Кристиано Роналдо с Португалия: Последният тлеещ пламък е готов да предизвика пожар в Катар


Кристиано Роналдо с Португалия: Последният тлеещ пламък е готов да предизвика пожар в Катар
Снимка: GettyImages

4508 0

Световното първенство в Катар има своите участници, смятани за фаворити в надпреварата. До голяма степен, Португалия не е считана като потенциален такъв. В западноевропейската страна обаче таят надежди, че непоправимият дух и воля за победа на легендарния Кристиано Роналдо биха могли да вдъхновят отбора за подвиг в най-големия спортен форум в света.

Трудно би могъл да се намери по-категоричен пример за успех и сила на духа в спорта от този, който един от най-добрите футболисти в историята, дава в продължение на вече близо 20 години.

Фактите смълчават и най-големите критици на португалеца

Кариерата на 37-годишната суперзвезда на Манчестър Юнайтед е трудно да бъде описана. Започвайки от десетките трофеи и медали във витрината му, преминавайки през стотиците му голове, петте му Златни топки и Шампионски лиги, четирите Златни обувки, стигайки до  безбройните му счупени рекорди, за успехите на португалеца може да бъде говорено с дни.

С 818 гола в 1132 мача към момента, той държи и един от най-изумителните рекорди - този за най-много попадения в историята на футбола. 450 в 438 двубои от тях са с екипа на Реал Мадрид, 145 в 345 с Манчестър Юнайтед, 101 в 134 с Ювентус и 5 в 31 със Спортинг. Освен тях, Кристиано бележи 117 пъти в 191 срещи с Португалия, което го прави и топ реализатора на страната за всички времена.

Всеки иска да има оръжието "Кристиано", но кой умее да го използва най-добре?

В началото на кариерата си на Острова, Роналдо бива използван от Сър Алекс Фъргюсън като дясно крило, а често позицията му биваше сменяна по няколко пъти на мач. Той вече бе станал най-добрият играч във Висшата лига, когато преминавайки в Реал Мадрид през 2009 г., става ясно, че голаджията може да бъде дори още по-изумителен по левия фланг. Там прекарва и голяма част от престоя си на "Сантяго Бернабеу". На по-късен етап от кариерата си, обличайки екипа на Ювентус, той приема не особено типичната за себе си роля на централен нападател. И го прави по възможно най-добрия начин. Като такъв най-често бива използван и по настоящем в Манчестър Юнайтед.

Съотборник, идол и лидер 

Ролята на Роналдо, от който и клуб да бъде част, винаги е била ключова, дори да играчът да не бъде сред единадесетте на терена. Ситуацията в националния отбор на Португалия не е по-различна. Освен основната си задача - да вкарва голове, бившият ас на Реал Мадрид има за такава да изведе своите сънародници в опит да защитят честта на родината си в трудното предизвикателство на Мондиала в Катар. Неповторимият дух на голмайстора е способен да вдъхнови жадните за успех новоизгряващи звезди на "мореплавателите", които гледат с искра в очите към своя идол.

Роналдо не се радва на най-добрия период в кариерата си

В последно време Роналдо не получава желаното игрово време в Манчестър Юнайтед, което предизвика и напрежение между него и новия треньор на тима Ерик тен Хаг. Той обаче неведнъж е доказвалц че може да бъде значима фигура и тогава, когато не е във форма или дори не присъства на терена. Най-яркият пример за това е Европейското първенство през 2016 г. Тогава, във финала срещу Франция, Кристиано бива тежко контузен и напуска терена преждевременно със сълзи. Той обаче намира сили и застава редом с треньора Фернандо Сантош, давайки указания на своите съотборници от тъч линията. Това сякаш даде криле на считаните за тотален аутсайдер португалци, които шокираха бъдещия Световен шампион и вдигнаха бленувания трофей пред очите на смаяния свят.

От началото на сезона нападателят има на сметката си записани 15 мача, 3 гола и 2 асистенции във всички турнири с екипа на "червените дяволи", което е нетипично малко за него, но донякъде може да бъде отдадено и на честото му оставяне на резервната скамейка, както и лошата форма на Юнайтед.

Кристиано на световни финали

Световното в Катар ще бъде пето такова в кариерата на Роналдо. Той взима участие в предходните 4, през 2006, 2010, 2014 и 2018 година. Най-голямото му постижение с отбора в турнира са полуфиналите през 2006 г., когато "мореплавателите" отпадат злополучно с 0:1 от Франция. Най-доброто му представяне в личен план на форума е на последния такъв през 2018 г., когато реализира 4 попадения. 3 от тях осъществява срещу Испания, ставайки най-възрастният играч с хеттрик на световни финали. За всички Мондиали той има 7 гола и 2 асистенции в 17 мача. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички