Ще бъде ли сложен "кръст" на португалските амбиции в Катар, или те ще "плуват" към 1/4-финалите?


Ще бъде ли сложен "кръст" на португалските амбиции в Катар, или те ще "плуват" към 1/4-финалите?
Снимка: Getty Images

2299 0

Тази вечер в последния осминафинал на Световното първенство по футбол един срещу друг ще се изправят отборите на Швейцария и Португалия. Двубоят започва в 21:00 часа и ще можете да го следите НА ЖИВО в Sportlive.bg.

ПЪТЯТ НА ДВАТА ТИМА ДО ЕЛИМИНАЦИИТЕ

"Мореплавателите" станаха третият отбор, който си осигури участие във фазата на елиминациите след 2 мача в групите. Те победиха Гана и Уругвай, но в последния си мач в групата загубиха от Южна Корея.

Швейцария се наложи да потрепери, преди да вземе билета за осминафиналите. Тимът победи Камерун в групата си и загуби с 0:1 от Бразилия. В последния мач от тази фаза "кръстоносците" обърнаха Сърбия и завършиха втори в групата си. Те продължават към плейофите на пето световно подред.

ФАКТОР ЛИ Е КРИСТИАНО РОНАЛДО?

Феновете на Португалия се надяват в мача срещу швейцарците най-накрая да избухне голямата им звезда Кристиано Роналдо. Досега на Мондиала той няма пълен мач и е вкарал само 1 гол, при това от дузпа. Заради него, а и заради наличието на повече звезди, иберийците се смятат за фаворит преди сблъсъка.

Поведението на Роналдо около Световното и в Катар не се приема добре от голяма част от феновете. Дори и португалските запалянковци не искат да го виждат титуляр срещу Швейцария (подробности тук). След мача с Уругвай той поиска гол на Бруно Фернандеш да бъде зачетен за негов. Нападателят уж каза, че по-важното е победата за тима, но с жестове показа, че за него е приоритетно той да е голмайсторът (подробности тук).

ОЧИ В ОЧИ

Двата тима се срещнаха през изминалото лято в Лига на нациите и в първия мач победата отиде при "мореплавателите" - 4:0, но във втория "кръстоносците" надвиха с 1:0. Общо европейските съперници са изиграли 25 мача помежду си, в които Португалия е спечелил 9 пъти, а Швейцария - 11. Равенствата са 5.

МОМЕНТНА ФОРМА

За двете срещи в Лига на нациите момчетата на Мурат Якин нанесоха общо 3 удара към португалската врата. В Катар обаче те се представят доста по-добре - реализираха 4 гола в 3 мача и създадоха доста моменти. Португалия също се справя добре в атака - имат 6 попадения, но също така допускат често в своята врата - досега 4 пъти.

Швейцария не е достигала до четвъртфиналите на световно първенство в последните си 7 опита. "Нати" се надяват за успех този път да им помогне и техният титулярен вратар Ян Зомер, който не пази срещу Сърбия заради заболяване. Очаква се той да се върне за важния двубой. 

Вероятни състави:

Португалия: Коща, Далот, Пепе, Диас, Кансело, Б. Силва, Невеш, Карвальо, Фернандеш, Феликс, Роналдо

Швейцария: Кобел, Видмар, Аканджи, Шер, Родригес, Фройлер, Джака, Шакири, Соу, Варгас, Емболо

Португалия - Швейцария по ТВ: Къде да гледаме 1/8-финала от Световното първенство по футбол?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички