Късна магия от Нидерландия спомогна на "лалетата" да умиротворят Сенегал


Късна магия от Нидерландия спомогна на "лалетата" да умиротворят Сенегал
Снимка: Gulliver/GettyImages

10470 0

Националната селекция на Нидерландия стартира с победа от 2:0 над Сенегал в първи мач на двата отбора от Световното първенство в Катар през 2022-а година. Големият герой за „лалетата“ беше Коди Гакпо се разписа в края на срещата срещу африканския шампион със своя дебютен гол на световни първенства, а в 98-ата минута на срещата Дави Клаасен удвои актива на европейците

Генерално, в хода на срещата двата отбора бяха на изключително сериозно ниво, като пропуските пред двете врати бяха в изобилие. В крайна сметка настоятелността на „оранжевите“ даде нужния резултат и те прибраха трите точки от „Ал Тумама“. Двадесет минути преди края пък Френки де Йонг неволно контузи Шейку Куяте, след като го удари с ръка в слабините и халфът трябваше да напусне принудително на носилка.

В следващия рунд Нидерландия ще играе срещу Еквадор, докато Сенегал ще спори с домакина Катар.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата на "Ал Тумама" стартира във вихрено темпо, а нидерландците можеха да дръпнат напред в резултата след само пет минути. Тогава Коди Гакпо получи вдясно и видя неподредената отбрана на Сенегал и даде пас към Бергвайн, но офанзивният футболист не успя да засече топката.

Движението на футболистите на Алиу Сисе и Луис ван Гаал наистина впечатляваше, но положенията пред двете врати бяха кът. Сенегал опитваше да атакува по двата фланга "лалетата", докато те искаха да накажат африканския шампион през средата на терена.

В 17-ата Дейли Блинд надбори във въздуха бранителя на Реал Бетис - Юсуф Сабали, ала ударът му с глава отиде встрани. В 25-ата минута пък Исмаила Сар шутира много силно по диагонала, но Ван Дайк с глава предотврати удар във вратата на Нопер.

Две след това Коди Гакпо центрира от ъглов удар за Ван Дайк, но капитанът на "оранжевите" стреля неточно. След 30 минути игра Диата шутира по диагонала, но встрани. Пет преди края на първата част "лалетата" придвижиха добре топката пред наказателното поле на Сенегал и тя отиде в Бергхаус, който стреля през Кулибали, но над напречната греда на Менди.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Видимо през втората част кислородът при двата отбора очевидно не стигаше, както първата част и темпото донякъде в играта леко поспадна. Булай Диа в 65-ата минута беше в наказателното поле и стреля силно, но Нопер се намеси. До тази ситуация пък се стигна след лоша грешка на Де Йонг в средата на терена, след като халфът на Барселона със сигурност не изигра силен мач за своите стандарти.

В 72-ата минута Шейху Куяте получи контузия в куриозна ситуация с Френки де Йонг, поради което халфът на Сенегал беше изнесен на носилка от терена.

Малко след това Сар проби отляво и намери Идриса Гей пред наказателното поле. Полузащитникът отправи силен удар, който Нопер успя да спаси.

Шест преди края обач нидерландците поведоха напред в резултата. Френки де Йонг даде магнетичен пас към Коди Гакп, който отигра с глава и матира Менди. Това е дебютен гол на нидерландеца на световни финали.

Три преди края Пад Гей шутира силно от средна дистанция, но Нопер се прояви чудесно и спаси гол за Сенегал. Сенегалците се втурнаха да търсят изравнителен гол и в 98-ата минута на срещата това помогна на Нидерландия да вкара втори гол. Мемфис Депай се понесе по десния фланг и шутира към вратата. Менди отрази, но не достатъчно добре и я прати при Клаасен, който отблизо порази африканската врата - 2:0.

СЪСТАВИТЕ

Сенегал: 1. Едуар Менди, 22. Юсуф Сабали, 3. Калиду Кулибали, 22. Абду Диало, 4. Папе Абу Сисе, 6. Нампалис Менди, 8. Шейку Куяте, 5. Идриса Гей, 15. Крепен Диата, 18. Исмаила Сар, 9. Булай Диа

Нидерландия: 23. Андрийс Нопер, 3. Матайс де Лихт, 4. Върджил ван Дайк, 5. Нейтън Аке, 22. Дензъл Дъмфрис, 17. Дейли Блинд, 21. Френки де Йонг, 11. Стивън Бергхуис, 8. Коди Гакпо, 7. Стивън Бергвайн, 18. Винсент Янсен

Ето къде може да гледаме по ТВ двубоя Сенегал - Нидерландия

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

Националният отбор на Сенегал се намира в страхотна форма. "Лъвовете от Теранга" спечелиха първата си титла от Купата на африканските нации в драматичен двубой срещу Египет. Триумфът за възпитаниците на Алиу Сисе беше напълно заслужен, но сега те са без своята най-голяма звезда, а именно Садио Мане.

Бившият ас на Ливърпул и настоящ такъв на Байерн Мюнхен до последно се надяваше да вземе участие на Мондиала, но тежка контузия не му позволи. Липсата на нападателя е и една от най-големите такива за финалите в Катар.

Нидерландия от своя страна е считана от мнозина за фаворит в Група "А". Страната, водена от Луис ван Гаал, показва напълно различно лице след поемането на поста от бившия мениджър на Манчестър Юнайтед. Въпреки ужасния старт в квалификациите, когато "лалетата" загубиха с 2:4 от Турция, те се съвзеха и завършиха първи в своята Група "G" с актив от 23 точки и изумителна голова разлика 33:8. Те дори си върнаха на Турция с разгромна победа от 6:1 у дома.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички