Гана се завръща на световната сцена, мечтаейки за отмъщение и възмездие (ВИДЕО)


Гана се завръща на световната сцена, мечтаейки за отмъщение и възмездие (ВИДЕО)
Снимка: GettyImage

1753 0

Група "H" на Световното първенство в Катар предоставя страхотна възможност за изява на Гана. Тимът, воден от Ото Адо, е жаден за това да бъде запомнен с нещо повече от участие на световните финали и това издание на най-популярния турнир в спорта е перфектна възможност това да се случи.

На страната от Западна Африка предстои да влезе в оспорвана битка с Португалия, Уругвай и Южна Корея за място на 1/8-финалите. Задачата пред Андре Аю и компания е сложна, но не и непостижима. За да увенчаят амбициите си с успех, "черните звезди" ще трябва да покажат класа срещу "мореплавателите", водени от Кристиано Роналдо, "небесносините", разполагащи с Луис Суарес, Дарвин Нунес, Феде Валверде, Роналд Араухо, Родриго Бентанкур, както и не по-малко претенциозния тим на Южна Корея, който Хюн-Мин Сон, ще направи всичко възможно да изведе напред.

Историята в помощ на Гана

Футболният отбор на африканската държава не се слави с най-величествената история, що се отнася до Мондиали. Тимът се е класирал на 4 Световни първенства. В тях, статистиките са почти изравнени, като отборът има 4 победи, 3 равенства и 5 загуби в 12 мача, при голова разлика -3. Интересно е, че всички от четирите му участия в турнира са след историческото първо такова през 2006 г. в Германия. Останалите са през 2010 г. (Южна Африка), 2014 г. (Бразилия) и предстоящото в Катар, което говори красноречиво за положителната посока, в която се развива футболът в страната.

Най-големият успех за "черните звезди" към момента идва през 2010 г. Тимът, воден от тогавашния селекционер Милован Райевац, изумява всички, стигайки до 1/4 финалите. По пътя си възпитаниците на сръбския наставник постигат успех над родината му Сърбия с 1:0 в групите. В осминафиналния сблъсък пък отстраняват САЩ след 1:1 в редовното и 1:0 в продълженията.

Гана отпада от Уругвай в следващия кръг с 2:4 след изпълнения на дузпи. Именно този двубой е и един от най-скандалните такива в историята на Мондиалите. В последната минута от продълженията, при центриране, Кевин-Принс Боатенг засича топката с глава, пращайки я към вратата на опонента. Виждайки се като сигурен герой нападател на Милан обаче, беше спрян безцеремонно от Луис Суарес. Таранът протегна ръце и като истински вратар изби коженото кълбо току преди да премине голлинията.

Легендата на Ливърпул и Барселона получи бурни освирквания и хули от вражеския лагер, както и червен картон, а Гана - шанс да изпълни дузпа в последните секунди на зрелищния дуел. С изпълнението се нагърби Асамоа Гиан. Изстрелът му срещна напречната греда, с което прати в екстаз виждащия се като грешник Суарез. Последа изпълнение на наказателни удари, при които по-добър беше Уругвай.

Гана далеч не е най-приятният противник за Португалия, Уругвай и Южна Корея

Тимът, воден от Ото Адо, може на пръв поглед да изглежда като напълно преодолимо препятствие за амбициозните състави на своите противници в Група "H". Миналото обаче говори съвсем друго.

В исторически план "черните звезди" се представят на високо ниво именно срещу тези опоненти. Срещу Португалия западноафриканците имат 1 загуба в единствената среща помежду им. Срещу Уругвай пък статистиката сочи едно равенство, докато срещу Южна Корея те са 3 и едва един успех за азиатците.

Ото Адо - поредната рокада или нещо ново?

Една от главните въпросителни пред Гана е представянето на отбора под ръководството на новия селекционер Ото Адо. Специалистът е начело на тима едва от месеци и все още не може да бъдат определени типични схеми и стил на игра. 

Адо е 9-ата треньорска рокада в последните 10 години в националния отбор на страната. Той ще има подкрепата на изключително опитни и класни играчи като Асамоа Гиан, Иняки Уилиамс, Томас Партей, Мохамед Кудус, Джордан Аю и Андре Аю, които са водещи голмайстори на Гана с по 18 попадения с екипа на своята родина.

Съставът на Гана за Световното първенство по футбол 2022 

Гана:

Вратари: Манаф Нурудийн (Ойпен), Данлад Ибрахим (Асанте Котоко), Лоурънс Ати Зиги (Сен Гален);

Защитници: Денис Одой (Клуб Брюж), Тарик Лампти (Брайтън), Алиду Сейду (Клермон), Даниел Амарти (Лестър), Жозеф Айду (Селта Виго), Мохамед Салису (Саутхемптън), Абдул-Рахман Баба (Рединг), Гидеон Менса (Оксер);

Полузащитници: Андре Аю (Ал-Сад), Томас Парти (Арсенал), Елиша Овусу (Гент), Салис Абдул Самед (Ланс), Мохамед Кудус (Аякс), Даниел-Кофи Кйере (Фрайбург);

Нападатели: Даниел Барние Африйе (Хартс ъф Оук), Камал Соуа (Клуб Брюж), Исахаку Абдул Фатаву (Спортинг Лисабон), Осман Букари (Цървена Звезда), Иняки Уилямс (Атлетик Билбао), Антоин Семеньо (Бристол Сити), Джордан Аю (Кристъл Палас), Камалдийн Сюлемана (Рен).

Съставите на всички отбори на Световното по футбол 2022 можете да видите в Sportlive.bg. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички