и дузпите трябваше да решат съдбата им. Там вратарят им Емилиано Мартинес успя да прекърши „лалетата“ и да прати „гаучосите“ сред последните четири в Катар, на стъпка преди финала Лионел Меси изигра най-силния си мач на световното до момента и почти собственоръчно елиминира „шахматистите“ за крайното 3:0. Изключвайки първия мач от участието си в Катар, Аржентина винаги вкарва поне два гола в мачовете си. В новия лицензиран букмейкър Betmarket при залог над 1.5 гола за „гаучосите“ коефициентът e 2.90.

Ако се обърнем към статистиката и историята, отговорът на най-важния въпрос „Кой ще е шампионът“ е наглед ясен – от три срещи на Световни първенства Аржентина има две победи срещу едно поражение. Важно е да уточним обаче, че най-скорошна е загубата на „гаучосите“ – през 2018 година с 4:3, като това е и единствената среща на двата отбора в елиминационен мач. В неделя ще видим втория такъв. Аржентина определено играе вдъхновен футбол, но в почти всички мачове до момента се видя ахилесовата им пета и това е играта в защита. „Гаучосите“ успяха да неутрализират тази слабост с мощта на Лионел Меси, Хулиан Алварес и Енцо Фернандес, но дали отбраната им ще издържи на Мбапе, Жиру и Дембеле? Французите са клинични пред противниковата врата и е достатъчно да отбележим, че те бяха първият отбор на Мондиала, който вкара гол на най-добрата защита на първенството - Мароко и то не един, а два. Така логиката сочи, че Франция има по-добри шансове за триумф. В Palms Bet коефициентът за победа на Франция е 1.96 спрямо коефициент  1.84 за южноамериканците.

Между статистика, очаквания, емоции и коефициенти трябва да се знаят няколко неща. Разбира се, на първо място, че онлайн залозите трябва да се правят разумно и осъзнато. Страхотно е ако можем да комбинираме радостта от любимия си спорт с печалби, но това трябва да се прави в допустими граници и без изпадане в крайности. Финалът на ФИФА Световно първенство 2022 определено ще донесе страхотно изживяване, наследете му се напълно, тъй като вечерта на 18-ти декември ще даде началото на ново четиригодишно чакане. Но да не мислим за това сега. Да гледаме към последния сблъсък. Тези златни, блестящи минути между двата най-добри отбора в света. И нека по-добрият победи, а феновете да се насладят на исторически спектакъл.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички