Седем рекорда очакват Лионел Меси на финала на Световното първенство по футбол


Седем рекорда очакват Лионел Меси на финала на Световното първенство по футбол
Снимка: Getty Images

5265 0

Лионел Меси ще се стреми да спечели финала на Световното първенство по футбол днес (18 декември), извеждайки Аржентина до победа срещу Франция в решаващата среща на турнира.

35-годишният футболист наскоро се присъедини към елитен списък от играчи, изиграли 1000 мача в кариерата си за клуб и страна, когато Аржентина се изправи срещу Австралия на осминафиналите.

Вижте ощеГледай финала Аржентина - Франция - ето как!

Рекордите, които Меси може да счупи във финала

Седемкратният носител на "Златната топка" обаче може да постигне още седем рекорда във финала срещу "петлите", а в настоящия материал ще ви кажем кои са те.

#1 Най-много победи на Световното първенство

Меси има спечелени 16 мача на световни финали. Ако успее да изведе Аржентина до победа срещу Франция, той ще се присъедини към германската легенда Мирослав Клозе като играч с най-много спечелени мачове на турнира - 17.

#2 Най-много изяви на мондиали

Меси е наравно с Лотар Матеус за най-много участия на световни финали  (25). Той ще излезе еднолично начело, когато излезе на терена срещу Франция тази вечер.

#3 Най-много изиграни минути на световни първенства

Лионел Меси е само на 23 минути зад рекорда на италианската легенда Паоло Малдини за най-много изиграни минути в историята на Световните първенства (2217).

#4 Най-много асистенции в историята на Световното първенство по футбол

Меси има девет асистенции на световни финали. Той има възможност да се изравни с бразилската икона Пеле (10) или да го изпревари тази вечер, ако направи две асистенции срещу "петлите".

#5 Спечелването на "Златната топка" на световни първенства два пъти

Лионел Меси е фаворит за спечелването на втората си "Златна топка" на Световното първенство по футбол. Той успя да я спечели през 2014 на Мондиала в Бразилия, ако го направи и сега Меси ще стане първия футболист, който печели наградата два пъти.

#6 Спечелването на "Златната обувка" и "Златната топка" на едно и също Световно първенство

Меси има възможност да стане едва осмият играч, който печели "Златната топка" и "Златната обувка". В момента той дели първото място при голмайсторите в Катар с Килиан Мбапе, двамата имат по пет попадения.

#7 Най-много участия в голове в световни първенства

Лионел Меси е допринесъл с 20 попадения на световни финали (11 гола и девет асистенции). Той има шанса да се изравни с рекорда на Пеле (22; 12 гола, 10 асистенции).

Вижте още: Гледай финала Аржентина - Франция - ето как!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички