Никой не иска владението на топката: С какви тактики ще излязат Аржентина и Франция на финала?


Никой не иска владението на топката: С какви тактики ще излязат Аржентина и Франция на финала?
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

2403 0

Отборите на Аржентина и Франция излизат в неделя един срещу друг в спор за световната титла на Мондиал 2022. Двубоят се очаква с огромен интерес по целия свят, но зрелището в мача далеч не е гарантирано - особено откъм попадения.

Историята показва, че финалите във футбола по-често се играят "затворено" и без поемане на излишни рискове, а това от своя страна лишава неутралните фенове от голове. Аржентина обаче вече загуби един такъв финал - през 2014-а, когато отстъпи на Германия с 0:1.

Аржентина и Франция не искат да владеят топката

Двата финалиста на Световното първенство през тази година изглеждат като отбори, които нямат необходимостта да владеят топката. Нито Франция, нито Аржентина искат да доминират по отношение на притежанието и това ясно се видя и в полуфиналните им мачове. Това важи особено за Дидие Дешан, който през годините е постигнал не една и две победи без неговият тим да държи топката.

"Петлите" стигнаха до ранен гол срещу Мароко, а след това използваха прийома на мароканците, като ги оставиха те да контролират топката, прибирайки се назад. "Гаучосите" сториха същото с Хърватия, а Лионел Меси призна след мача, че са били наясно, че "шахматистите"  ще владеят повече топката, а това е било добре дошло за тях.

Предпазливостта ще изяде головете във финала

И Франция, и Аржентина успяха да си освободят повече пространства за нападенията си, оставяйки съперника да държи топката и да навлиза по-дълбоко по терена. Сега обаче тези две тактики се сблъскват, което предвещава по-скучен двубой. Предпазливата игра и нежеланието да се поемат излишни рискове до голяма степен може да "изяде" головете във финала.

Разнообразните тактически схеми на Аржентина

Аржентина се очаква да се завърне към схема 4-3-3 с влизането на Анхел ди Мария, който се контузи срещу Полша, но най-вероятно ще бъде готов за финала. "Гаучосите" играха в 4-4-2 срещу Хърватия с ромб в средата на терена, а преди това пък пробваха и формация 3-5-2 с трима централни бранители и влизането на Лисандро Мартинес.

Кой ще пази Меси и Мбапе?

Франция от своя страна по всяка вероятност ще заложи на класическото си 4-2-3-1, което работи безотказно от началото на турнира. Сред титулярите се очаква завръщането на Адриен Рабио, който е ключов за играта на Килиан Мбапе, защото му освобождава пространства с включванията си в нападение. Рабио по всяка вероятност ще помага и за опазването на Лионел Меси.

Аржентина също ще трябва да мисли как да спре най-голямото оръжие на Франция - Килиан Мбапе. За него ще се грижат двама играчи - Нахуел Молина и Родриго де Пол. Други две ключови позиции на терена са опорните халфове Орелиан Чуамени и Енцо Фернандес - и двамата се наслаждават на страхотен турнир, като ролята им в отнемането на топката и организирането на бързи контраатаки е ключова.

Персоналната задача на Оливие Жиру

Дидие Дешан отново може да прибегне до тактиката си, която използва срещу Мароко. Тогава опорният халф на "атласките лъвове" Софиан Амрабат бе тотално неутрализиран, тъй като цял мач на гърба му бе централният нападател Оливие Жиру.

Всеки път, когато Франция не владееше топката, Жиру стоеше около Амрабат, с което на практика го изключи от разиграването на топката. Нещо подобно може да се случи и с Енцо Фернандес, но Лионел Скалони със сигурност е подготвен за подобен ход от страна на Дешан.

Повече анализи за тактиките на Аржентина и Франция очаквайте в неделя в предаването "Точно попадение" в YouTube и в Sportlive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички