Невероятната тежест върху плещите на големия "дракон" – Гарет Бейл (ВИДЕО+СНИМКИ)


Невероятната тежест върху плещите на големия "дракон" – Гарет Бейл (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1922 0

Гарет Бейл е човекът, който ще поведе националния отбор на Уелс към Световното първенство по футбол 2022  в Катар. Уелс е футболна нация, към която очакванията не са завишени, но определено Бейл ще даде и последната си капка сила, за да остави отпечатъка на „драконите“ върху Мондиала.

Метаморфозата

Бейл е смятан за едно от най-великите крила на своето поколение, един от най-великите уелски играчи на всички времена и най-добрият британски играч на своето поколение. Неговата скорост и невероятна физика го правят един от най-добрите леви бекове, но впоследствие афинитетът му към атаката го превръща в крило.

Бейл започва своята кариера в Саутхямптън, но бързо грабва погледа на Тотнъм. "Шпорите" го купуват за сумата от 5 милиона паунда през 2007 година, а малко по-късно Хари Реднап го преквалифицира от бек в крило. Мнозина виждат това като едно от най-добрите треньорски решения взимани някога.

Останалото е история. Бейл прави изключителна кампания през 2012/13, която му спечелва трансфер в Реал Мадрид. Там веднага се усеща неговото влияние и в крайна сметка той печели цели 5 пъти Шампионска лига.

Най-бързият „дракон“

Бейл е футболист, който обича да му се дава свобода на фланга. Уелсецът е страховит дрибльор, който използва невероятната си скорост. На няколко пъти е регистрирана рекордна скорост в неговите спринтове, за които опонентите му просто нямат отговор.

През годините най-различни треньори, които са ръководили Бейл като Хари Реднап, Карло Анчелоти и Зинедин Зидан, са се опитвали да го използват като деветка, както и като футболист зад нападателя. Тези опити обаче не се оказват сполучливи, което доказва, че уелсецът се чувства най-комфортно на фланга.

Важността на Бейл за "драконите"

Мнозина се съмняват в лидерските качества на уелсеца, но малко или много той е "месия" в очите на нацията си. Бейл трябва да поеме тежестта от последствията, след края на Мондиала. Неговите успехи, неговите игрови качества и настроението, което носи на отбора, го правят абсолютния най-важен играч в селекцията на националния селекционер Роб Пейдж.

Бейл бе и решаващия фактор, който донесе титлата на настоящия му тим ФК Лос Анджелис в американската МЛС. Уелсецът бе привлечен през лятото отвъд Океана и веднага се усети неговото участие в проекта на калифорнийци. Той отбеляза така важното попадение в продълженията, което доведе до дузпи във финала на надпреварата. Там ФКЛА не сгреши и грабна първата си титла в историята.

Головете не валят, но ефективността остава

Може би с възрастта, убийствената скорост на Бейл малко или много се поуби. Въпреки това обаче той остава страшно опасен в предни позиции. В 14 мача за ФКЛА той съумя да отбележи едва 3 попадения във всички турнири.

С екипа на Уелс обаче Бейл очевидно се наслаждава на по-добри моменти. Той бе водещ реализатор за "драконите" по време на квалификациите за Мондиала с три гола. Във финалната фаза на плейофите за класирането в Катар пък отбеляза 2 попадения срещу Австрия, с които класира нацията си на Световното.

Отредено място при легендите

Звездното крило вече се превърна във водещ реализатор за "драконите" със своите 40 попадения до момента. Има вероятност той да задмине Крис Гънтър и като "дракона" с най-много мачове с националната фланелка като преди старта на Мондиала Бейл има 108 и отстъпва само с един по-малко от сънародника си.

Мястото на Бейл при големите футболисти също му е гарантирано. Очаква се след края на кариерата му той да бъде приет във футболната Зала на слава не само в Уелс, но и във Великобритания. Нападателят ще направи всичко възможно да затвърди мястото си там с добро представяне в Катар.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички