Пирова победа на Уругвай срещу Гана, „селесте“ аут от Световното първенство


Пирова победа на Уругвай срещу Гана, „селесте“ аут от Световното първенство
Снимка: Gulliver/GettyImages

5963 0

Отборът на Уругвай преживя навярно едно от най-големите си разочарования на световни футболни финали, макар да срази Гана с 2:0 в трети мач за двата отбора от група Н на Мондиал 2022. Победата направи така, че „селесте“ имат 4 точки и голова разлика 2:2, но успехът на Южна Корея над Португалия с 2:1 класира азиатците напред, след като те са с голова разлика 4:4.

Иначе, и двата гола за "урусите" бяха дело на Хиорхиан Де Араскаета. Халфът се разписа на два пъти през първата част и хвърли в екстаз привържениците на латиноамериканците и техния тримилионен народ. 

В хода на втората част Гана засили оборотите, с една единствена цел - да изравни и обърне развоя на събитията. Хората на Ото Адо не успяха, но победата на Корея пришпори Уругвай да търси още попадения. В добавеното време на срещата Салису фаулира Единсон Кавани в наказателното поле на "черните звезди", но иначе пунктуалният германски рефер - Даниел Зиберт, дори не беше викнат да гледа мониторите на ВАР.

Иначе, по ирония на съдбата Гана получи в началото на мача дузпа, но сходно като мача през 2010-а между двата отбора, то този път дузпата беше пропусната от Жордан Аю.

Ето къде по ТВ може да гледаме срещата между "небесносините" и "черните звезди"

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата между двете селекции в Ал-Уакра стартира в мирно темпо, а четвърт час след началото ѝ Джордан Аю шутира силно, за да се види намеса на Рочет, който изби топката. Последва хвърляне на вратаря в краката на атакуващия топката Кудус, а реферите отсъдиха засада.

След това съдията Зиберт беше привикан на мониторите, тъй като Кудус не беше в засада и той разгледа потенциално нарушение срещу него от вратаря и дузпата беше отсъдена. Зад топката застана Андре Аю, който стреля долу вляво на вратаря, но Рочет отрази изпълнението.

И на фона на устрема на "черните звезди", то Уругвай откри резултата в 26-ата минута. Тогава Дарвин Нунес подаде чудесно към Луис Суарес в наказателното поле. Ветеранът елиминира с финт Салису и стреля, но Зиги отрази, макар и недостатъчно добре, след което Де Араскаета отблизо с глава откри - 1:0 за "селесте".

Video edited on Kapwing

Импулсът в играта на футболистите на Диего Алонсо продължи и те удвоиха преднината си шест минути след първия гол. Уругвай направи страхотно нападение, което започна отдясно чрез Дарвин Нунес. Нападателят на Ливърпул даде към Луис Суарес, а той технично продължи по въздуха за Де Араскаета. №10 на "селесте" стреля мощно от воле и матира Зиги - 2:0 за Уругвай.

Това доста разруши концентрацията в играта на футболистите на Ото Адо и темпото на "Ал Джануб" се намали. В добавеното време на първото полувреме Хименес стреля с глава след свободен удар, но доста неточно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ганайците стартираха по-дейно втората част, а резервата Букари имаше възможност да намали пасива на "черните звезди" в 47-ата минута, но диагоналният му шут профуча встрани.

В 58-ата минута Даниел Амарти влезе във физическо единоборство с Дарвин Нунес в наказателното на Гана. Сблъсъкът между играчите на Висшата лига доведе до падане на нападателя на Уругвай, а реферът Зийберт беше привикан да гледа мониторите на ВАР за потенциална дузпа.

След прегледа играта продължи с изпълнение на тъч за Гана. В 70-ата минута Феде Валверде тества координацията на Зиги с много мощен удар от разстояние, но вратарят на Гана отрази. Миг след това същото стори и Кудус, само че към уругвайската врата, ала топката отиде аут.

Десетина преди края Антоан Семеньо можеше да вкара гол за Гана, след като при серия от рикошети топката се озова в него, но от изгодната позиция изпорти възможността за "черните звезди".

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Гана: Зиги, Сейду, Баба, Амарти, Салису, Салис, Партей, А. Аю, Дж. Аю, Кудус, Инаки

Уругвай: Рочет, Варела, Хименес, Коатес, Оливера, Пелистри, Бентанкур, Валверде, Де Араскаета, Нунес, Суарес

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

Въпреки че е последният кръг от групите, интригата Група "H" е на лице. Единственият сигурен участник на 1/8 финалите е Португалия, която към момента е първа с 6 точки. Борбата за второто място обаче е отворена и в нея влизат Уругвай, Гана и Южна Корея. 

За Гана обаче битката с "небесносините" е много повече от такава за място напред. Победата в нея е въпрос на чест и отплата след злополучния за "черните звезди" 1/4 финал от Мондиала през 2010 г. срещу същия съперник.

Тогава Луис Суарес, който и сега ще изведе страната си, в последната минута от продълженията спаси сигурен гол с ръце от гол линията, за което беше изгонен. Действията му обаче си заслужаваха, тъй като африканците изпуснаха дадената им дузпа, а при последвалите 11-метрови наказателни удари по-добър беше опонентът, който се класира на 1/2 финалите. 

Съдбата отново среща тези два тима 12 години по-късно, което е шанс за ганайците да си го върнат и да се докажат пред света.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички