ВИДЕО: 4.5 години по-късно - къде е Хърватия и къде е България?!


ВИДЕО: 4.5 години по-късно - къде е Хърватия и къде е България?!
Снимка: Istock/Sportlive.bg колаж

2650 0

Националният отбор на Хърватия за втори пореден път достига топ 8 на света. След като през 1998 година завоюва трето място, а през 2018 година игра финал срещу Франция, сега - на Световно първенство 2022 в Катар, "ватрените" отново се промушиха до четвъртфиналите на най-големия футболен форум. 

Голямата разлика този път е, че Иван Ракитич го няма, но Лука Модрич продължава да играе за Хърватия. Другата голяма разлика? Балканската страна прави "прехода" от "опит" към "младост" тихомълком, без много шум и без високопарни изказвания, че е време за "подмладяване" - нещо, което е непознато за тъжната родна действителност, когато опре до националния отбор на България (гледайте видеото за огромните разлики между Хърватия и България, или продължете да четете). 

4 години и половина по-късно: Хърватия се развива, България продължава да тъпче на едно място 

Трябва да признаем, че има признак на живот в националния отбор на България след идването на Младен Кръстаич и серията от добри резултати, които "лъвовете" записаха в последните няколко месеца. Но дотук с "доброто", защото всичко останало си е "по старому" в родната действителност. 

В най-добрите отбори в България продължават да играят анонимни чужденци, докато български играчи търкат пейката. Борислав Михайлов продължава да е начело на БФС с поредица от мандати, довели до най-дългата "суша" за България що се отнася до класирането на голям форум. С малки изключение, футболът в България тъпче на едно място, а развитието е в застой. 

В същото време Хърватия, дърпана напред от своите лидери Лука Модрич, Иван Перишич и Деян Ловрен, показа наглед как се прави "подмладяване". Неопитните Майер, Гвардиол и компания изнесоха тежестта на продълженията срещу Япония и пратиха страната си в топ 8 на света. Следващото хърватско поколение изглежда подсигурено, а също така ще си има свой лидер дори след отказването на Модрич, в лицето на Матео Ковачич (28 години). Динамо (Загреб) и редица други местни отбори продължават да "захранват" големите европейски първенства с таланти, докато в България продължаваме да празнуваме спорадични добри изяви на някои от малцината, които са в топ 5 на шампионатите на Стария континент. 

От лятото на 2018 година изминаха 4 години и половина - гледайте следващите няколко минути във видеото и преценете сами - какво точно се е променило в българския футбол оттогава насам? 

Видеото е сегмент от предаването "Точно попадение", което се излъчва с подкрепата на Sesame.bg

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички