Шести световен финал за Аржентина: Какво се случи в предходните пет пъти?


Шести световен финал за Аржентина: Какво се случи в предходните пет пъти?
Снимка: Getty Images

2816 0

Националният отбор на Аржентина се класира за шести път на финал на световно първенство по футбол, след като успя да победи Хърватия с 3:0 в полуфиналите на Мондиал 2022. Успехът на "гаучосите" в полуфинала бе "предизвестен", поне що се отнася до историята, тъй като тимът никога не е губил в тази фаза на световни финали.

Първо световно първенство и първи финал за Аржентина

Що се отнася до финалите обаче, Аржентина не може да се похвали с такава успеваемост, тъй като е спечелил само два от петте си мача за световната титла. Първият шанс за тима се открива още в първото издание през 1930 година, когато на финала "гаучосите" губят от домакина Уругвай в един от най-резултатните сблъсъци в историята.

Аржентина чака половин век, за да стигне до нов финал

Аржентина трябва да почака близо половин век, за да се добере до нов финал на световно първенство - през 1978-а. Тогава страната за пръв път е домакин на световни финали, а традицията повелява, че домакинът печели и надпреварата (в 4 от предишните 10 турнира домакинът става световен шампион). А първата световна титла за Аржентина идва само с една победа...

Диего Марадона носи титла и финал на Аржентина

Кулминацията за аржентинския футбол обаче настъпва десетина години по-късно, когато на сцената се появява Диего Армандо Марадона. Мондиал 1986 ще остане завинаги в историята като един от най-паметните - заради Божията ръка и старта на големия футболен спор. А великият Марадона носи втората и единствена за момента световна титла на Бразилия.

Диего Марадона е близо до това да спечели още една световна титла за страната си четири години по-късно, когато "гаучосите" стигат до четвъртия си финал на световно първенство. В заключителната битка обаче тимът отстъпва на Германия, а Мондиал 1990 е белязан от спора дали Аржентина упои Бразилия, сипвайки упойващо вещество в бутилките с вода на "селесао".

Германия пак спира Аржентина за трофея

В следващите пет издания на световното първенство тимът на Аржентина така и не успява да прескочи четвъртфиналната фаза. За да дойде 2014-а и пикът в кариерата на Лионел Меси, който изглежда готов да поведе страната си към трета световна титла. "Гаучосите" стигат до финала, но подобно на 1990-а, губят от Германия с един гол.

Осем години след последния си финал Аржентина отново стигна до последната фаза на световното първенство, където ще опита да завоюва трети трофей в историята си. А титлата ще бъде специална и за големия любимец Меси, който е спечелил всичко в кариерата си, освен световната титла.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички