Латино танци или "шах и мат": Хърватия и Бразилия определят първия 1/2-финалист на Световното първенство


Латино танци или "шах и мат": Хърватия и Бразилия определят първия 1/2-финалист на Световното първенство
Снимка: Getty Images/Guliver

1654 0

Повечето двубои от Световното първенство по футбол изминаха на един дъх и до края остават точно осем срещи. Добрата новина обаче е, че тепърва предстоят най-вълнуващите моменти, както разбира се и самата кулминация.

Честта да открият четвъртфиналната фаза ще имат големият фаворит за спечелването на трофея Бразилия, както и сребърният медалист от Мондиал 2018 Хърватия. Победителят от този сблъсък пък ще срещне един измежду Нидерландия и Аржентина на полуфиналите.

Формата на двата отбора

Формата на Бразилия преди и на Световното е впечатляваща, но с едно изключение. "Селесао" има 10 победи в последните 11 срещи, но поражението дойде точно на Мондиал 2022. Разбира се, то се случи в последния кръг при вече гарантирано първо място и загуба с 0:1 от Камерун.

Хърватия е стабилна в последните пет двубоя, като е допуснала само две попадения - от Канада и от Япония, и двата случая са на Световното, но и двата пъти не се оказа проблем за "шахматистите". Те спечелиха с 4:1 срещу северноамериканците и отстраниха "самураите" след продължения и дузпи. Проблемът е, че с изключение на мача срещу Канада, имат само два отбелязани гола в този период.

Отсъстващи играчи за Хърватия - Бразилия

Селекционерът на рекордьора по спечелени световни титли няма да може да разчита на важни футболисти - Габриел Жезус, Алекс Телес, както и Алекс Сандро, за когото специалистът призна на пресконференцията преди двубоя, че няма да може да играе.

Далеч по-малко проблеми пред Златко Далич. За "шахматистите" Соса и Станишич ще бъдат до последно под въпрос, като първият има здравословни проблеми, а вторият - мускулна травма.

Играчи на фокус: Хърватия - Бразилия

Иван Перишич изравни срещу Япония, за да спаси тима си. С попадението изравни Давор Шукер като най-резултатният хърватин на световни първенства - и двамата имат по шест гола. Сега със сигурност ще е безкрайно мотивиран да излезе начело в тази своеобразна класация.

От другата страна е Неймар, който се завърна от контузия, за да отбележи при разгрома над Южна Корея. Ако успее отново да вкара два гола на Хърватия (както при срещата им през 2014 година), ще изпревари Пеле като най-големия голмайстор в историята на Бразилия.

Хърватия - Бразилия: статистика

Единственото поражение за Хърватия след Мондиал 2014 на световно до момента е тази от финала през 2018 година, допусната от Франция. Атакуващата мощ на Бразилия обаче определено е това, което може да промени отличното представяне на европейците. Освен това "селесао" е спечелил и двете си срещи с "шахматистите" на световни. В другите им две срещи извън това Бразилия също няма порежение - 1 победа и 1 равенство.

Ако се стигне до дузпи, Хърватия ще се чувства една идея по-спокойна, тъй като е спечелила във всичките си три случаи на световни, в които се е стигало дотам (в това число и две поредни такива, за да стигне финала на Мондиал 2018).

Легендата на Бразилия Кафу пък е единственият футболист, който е играл в три поредни финала на световни (1994, 1998, 2002 - две победи и една загуба). Това може да е началото за някоя от младите звезди на Бразилия по пътя към този митичен рекорд.

Потенциални стартови 11 за Хърватия - Бразилия

Хърватия: Ливакович, Юранович, Ловрен, Гвардиол, Соса, Ковачич, Брозович, Модрич, Крамарич, Перишич, Петкович

Бразилия: Алисон, Милитао, Силва, Маркиньос, Данило, Каземиро, Пакета, Рафиня, Неймар, Винисиус, Ричарлисон

Хърватия - Бразилия по ТВ: Къде да гледаме 1/4-финала на Световното първенство по футбол?

РАЗГЛЕДАЙТЕ И ПРОГРАМАТА ЗА СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ ДНЕС (9 ДЕКЕМВРИ)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички