"Новият Левандовски" повежда Камерун към най-тежката група на Световното по футбол (ВИДЕО)


"Новият Левандовски" повежда Камерун към най-тежката група на Световното по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

1779 0

„Неукротимите лъвове“ от Камерун се завръщат на Световно първенство след 8 години чакане и ще продължат да бъдат най-много участия сред африканските нации на форума. Те влизат в надпреварата и като първата селекция от Африка, която е достигала до четвъртфиналите, а сега възпитаниците на легендата Ригоберт Сонг са мотивирани до краен предел да излязат от групите , след като това се случи за последно през 1990 г.

„Непримиримата“ борба и ценното класиране

Фактът, че само 5 нации се класират за Мондиал от континента Африка прави изключително ценно присъствието на всяка страна от успелите. До предстоящия форум успяха да достигнат Камерун, Сенегал, Мароко, Тунис и Гана. Първата нация първоначално бе в квалификационна група с Кот д’Ивоар, Мозамбик и Малави, като още след жребия стана ясно, че борбата се свежда до два тима.

Те обаче доставиха на запалянковците голяма драма и емоции, а всичко се реши в последния кръг, когато „слоновете“ гостуваха на Камерун и след поражение от 0:1 приключиха с участието си за сметка на възпитаниците на Сонг. Те продължиха в следващата фаза с 5 победи 1 загуба, дошла при гостуването на Кот д’Ивоар с 1:2.

Директният сблъсък с Алжир също не бе по-лесен и до последно имаше напрежение, но попадение на Икамби в 124-тата минута донесе победа на Камерун при визитата в Блида с 2:1.

Новите изпитания за „лъвовете“ и мощният съперник

Камерун се озова в група „G“ на Мондиала, където са още селекциите на Швейцария, Бразилия и Сърбия. Букмейкърите не дават особени шансове за продължаване на африканците, като това би било голямата изненада на групата.

Възпитаниците на Сонг ще загреят за началото на турнира с приятелски срещи с Ямайка и Панама, а първата официална среща ще бъде с Швейцария на четвъртия ден от надпреварата. Това ще бъде същинския дебют между двата тима, които нямат срещи особено през последните десетилетия помежду си.

Ситуацията със Сърбия е подобна, но срещу балканците Камерун има една контрола от 2010 г., когато среща завършва при 4:3 за европейците. „Неукротимите лъвове“ имат най-голям опит с Бразилия, но той е изключително негативен. Двете селекции мерят сили два пъти само през последните десетина години, когато първо се срещат на Мондиал 2014 и домакините от „Селесао“ се налагат с 4:1, а четири години по-късно успехът се повтаря, но със скромното 1:0 и то в контрола.

Голямото завръщане и битката срещу статуквото

Над 439 седмици или точно 3076 дена делят последния мач на Камерун на Мондиал и завръщането на нациите в надпреварата. На 23-и юни „лъвовете“ записаха третата си поредна и последна загуба на Световното през 2014 г., а сега те ще се завърнат срещу Швейцария на 24-и ноември.

Двубоят срещу „кръстоносците“ ще отбележи началото на осмото участие на Камерун в световния форум, което е рекорд сред африканските нации. През новия век африканците пропуснаха надпреварите в Германия и Русия, а през останалите напускаше в груповата фаза.

Най-силното им участие остава това в Италия през 1990 г., когато Камерун завършва на седма позиция сред всички участници след отпадане на четвъртфиналите.

Легенда ще се пробва да изненада света

На първи март тази година легендата на африканския футбол - Ригоберт Сонг, пое представителната селекция на родината си, след като дни по-рано от поста бе освободен дългогодишният наставник Тони Консейсао. Португалецът бе селекционер на страната 891 дни, като я изведе в 23 срещи.

Сега обаче Сонг изглежда като правилният вариант преди завръщането на Камерун на форума поради голямото уважение, което пробужда фигурата му и опитът, който има на терена. Той вече изведе възпитаниците си в 5 двубоя, от които спечелиха две и загубиха три. Той дебютира в срещите с Алжир, след които "лъвовете" съумяха да се класират.

Не трябва да се подминава фактът, че той е футболистът с най-много срещи в историята на националния тим - 137.

Опитният "лъв", който знае как се печелят трофеи

Ерик Максим Чупо-Мотинг безспорно е сред най-опитните играчи в състава на Камерун и било същинска изненада, ако не попадне сред избраниците на Ригоберт Сонг. 33-годишният нападател е един от малкото, които са на разположение на наставника и вече имат опит на форума.

Настоящият таран на Байерн Мюнхен е роден в Германия и преминава през гарнитурите на "Бундестима", но в крайна сметка избира да се подвизaва за Камерун. В последните четири години играе за световните колоси - Пари сен Жермен и баварците от Мюнхен. За грандовете има общо 9 трофея. 

Именно за втория тим се превърна в основна част от началото на сезона, а към края на октомври се отчете в 5 поредни срещи с общо с 6 гола и 3 асистенции, включително и срещу Барселона. За Камерун пък има 68 двубоя, а дебюта си прави през 2010 г. на 21 години. 

Той взима участие и в общо 5 от 6 срещи на "лъвовете" в последните им два Мондиала. Несъмнено снажният нападател е един от най-опитните в селекцията и знае какво е да се изправяш срещу звезди или на големи турнири. 

Група на Камерун за Световното първенство по футбол 2022

Вратари: Девис Епаси, Симон Нгапандуетнбу, Андре Онана

Защитници: Жан-Шарл Кастелето, Енцо Ебосе, Колинс Фай, Оливие Мбаизо,Никола Н'Кулу,Ную Толо, Кристофър Ву

Полузащитници: Мартин Хонгла, Петер Кунде, Оливер Нчам, Гаел Ондуа, Самуел Ум Гуе и Андрю Франк Замбо

Нападатели: Винсент Абубакар. Кристиан Басогог, Ерик-Максим Шупо Мотинг, Суаибу Мару, Браян Мбеумо, Николас Муми Нгамалеу, Джером Нгом, Жорж-Кевин Нкуду, Жан-Пиер Нсаме, Карл Токо Екамби

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички