След горчивите хапове на клубно ниво: Навас отива в Катар с тима, който го боготвори


След горчивите хапове на клубно ниво: Навас отива в Катар с тима, който го боготвори
Снимка: Getty Images

2052 0

Име: Кейлор Антонио Навас Гамбоа

Роден на 15 декември 1986 г. в Перес Зеледон, Коста Рика

Ръст: 1,85 м.

Клубен отбор: ПСЖ

КОЙ Е ТОЙ?

От десетилетие той е титулярният вратар на централноамериканския отбор и е изключително стабилен на поста си. Навас изгря на международната сцена на Мондиал 2014, когато направи чудеса на терена и бе с основна заслуга за това отборът да достигне до четвъртфиналите. Костариканецът не допусна нито един гол от игра, когато отборът му не е бил в малцинство на терена. Акробатичните му спасявания срещу Англия, Италия и Уругвай в груповата фаза и героизмът му при дузпите срещу Гърция му донесоха трансфер в Реал Мадрид.

В испанския колос той се представи много стабилно и спечели с тима Шампионска лига в 3 последователни години - от 2016 до 2018 година. След идването на Тибо Куртоа в тима той постепенно загуби титулярното си място и през 2019 г. направи трансфер в ПСЖ. Без да е грешал фатално обаче, костариканецът стана резерва и във френския тим и през настоящия сезон Кристоф Галтие обяви, че той ще е неговият втори избор. Коста Рика обаче продължава да му се доверява безрезервно.

 

ПОЗИЦИЯ НА ТЕРЕНА: Вратар

ЗАЩО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ИГРАЧ НА КОСТА РИКА?

На първо място, Навас е най-опитният играч на този тим - и на клубно, и на национално ниво е изиграл безброй мачове, сред тях и такива срещу големи съперници. В продължение на много години той е стабилен и спокоен под рамката, ръководи правилно отбраната пред себе си.

На второ място, дори на 36 г., той продължава да е най-скъпият костарикански футболист (8 млн. евро), най-популярният такъв (има над 16 милиона последователи в Instagram) , спечелил е всичко на клубно ниво. Не са малко на брой мненията, че "Сан Кейлор" е най-добрият вратар в историята на КОНКАКАФ.

ФОРМА НА ФУТБОЛИСТА

Опитният страж не играе през този сезон в клубния си тим и няма изгледи това да се промени, тъй като Кристоф Галтие обяви, че негов номер 1 ще бъде Джанлуиджи Донарума, а костариканецът ще е номер 2. Това решение му носи 0 мачове през настоящата кампания.

Въпреки това, за националния си отбор той остава неизменен номер 1. Затова когато Коста Рика изигра приятелски мач срещу Южна Корея преди броени дни, а Навас не взе участие, селекционерът Луис Фернандо Суарес обясни това простичко: "Този, който най-малко е нужно да тествам, е Кейлор Навас. Приемам това като възможност да видя вратари за бъдещето, затова той не е повикан".

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

* През 2015 г., малко след трансфера му в Реал, на президента на "белите" Флорентино Перес му хрумва да привлече Давид Де Хеа. Навас влиза в ролята на разменна монета плюс доплащане. Самият той научава за това 5 часа преди затварянето на летния трансферен прозорец. Агентът му го информира, че трябва незабавно да отиде в Англия, за подпише договор с Манчестър Юнайтед.

Кейлор обаче не иска да напуска Реал, нито пък "червените дяволи" искат да пускат Де Хеа. Склоняват с нежелание, когато разбират, че сделката включва Навас. Въпреки това те изпращат документите за сделката с остаряла версия на "Уиндоус". Навас в това време седи на летището, без да е имал време да си опакова багажа.

Реал обаче така и не успяват да отворят файловете, пратени от Англия, и са принудени да признаят поражението си. След като научава за проваления трансфер, при това нежелан, не успява да сдържи сълзите си. Той е наранен от факта, че ръководството на Реал се е отнесло несправедливо и обидно към него.

** Като дете вратарят е обичал не само топката, но е харесвал и ездата. Често той е можело да бъде видян на седлото на белия кон Палома, чието име означава "гълъб".

*** В родния град на Навас има стадион, кръстен на него. Общината на град Перес Зеледон, намиращ се в южна Коста Рика, кръщава местния стадион на героя от Мондиал 2014. Съоръжението е открито през 1953 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички