Сърцатата Швейцария - отборът, който знае как се нокаутират фаворити (ВИДЕО)


Сърцатата Швейцария - отборът, който знае как се нокаутират фаворити (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

2221 0

„Кръстоносците“ на Мурат Якин продължават серията си от участия на мондиали, като страната не е пропускала големия форум от 2002 г. След броени дни те ще се впуснат в приключението, наречено Световно първенство по футбол 2022, по време на което ще се опитат да постигнат нещо повече от четвъртфиналите, до които са достигали на три пъти. Пътят до там обаче няма да е никак лек, като и Световното първенство 2022 коефициенти показват, че шансовете за топ 8 и по-горно класиране за Швейцария са малки. 

„Кръстоносният поход“, стартирал от България

Квалификационният жребия изпрати Швейцария в група „С“ в компанията на Италия, България, Северна Ирландия и Литва. По този начин „кръстоносният поход“ по пътя към Катар започна в София през 2021 г., а западноевропейската селекция не остави съмнения, че е мотивирана до краен предел да стигне безпроблемно до историческите "зимни" финали.

В първата среща швейцарците победиха като гости България с 3:1, но те вкараха попаденията си между 7-мата и 12-мата минута и до края на срещата пропуснаха още куп положения. Това бе минималното, с което „лъвовете“ можеха да приключат срещата, а в последния кръг двата тима се срещнаха в Швейцария. Тогава първото полувреме завърши при нулево равенство, но през второто бяха вкарани четири безответни гола, а ВАР отмени още два и спести позорна загуба на българите.

Междувременно „кръстоносците“ направиха две ремита с прекия си съперник – Италия, 0:0 и 1:1, и след по-добро представяне в останалите двубои спечелиха групата и директно се класираха напред. Те завършиха с 18 т., докато Италия с две по-малко, тройката бе запълнена от Северна Ирландия с 9.

Швейцарският дебют в познатата обстановка

Всичко това прати възпитаниците на Мурат Юкин в група „G“, където се оказаха в компанията на добре познати съперници от последния Мондиал в Русия. Тогава те отново бяха заедно с Бразилия и Сърбия, а сега Камерун е четвъртият участник. Букмейкърите  дават най-големи шансове на „кръстоносците“ за второто място, какъвто бе развоят и през 2018-а година. Тогава западната ни съседка не успя да се пребори за следващия кръг.

Швейцарците ще стартират срещу африканската селекция на 24-и ноември от 12 часа на обяд, а за двата тима ще дебютират един срещу друг. Европейците обаче ще имат известно предимство поради организираната контрола срещу Гана на 17-и ноември.

Опитът на „кръстоносците“ срещу бразилците е сравнително богат след 4 срещи между двата тима, две от които официални и завършили без победител. Това се случва на мондиалите през 1950 и 2018 г., като първият път срещата приключва при 2:2, а след това при 1:1. Селекциите си разменят и по победа в контролите.

Съдбата обаче често разминава европейските съперници и Швейцария се е изправяла срещу Сърбия за първи и последен официален път през 2018-а година. Тогава западноевропейците побеждават с 2:1 и се класират втори в груповата фаза на Мондиала.

Честото развитие, което се е превърнало в традиция

Страната така и не успява да прескочи прословутите четвъртфинали в изминалите си 11 участия на Световно първенство, но „кръстоносците“ преминават 7 пъти успешно през груповата фаза на турнира. По този начин те стигат 4 пъти до 1/8-финалите и 3 до четвъртфиналите, което е най-силното им постижение. Четири са пътите, в които приключват в груповата фаза, а това за последно се случва през 2010 г. 

Скромна селекция с голямо влияние на световната сцена

Мурат Якин пое тима през лятото на 2021 г. и вече има 15 срещи на поста. Неговият актив се състои от 7 победи, 4 ремита и още толкова загуби. Неговите избраници общо струват под 200 милиона евро, но въпреки това се намират на 15 позиция в ранглистата на ФИФА.

В последните срещи специалистът използва най-често схемата 4-2-3-1, а любопитен е фактът, че 69% от състезателите се подвизават извън Швейцария. По пет от тях играят в Англия и Германия, докато останалите са във Франция, Турция, САЩ, Италия и Испания. На най-висока цена са оценени подвизаващите се във Висшата лига – Денис Закария и Гранит Джака, съответно за Челси и Арсенал, а цените са им – 27 и 25 милиона евро, според Transfermarkt.

Швейцарският водач

Гранит Джака безспорно е един от най-разпознаваемите швейцарски футболисти през последното десетилетие. 30-годишният полузащитник е неразделна част през последните 6 години от английския футбол, а през 2011 г. направи дебюта си на международната сцена с Швейцария. 

Роденият в Базел играч е третият най-опитен на мондиал в списъка на Якин, като само Шакири и Родригес имат повече минути от състезателя на Арсенал. Подвизаващият се зад Океана играч има участия на три Световни първенства, но със своите срещи в МЛС трудно би могъл още да е фактор сред „кръстоносците“.

Активът на Джака с родината му е 106 срещи, 12 гола и 10 асистенции. Отделно на клубно ниво има 13 сезона, 351 срещи и 21 попадения. По този показател той отново е на трета позиция, но след Фабиан Фрай и Ян Зомер, които имат с три изиграни сезона повече.

Не трябва да се омаловажава и фактът, че Джака вече е печелил Световното първенство с Швейцария, но със селекцията до 17 години през 2009 г. Отделно е печелил титлата и купата в Швейцария, както и ФА Къп и Къмюнити Шийлд с тима на Арсенал.

ГРУПАТА НА ШВЕЙЦАРИЯ ЗА МОНДИАЛ 2022

ВРАТАРИ: Ян Зомер (Борусия М), Грегор Кобел (Борусия Д), Йонас Омлин (Монпелие), Филип Кьон (РБ Залцбург)

ЗАЩИТНИЦИ: Мануел Аканджи (Манчестър Сити), Ерай Комерт (Валенсия), Нико Елведи (Борусия М), Рикардо Родригес (Торино), Фабиан Шер (Нюкасъл), Силван Видмер (Майнц)

ХАЛФОВЕ: Гранит Джака (Арсенал), Едмилсон Фернандес (Майнц), Фабиан Фрай (Базел), Ремо Фройлер (Нотингам), Ардон Яшари (Люцерн), Фабиан Ридер (Йънг Бойс), Джердан Шакири (Чикаго), Джибрил Соу (Айнтрахт Франкфурт), Ренато Щефен (Лугано), Денис Закария (Челси), Михел Аебишер (Болоня)

НАПАДАТЕЛИ: Бреел Емболо (Монако), Кристиан Фаснахт (Йънг Бойс), Ноа Окафор (РБ Залцбург), Харис Сеферович (Галатасарай), Рубен Варгас (Аугсбург)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички