Хърватия отново триумфира след дузпи, феноменален вратар спря похода на Япония(ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)


Хърватия отново триумфира след дузпи, феноменален вратар спря похода на Япония(ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

8595 0

Истинска драма! Хърватия се класира на ¼-финалите на Световното първенство по футбол в Катар, след като победи Япония с 3:1 след изпълнение на дузпи. В редовното време двата тима завършиха 1:1.

Двата тима изиграха първия мач на Мондиала, който не се реши в редовното време. В герой за „шахматистите“ се превърна вратарят Доминик Ливакович, който спаси цели три изстреля от бялата точка на играчи на японците. Той отрази удари на Такуми Минамино, Каори Митома и Мая Йошида при рулетката на дузпите. За ватрените пропусна Марко Ливая, който уцели гредата.

Иначе „самураите“ откриха резултата в 43-ата минута чрез Даизен Маеда. Иван Перишич изравни в 56-ата минута. Двата тима предложиха истинско зрелище, но не успяха да се победят в редовното време и продълженията.

Така Хърватия продължи доминацията си при изпълнение на дузпи на най-големия футболен форум. Япония пък отново не успя да надскочи себе си и за първи път да се класира на ¼-финал.

„Шахматистите“ чакат съперника, който ще бъде определен в двубоя Бразилия – Южна Корея.

Вижте и галерията ни от вълнуващия мач: Страхотният спектакъл между "самураите" и "шахматистите"

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Япония влезе в мача по-добре. „Самураите“  заиграха доста агресивно и пробваха да приложат преса. Първият удар по посока на една от двете врати дойде още в 3-ата минута. След центриране от фал Шого Танигучи стреля с глава, но топката премина покрай десния страничен стълб.

В 8-ата минута защитниците на японците изпуснаха вляво Перишич, който нахлу в пеналта и стреля, но вратарят Гонда изби, а след това се справи и опита за добавка на Крамарич.

Малко след това „самураите“ организираха бърза атака, при която Ито центрира отдясно, но двама негови съотборници се разминаха с топката в пеналта.

Двубоят продължи динамично. В 23-ата минута Бруно Петкович нахлу в пеналта, но не успя да стреля. Пет минути по-късно Баришич центрира отляво към близката греда, където Перишич не успя да попаде точно към Крамарич.

В 41-ата минута японците осъществиха бърза контраатака, при която топката стигна до Даичи Камада в наказателното поле. Той смени посоката и би над вратата.

ГОЛ! „Самураите“ откриха резултата в 43-ата минута. Японците изненадаха с късо изпълнение на корнер, а Ритцу Доан центрира към далечната греда, където защитник не успя да изби и Даизен Маеда отблизо довкара топката в мрежата на Ливакович – 1:0.

 

 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката Камада едва не удвои още в 46-ата минута. Той би от границата на пеналта, но топката профуча покрай напречната греда.

Хърватите тръгнаха по-масирано в атакат . В 49-ата минута Ковачич  стреля, ала покрай лявата греда.

Три минути по-късно Бруно Петкович се строполи в пеналта, но нямаше реакция за дузпа в полза на „ватрените“.

ГОЛ! Иван Перишич изравни в 56-ата минута. След центриране той се извиси и матира Гонда с удар с глава от около 15 метра – 1:1.

Само 120 секунди по-късно Ендо стреля отдалеч, но Ливакович прояви страхотен рефлекс и изби в корнер.

Лука Модрич  изригна с мощен удар от въздуха от 22-23 метра в 63-ата минута, ала Гонда също показа класа. Малко след това Анте Будимир стреля неточно с глава.

Хърватия продължи да владее повече топката, а японците дебнеха са светкавични контраатаки.

В 77-ата минута Перишич шутира от границата на наказателното поле, но след намеса на Томиясу излезе в корнер.

В 86-ата минута влезлият като резерва Марио Пашалич стреля с глава, но далеч от целта.

До края двата тима внимаваха да не получат гол и логично мачът влезе в продължения.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

И японците, и хърватите играеха много внимателно и без излишен риск. Като цяло „ватрените“ имаха териториално превъзходство.

В 99-ата минута Лука Модрич напусна терена. На негово място се появи Ловро Маер.

Най-чистото положение през първото продължение дойде в 105-ата минута. Каору Митома нахлу в пеналта и шутира, но вратарят Ливакович се справи, след като топката бе в обсега му.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В заключителните 15 минути „самураите“ пробваха да натиснат и да вкарат гол, за да не разчитат на рулетката на дузпите.

Хърватите играеха по-внимателно, но в 114-ата минута Ливая стреля с глава, но не уцели целта.

В 121-ата минута Ловро Маер от дъгата на пеналта би на около метър от дясната греда.

Така двата тима не успяха да определят победителя след 120-минутна битка и се премина към изпълнение на дузпи.

ПРИ ДУЗПИТЕ

ПРОПУСК! - Такуми Минамино – Ливакович спаси

0:1 – Никола Влашич

ПРОПУСК! – Каори Митома – Ливакович пак спасява

0:2 – Марсело Брозович

1:2 – Такума Асано

ПРОПУСК! – Марко Ливая – греда

ПРОПУСК! Мая Йошида – Ливакович спасява

1:3 – Марио Пашалич

Стартови състави:

Япония (3-4-3): Шуичи Гонда - Такехиро Томиясу, Мая Йошида, Шого Танигучи - Юто Нагатомо, Джуния Ито, Ватару Ендо, Хидемаса Морита - Дайзен Маеда, Рицу Доан, Дайчи Камада

Хърватия (4-1-2-3): Доминик Ливакович - Деян Ловрен, Йосип Юранович, Борна Баришич, Йошко Гвардиол - Марсело Брозович - Матео Ковачич, Лука Модрич - Иван Перишич, Андрей Крамарич, Бруно Петкович

Япония - Хърватия по ТВ: Къде да гледаме мача от Световното първенство по футбол?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Очаква се много труден мач за сребърния медалист от Световното първенство през 2018 година. Тимът трудно взима преднина през първото полувреме (8 от последните 13 мача на Хърватия са били 0:0 на полувреме, като това важи и за последните им три мача директно срещу Япония), а през втората част "самураите" ще имат жокер от скамейката.

Рицу Доан се появи оттам, за да накаже и Испания, и Германия. Именно той вкарваше първите попадения срещу европейските колоси, за да се стигне впоследствие и в двата случая до пълни обрати.

Итакура няма да играе за Япония поради натрупани жълти картони, докато Такефуса Кубо е под въпрос заради здравословни проблеми. Соса пък е под въпрос за Хърватия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички