Мая Йошида - постоянната величина при "самураите", който "живее" във въздуха заради Япония


Мая Йошида - постоянната величина при "самураите", който "живее" във въздуха заради Япония
Снимка: Getty Images

1999 0

Име: Мая Йошида

Роден на 24 август 1988 г. в Нагасаки, Япония

Позиция на терена: Централен защитник

Ръст: 1,89 м.

Клубен отбор: Шалке 04

КОЙ Е ТОЙ

Йошида е лидер и капитан на "самураите" и един от най-опитните в тима - на 34 е. От повече от десетилетие играе изключително в Европа, каквото е било и желанието му от съвсем млад. През 2010 г. сменя Нагоя Грампус с нидерландския ВВВ-Венло и оттогава е играл във Висшата лига (Саутхемптън), Серия А (Сампдория) и сега в Първа Бундеслига.

Кариерата му на Стария континент започва зле, тъй като той чупи крак и остава извън игра до края на сезона. При "светците" обаче нещата му се получават добре и остава там 8 години, любимец е на феновете.

Той е футболистът с най-много мачове за японския отбор - 121. Дебютира през 2010 г. и оттогава е викан почти постоянно. През 2011 г. с отбора печели Купата на Азия.

 

ЗАЩО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ИГРАЧ НА ЯПОНИЯ?

На първо място, защото е най-опитен, което е жизненоважно за азиатския тим. Винаги е бил авторитет в съблекалнята и не е свързван със скандали. Спокоен характер, трудолюбив. Добре познато име извън Япония.

Има сериозен опит в европейския футбол, играе сравнително редовно в клубния си тим. 

НАСТОЯЩА ФОРМА

На този етап не отговаря на очакванията на клуба, който го привлече през лятото. С него като диригент в отбраната "кралскосините" са инкасирали 21 попадения в 9 мача. Йошида не е толкова бърз, колкото е бил в Серия А например.

Самият играч е на мнение, че не се представя добре, тъй като треньорът прави чести ротации в защитната четворка.

 

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА НЕГО

* Неотдавна стана ясно, че 34-годишният футболист върти километражи не само на терена, но и във въздуха. В периода юни 2018 г. - юни 2022 г. Йошида е пропътувал общо 127 215 км. за националния отбор покрай квалификациите за световно първенство.

Японецът е прекарал в пътуване 25 000 минути. Това бе установено от платформата за наблюдение на работното натоварване на играчите, създадена от FIFPRO.

** Преди да премине в Шалке, известният журналист Фабрицио Романо пише, че той ще заиграе при "кралскосините" и че е отказал на Трабзонспор. Реакцията на Йошида е следната: "Този човек е невероятен. Дори жена ми не знаеше за Трабзонспор!". А Романо отвръща: "Благодаря за добрите думи. И кажи на жена си да ме последва, за да научава повече новини за теб...".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички