Франция проспа 1/4 час от старта на защитата на титлата си, но тръгна мощно в Катар (СНИМКИ+ВИДЕО)


Франция проспа 1/4 час от старта на защитата на титлата си, но тръгна мощно в Катар (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

15177 0

Актуалният световен шампион Франция започна убедително защитата на титлата си на Мондиала в Катар, въпреки че им се наложи да стигат до обрат. "Петлите" разбиха Австралия с 4:1 в Ал Уакра, след като губеха с 0:1 до 27-ата минута.

Крейг Гудуин шокира европейския гранд в 9-ата минута, реализирайки за 0:1, но Адриен Рабио успя да изравни в 27'. Пет минути по-късно Оливие Жиру изкова обрата за Франция, възползвайки се от асистенция на Рабио.

През второто полувреме шампионите вкараха още 2 пъти, като головата си сметка в Катар откри и Килиан Мбапе, точен в 68'. Три минути по-късно дойде звездният миг на Жиру, който направи резултата 4:1 и така изравни легендата Тиери Анри по брой попадения за френския национален отбор. Двамата имат по 51 гола.

Това бе най-убедителният старт на световно първенство за "петлите" от 1958 година насам. Оттогава те не бяха вкарвали 4 или повече попадения в първия си мач на мондиал. Това е техен трети пореден успех в стартов мач на световно първенство. Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Франция влиза агресивно в този мач и още в 1-ата минута създаде опасности пред вратата на австралийците. В 3' пък МакГрий от състава на Австралия отправи мощен удар от дистанция, но встрани от целта. ГОЛ! В 9-ата минута една отлична атака на "кенгурата" доведе до сензационното им откриване на резултата. Страхотно подаване през повече от половината терен намери Матю Леки отдясно, а той не се двоуми и подаде към чудесно позициониралия се Крейг Гудуин и той изстреля топката над плонжа на Уго Лорис - 0:1!

Още неприятности за Дешан тази вечер и като цяло в Катар: в 13-ата минута Люка Ернандес беше заменен принудително заради контузия. В игра влезе Тео Ернандес. В 22' Австралия отправи нов опасен удар - силен изстрел от дистанция на Дюк едва не донесе нови проблеми на "петлите", но в крайна сметка прелетя встрани от целта.

ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Франция успя да се върне в мача в 27-ата минута, когато след разбъркване в наказателното поле топката стигна до преди малко влезлия в игра Тео Ернандес и той я "сервира" на главата на отскочилия Адриен Рабио. Халфът успя да я насочи в средата на мрежата и да изравни. Три минути по-късно Оливие Жиру имаше шанса да изведе Франция до пълен обрат, но стреля над вратата.

ГОЛ! Класата на европейците си каза думата и в 32-ата минута те стигнаха до пълен обрат в мача, без изобщо да блестят. Оливие Жиру получи прецизно подаване на Рабио в наказателното поле, преодоля вратаря и с удар в средата с десния крак изведе "петлите" напред в резултата - 2:1!

В 42' Мбапе в гръб намери Гризман в наказателното поле и той стреля, но встрани от вратата. Три минути след това самият Мбапе имаше блестяща възможност да отбележи, но я пропиля - стреля над напречната греда от 2-3 метра. В добавеното време на първата част пък Ървайн нацели гредата след удар с глава за Австралия.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Франция влезе остро и във второто полувреме, като набързо създаде няколко опасности пред австралийската врата. В 50' Жиру опита да запише отново името си сред голмайсторите, пробвайки задна ножица, но стреля встрани от целта. След това темпото поспадна, но превъзходството на "петлите" продължи да е осезаемо на терена.

В 64' Килиан Мбапе направи пореден опит да отбележи и да затвърди преднината на своя тим, но бе блокиран от бранителя в жълто-зелен екип. ГОЛ! Четири минути по-късно той отново пробва мерника си, но топката мина покрай вратата и остана в игра. До нея се добра упоритият усман Дембеле, който постави топката на главата на Мбапе. Нападателят надскочи двама защитници, заобиколили го пред вратата, и успя да вкара за 3:1!

ГОЛ! В 72' разигралият се Мбапе проби отляво и центрира майсторски в наказателното поле, където дебнеше Жиру. Ветеранът скочи, засече топката и прати зад голлинията, а това бе исторически момент за него - той успя да изравни постижението на Тиери Анри от 51 реализирани гола с фланелката на Франция!

В 83' Гризман намери Мбапе на добра позиция, но звездата на ПСЖ не успя да си спре топката добре и изпусна момента да направи и той дубъл в мача. В 89' Жиру обра аплодисментите, след като бе заменен и отстъпи мястото си на Маркюз Тюрам. В игра влезе и Жюл Кунде, който замени Бенжамен Павар.

ПЪРВО П

Стартови състави:

Франция: Лорис, Павар, Упамекано, Конате, Ернандес, Рабио, Чуамени, Мбапе, Гризман, Дембеле, Жиру

Австралия: Райън, Бехич, Роулс, Сутар, Аткинсън, Ървайн, Муй, Макгрий, Гудуин, Дюк, Леки

ПРЕДИ МАЧА:

Франция беше един от отборите, които бяха най-сериозно ударени преди старта на шампионата. Селекционерът Дидие Дешан загуби Нголо Канте, Пол Погба и Карим Бензема, като първите двама изиграха своята важна роля в титлата на тима от Мондиал 2018. Третият пък е актуалният носител на "Златната топка".

От спечелването на светвоната титла насам в отбора на "петлите" липсва стабилност. Те спечелиха Лига на нациите, после отпаднаха рано на Евро 2020, а в тима тече и смяна на поколенията. Въпреки това французите идват в Катар, за да спечелят.

Австралия пък не е пропускала световно първенство от 2006 г. насам. На Мондиал 2018 тимът завърши последен в групата си след Франция, Дания и Перу. Селекционерът на тима Греъм Арнолд разчита в Катар на играчи, състезаващи се в английския Чемпиъншип.

Когато двата тима се срещнаха преди 4 години в груповата фаза, "петлите" спечелиха с 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички