От бежански лагер до Световното в Катар: Историята на Ауер Мабил в Австралия


От бежански лагер до Световното в Катар: Историята на Ауер Мабил в Австралия
Снимка: Getty Images

3116 0

С настъпването на Световното първенство по футбол в Катар и екзотичните участници в него, обръщаме поглед към и играчите, които оказват голямо влияние в отборите си. Като такъв определено може да се определи и кениецът Ауер Мабил. Освен, че отбеляза и победната дузпа за Австралия срещу Перу в среща, която определи единия от двата последни отбора за Мондиал 2022, халфът на испанския Кадис сподели и сърцераздирателна история по време на юношеските си години, които е изкарал в бежански лагер, когато е напуснал родината си. 

От бежанския лагер по боси крака до "Socceroos"

27-годишният Мабил е роден в бежански лагер в Кения, след като родителите му бягат от родината си - Судан. Оцелявайки с едно хранене на ден, хората в лагера нямат много какво да правят и в по-голямата част от времето "подмятат" някаква топка. След като част от лагера е преместена в Австралия през 2006-а, и на Мабил му "излиза късметът". Не само че получава шанс да живее в нова страна, но той го сграбчва с две ръце.

Започва да се занимава сериозно с футбол. Първо, като тийнейджър успява да влезе в академията на Аделаида Юнайтед, след което е купен от датския Мидтиланд, като след 4 сезона в Дания е преотстъпен под наем в турския Касъмпаша. От този сезон е състезател на Кадис, но до момента има една единствена среща в Ла Лига. 

Мабил вечно ще благодари на Австралия за помощта

Въпреки, че не блести на клубно ниво, Мабил е постоянен участник в селекцията на Греъм Арнолд в последните години, като вече има 22 мача за Австралия, в които е отбелязал и шест гола. Атакуващият полузащитник определено има усет към попаденията и се включва активно в атаката на "кенгурата". 

" Роден съм в малка колиба. Хотелската ми стая, в която живея в момента, е по-голяма от онази колиба, в която е живеело цялото ми семейство в бежанския лагер" - споделя Ауер.

" Бях сигурен, че ще отбележа. Това беше единственият начин да благодаря на Австралия от името на семейството си", каза крилото след трудно постигнатия успех над Перу във финалния плейоф за Световната купа. Кениецът бе сериозно освиркван от феновете на "инките" преди изпълнението, но той успя да събере себе си и не остави шансове на вратаря. Видео от ситуацията може да гледате тук:

Video edited on Kapwing

Вечната му признателност към страната помогнала му в труден момент и предоставената му възможност да прави това, което обича, със сигурност е достатъчна мотивация за Мабил да даде всичко от себе си на Световното първенство по футбол в Катар, където със сигурност ще има главна роля за Австралия при изграждането на нападението. Кениецът се ползва с голямо доверие и от страна на селекционера на "кенгурата" - Греъм Арнолд.

Кога можете да видите този интересен играч в действие, както и редица други от ключовите играчи на шампионата, вижте в нашата пълна ТВ програма на Световното по футбол 2022

* Всичко случващо се на Световното първенство по футбол в Катар следете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички