"Златната топка" на Хърватия, която ще опита да сбъдне най-голямата си мечта в Катар


"Златната топка" на Хърватия, която ще опита да сбъдне най-голямата си мечта в Катар
Снимка: Getty Images/Guliver

1458 0

На 37 години Лука Модрич спокойно може да се пенсионира с ясното съзнание, че е един от най-успешните футболисти в историята на футбола. Звездата на Реал Мадрид, която спечели "Златната топка" през 2018-а, прекъсвайки 10-годишната хегемония на Кристиано Роналдо и Лионел Меси, притежава всички важни индивидуални и клубни отличия. Но му липсва един трофей, за който мечтае от дете - да стане световен шампион с родината си Хърватия.

Сребърният медал, който Модрич иска да позлати

Преди четири години капитанът на хърватския национален отбор бе на крачка от сбъдването на голямата си мечта, но неговият тим отстъпи на Франция на големия финал на Мондиал 2018. Сребърният медал за Модрич бе колкото разочароващ, толкова и специален, защото това е най-големият успех в историята на хърватския футбол. А освен това полузащитникът несъмнено се превърна и в най-великия футболист на Хърватия, който заема специално място в сърцето на близо четири милиона хървати.

Професионалната кариера на Лука Модрич тръгва от клуба, който е дал началото на много големи хърватски футболисти - Динамо Загреб. Именно в Динамо Модрич успява да привлече вниманието на големите европейски грандове и през 2008-а той е трансфериран във Висшата лига в отбора на Тотнъм. Макар и началото на Острова да е трудно, много скоро Модрич се превръща в ключов играч за "шпорите".

Пътят на Лука Модрич към величието

След четири години във Висшата лига за Модрич идва време да поеме към ново предизвикателство, отивайки в испанския колос Реал Мадрид. Мнозина са скептични за това как ще се справи Модрич в отбор от калибъра на Реал, но хърватинът надхвърля и най-смелите очаквания, превръщайки се в един от най-важните играчи на "кралете".

Докато се развива на клубно ниво, Модрич не спира да се влага и на национално ниво. Неговият дебют за мъжкия национален отбор е през 2006-а, а 16 години по-късно той има 154 мача за Хърватия, с което държи рекорда за най-много изиграни мачове с националната фланелка. На неговата ръка стои и капитанската лента, която му бе връчена през 2016-а.

Лука Модрич: Х факторът за Хърватия на Мондиал 2022

Модрич се подвизава като полузащитник, но неговите "отговорности" на терена са много повече. Той притежава способността сам до определя темпото на играта, а това се дължи на невероятната му визия и способността да чете събитията на терена предварително - къде ще се позиционират противниковите играчи, какво си мислят и как да вкара креативност в играта на своя тим.

Модрич е "диригентът" в състава на Хърватия и без него играта на "ватрените" не е същата. Халфът е изключително важен за отбора, а и се намира в достатъчно добра форма, за да поведе "шахматистите" към голямата цел на предстоящото Световно първенство в Катар. Мондиал 2022 ще бъде последен за Модрич в националния отбор на Хърватия, а той със сигурност ще иска да "позлати" родината си и да сбъдне най-голямата си мечта в последния му спектакъл с националната фланелка.

Хърватия на Световното първенство по футбол в Катар

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички