Южна Корея - боксова круша или екзотичен подводен камък? (ВИДЕО И СНИМКИ)


Южна Корея - боксова круша или екзотичен подводен камък? (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: GettyImages

1906 0

Южна Корея е далеч от най-добрите си години във футболно отношение, но има своите козове, които да използва на Световното първенство в Катар. Един от главните такива е суперзвездата на Тотнъм Хюн-Мин Сон, който ще изведе своята родина на най-големия футболен форум.

От мнозина страната е считана за аутсайдер в своята Група "H". В компанията на Португалия, Уругвай и Гана ще бъде много трудно на възпитаниците на Пауло Бенто - португалецът, който има за задача да спре родината си. 

Все пак, съперниците на Южна Корея можеха и да са много по-тежки и не би било грешно да се каже, че амбициозната цел пред отбора е класиране напред. За нея обаче, срещу фаворитите, на екзотичния представител в Група "H" ще е нужно нещо повече от късмет.

Безапелационното класиране на Мондиала

Южна Корея не изпита особени трудности по пътя си към Мондиал 2022. Във втори кръг от квалификациите в зона Азия тимът попадна в Група "H". Там, в компанията на Ливан, Туркменистан и Шри Ланка записа 16 точки в 6 мача, класирайки се в Група "А" на 3-и кръг. 

И в нея южнокорейците не срещнаха големи затруднения, завършвайки на второ място зад Иран и изпреварвайки Обединените арабски емирства, Ирак, Сирия и Ливан. 12 победи, 3 равенства и само 1 загуба класираха страната на 11-ите ѝ световни финали.

В основата на най-скандалния турнир в историята

Южна Корея е един от честите участници на световно първенство. Към момента тя е съумявала да се класира 11 пъти, но в почти всички случаи без да продължи сред най-добрите 18. "Тигрите от Азия" успяват да преминат групите едва 1 път, но с  хода на отбора в този турнир е свързан и един от най-големите скандали в историята на футбола.

През 2002 г. държавата е домакин на Мондиала, което я класира директно в надпреварата. В груповата фаза се пада в непредсказуемата група "D", в която са още тимовете на Португалия, Полша и САЩ. Противно на всички очаквания отборът, воден от тогавашния селекционер Гуус Хидинк, завършва на върха в таблицата след победи над "мореплавателите" и "орлите" и равенство с "янките".

В 1/8-финалния сблъсък изпитанието е още по-тежко. Колосът Италия, начело с Паоло Малдини, Джанлуиджи Буфон, Фабио Канаваро, Дженаро Гатузо, Марко Матераци и още куп футболни величия, бива повален от наглед непретенциозния азиатски тим. И в този двубой остават съмнения в тенденциозно съдийство. На "скуадра адзура" бива отменен "кристален" гол, а срещу тях е отсъдена спорна дузпа, бива им спестена такава за тежък удар без топка в наказателното поле, а за сметка на това доиграват двубоя с човек по-малко, след като Тоти бива фаулиран в пеналтерията, но вместо да получи дузпа (напълно заслужено), се сдобива с втори жълт картон за... симулация.

Наред са Испания и още по-големият скандал. "Червената фурия" е поредната жертва на южнокорейците и отпада от надпреварата след 0:0 в редовното време и 3:5 след изпълнение на дузпи. Двубоят бива белязан от изключително спорна отменени 2 попадения. Първото, от пряк свободен удар, не бива зачетено, поради нарушение в наказателното поле на "тигрите на Азия". Такова обаче на по-късен етап редица авторитетни съдии отрекоха да има. Второто идва в продълженията, когато след центриране от аут линията на Хоакин до топката стига Фернандо Мориентес, който с глава не греши и реализира. И този гол е отменен, а като причина се изтъква това, че топката е напуснала очертанията на игрището, въпреки че повторенията показват точно обратното.

За да е пълен шокът за испанците, при изпълнението на наказателните удари стражът Ли Чун-дже очевадно напуска гол линията, на която трябва да стои, спасявайки изстрела на Хоакин. 

Южна Корея става първата нация, извън Европа и Южна Америка, достигнала 1/2-финали на мондиал в последните 72 години. Историческо постижение, което на по-късен етап ще остави и незаличима, кална следа, в историята на футбола.

Тимът губи на полуфиналите от добре смазаната машина на Оливер Кан, Михаел Балак, Мирослав Клозе и компания, като този път и съдийските подаръци не стигат на корейците да се доберат до положителен краен изход. В битката за 3-ото място възпитаниците на Гуус Хидинк падат с 2:3 от Турция, което мнозина приемат като намигване от съдбата.

Скритите козове на Южна Корея - треньор и лидер

На пръв поглед, Южна Корея не разполага със звезден състав и такъв, готов да се противопостави достойно на съперниците си в Група "H". В него обаче личат имена, способни да направят разликата за тима, воден от Пауло Бенто. Самият наставник би могъл да бъде основна фигура при евентуален успех за отбора. 

Специалистът отлично познава играчите на своята родина Португалия, с която ще спори за място напред. Този факт би могъл да изиграе лоша шега на "мореплавателите", които и без това не разчитат на широка резервна скамейка и кардинални промени в тактически план. Най-предпочитаните схеми на Бенто са 4-4-2 и 4-3-3, като голяма част от подаванията биват насочвани към суперзвездата Хюн-мин Сон.

Играчът на Тотнъм е и един от най-добрите на поста си във Висшата лига. Той също е запознат отблизо с играта на своите колеги на Острова, сред които Роналдо, Фернандеш, Силва, Диас и Кансело. Сон, който е свързван с потенциален трансфер в Ливърпул, има на сметката си 136 гола и 76 асистенции в 344 мача за "шпорите", както и 35 попадения в 104 двубои на национално ниво.

Съставът на Южна Корея на Световното първенство по футбол 

Вратари: Ким Сун-кю (Ал-Шабаб), Чо Хьон-у (Улсан Хюндай), Сонг Бъм-кън (Джеонбук Моторс)

Защитници: Ким Мин-джае (Наполи), Ким Джин-Су (Джеонбук Моторс), Хонг Чул (Даегу), Ким Мун-Хуан (Джеонбук Моторс), Юн Джонг-гю (ФК Сеул), Ким Юнг-Квон (Улсан Хюндай), Ким Тае-Хван (Улсан Хюндай), Квон Кюн-Вон (Гамба Осака), Чо Ю-мин (Даежон)

Полузащитници: Чън У-йон (Ал Сад), На Санг-хо (ФК Сеул), Сюнг-Хо Паик (Джеонбук Моторс), Сон Чън-хо (Шандонг Тайшан), Сонг Мин-кю (Джеонбук Моторс), Квон Чан-хун (Гимчеон Сангму), Хюн Мин Сон (Тотнъм), И Дже-сонг (Байер Леверкузен), Хуан Хи-чан (Уулвърхемптън), Хуанг Ин-Бом (Олимпиакос), Юнг Йонг (Фрайбург), Ли Канг-ин (Майорка)

Нападатели: Хуанг Уи-джо (Олимпиакос), Чо Гю-сунг (Джеонбук Моторс)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички