Кевин де Бройне - "бомбата със закъснител", която е напът да се взриви на Мондиал 2022


Кевин де Бройне - "бомбата със закъснител", която е напът да се взриви на Мондиал 2022
Снимка: Getty Images

2867 0

Белгия е страна, която може да се похвали с традиции във футбола. Това е родината на знакови футболисти като Пол ван Химст, Ян Кулеманс, Еден Азар, Ян Вертонген (рекордьор по мачове), Ромелу Лукаку (рекордьор по голове). Но нито едно от тези имена не може да се сравнява с Кевин де Бройне, който вече официално може да бъде наречен "най-добрият играч" в цялата история на Белгия - и то броени дни преди началото на Световното първенство по футбол.

Най-добрият играч в историята на Белгия

През тази година за пръв път белгийски футболист попадна в топ 3 на класацията за най-престижната индивидуална награда "Златната топка". На 31 години Де Бройне зае третото място след Карим Бензема и Садио Мане, а към днешна дата той спокойно може да бъде определен и като най-добрия полузащитник в света. И с право, след като в последните години Де Бройне е същински магьосник на терена, колкото и клиширано да звучи.

Продължението на "златната генерация"

Кевин де Бройне започва кариерата си в Генк, откъдето си печели трансфер в Челси. Престоят му на "Стамфорд Бридж" е разочароващ и следват няколко години футбол в Германия с отборите на Вердер Бремен и Волфсбург. За да дойде 2015-а, когато белгиецът е привлечен в Манчестър Сити - седем години след трансфера на сънародника му Венсан Компани, поставил началото на златната генерация на Белгия.

Халфът, който е навсякъде по терена

Де Бройне е типичен пример за завършен футболист: притежава всичко, от което се нуждае един модерен халф. И не само халф, защото Де Бройне има свободата да застане където си пожелае на терена - на фланга, на върха на атаката, зад нападателя, в центъра на терена, дори в отбрана, макар и неговите силни качества да са офанзивни.

За няколко години Кевин де Бройне успя да се превърне в най-важния играч на Манчестър Сити, който е с основни заслуги за голяма част от трофеите на "гражданите". А добрите му изяви се пренесоха и на национално ниво, като именно той имаше значителен принос за третото място на Мондиал 2018 в Русия.

Кевин де Бройне: ключът към успеха за Белгия

Де Бройне ще бъде най-важният играч за Белгия и на предстоящото Световно първенство в Катар заради изключителната му визия и поглед върху играта, както и безупречните му ключови подавания, които създават куп голови възможности. Де Бройне е мечтаният съотборник за всеки голаджия, защото е способен да осигури чисто положение за гол от всяка една ситуация и със само едно докосване, дори то да е пас на 30 метра.

Феноменалната форма на Де Бройне

Формата на Де Бройне през настоящия сезон е феноменална: в първите си 11 мача във Висшата лига той има 2 гола и 9 асистенции. Неговият наставник Хосеп Гуардиола обаче смята, че Де Бройне може да бъде дори по-добър от сегашното си ниво и му го е казал. "Кевин може да бъде по-добър. Не играе на най-високото си ниво и го знае", каза максималистът Пеп, който смята, че белгиецът може да подобри още движението си по терена.

Националният селекционер на Белгия Роберто Мартинес пък определя Де Бройне като "необикновен играч" и това навярно е най-точното определение за белгиеца. Нестандартните решения на Де Бройне са това, което го отличава от останалите играчи, а и това, което прави разликата за неговите отбори. Мартинес смята, че Де Бройне е в пика на своята кариера, а за това сочи и статистиката.

Ще се запали ли "фитилът" на Де Бройне в Катар?

31-годишният Де Бройне се намира във формата на живота си и е като "бомба със закъснител", която се готви да се взриви точно на Мондиал 2022. Ако има играч, който може сам да изведе Белгия до историческа първа световна титла, то това е Де Бройне. Остава да проследим дали "фитилът" ще бъде запален, защото тогава няма да има връщане назад, а Катар ще се превърне в моноспектакъл на един белгиец.

Повече за Белгия на Световното първенство по футбол в Катар четете в линка!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички