Хюн-мин Сон - чистото сърце на Мондиала в Катар, което ще помечтае с Южна Корея


Хюн-мин Сон - чистото сърце на Мондиала в Катар, което ще помечтае с Южна Корея
Снимка: GettyImages

1698 0

Южна Корея изглежда като типичен аутсайдер на Мондиала в Катар. "Тигрите на Азия" са далеч от най-успешните си години. В състава им трудно биха могли да бъдат отличени голям брой познати имена, а срещу Португалия, Уругвай и Гана в Група "H" е трудно.

Сред възпитаниците на Пауло Бенто все пак има играчи, способни да направят разликата. Най-именитият такъв е суперзвездата на Тотнъм Хюн-мин Сон. Един от най-добрите футболисти във Висшата лига ще опита да изведе родината си в едно незабравимо Световно първенство.

Кой е Хюн-мин Сон?

Сон е роден в гр. Чунчеон на 8-и юли 1992 г. Той обаче не стои много в родината си, като още през 2008 г. става част от юношеските гарнитури на германския Хамбургер. Не отнема много преди неоспоримите му качества да бъдат оценени. Той бива прехвърлен в представителния отбор на "червените шорти", където записва 20 попадения и 3 асистенции в 73 мача. 

3 години след дебюта си в Бундеслигата, той е пожелан от един от именитите клубове там, а именно Байер Леверкузен. Там статистиките му са сходни - 29 гола и 11 голови подавания в 87 срещи по-късно, Сон вече е част от един от топ тимовете във Висшата лига Тотнъм.

От 2015 г., когато подписва с "шпорите", южнокореецът има на сметката си 344 мача, 136 попадения и 76 асистенции във всички турнири. Той се превръща в истинска емблема не само на "белите", но и на Висшата лига. Безспорните му страхотни умения са подплатени с невероятна доброта и човечност. Именно тези му качества го правят и един от най-обичаните футболисти на Острова. 

Проблем пред него, както и пред неговия Тотнъм, е липсата на трофеи. Фланговият състезател няма спечелено отличие на клубно ниво. Най-близо да го направи беше през 2019 г., когато "шпорите" изумиха, стигайки до финал в Шампионска лига, където обаче "летящият" Ливърпул не им остави никакъв шанс. 

Коя е любимата позиция на южнокорееца?

Сон е атакуващ футболист, с повече афинитет към граденето на играта и ключовите подавания, отколкото към самите попадения. Най-предпочитаната позиция от него е лявото крило, което му носи и славата на един от най-добрите на този пост в Англия. Той обаче умее да играе и по десния фланг, както и като централен нападател и атакуващ полузащитник.

"Не се интересувам къде играя, най-важното е да бъда в играта", заявява самият той.

Защо Сон е толкова важен за Южна Корея в Катар?

Едва ли някой в отбора на Южна Корея, в амбициите си за успех, вижда евентуален такъв, без присъствието на Хюн-мин Сон. Безспорно, лявото крило е най-качественият футболист в състава на Пауло Бенто. Огромният му опит на най-високо ниво е безценен, а фактът, че се подвизава във Висшата лига, където са и немалка част от играчите на един от съперниците в Група "H" - Португалия, би могъл да има ключова роля в прекия двубой срещу "мореплавателите".

Сон е истински съсредоточен върху играта и никога не е позволявал външни фактори като парите да променят фокуса му. Към момента с екипа на своята родина той има изиграни 105 мача, в които записва 35 гола и 17 асистенции. Освен това, той е истински патриот и е от голямо значение за популяризирането на страната си.

Формата на Сон

Допълнителен позитив е и формата на фланговия състезател, както и тази на Тотнъм. Към момента "шпорите" се намират на 4-о място в класирането във Висшата лига, с актив от 26 точки и на само 1 зад третия Нюкасъл. Сон от своя страна записа 5 попадения и 2 асистенции в 19 мача с "белите" във всички турнири до момента. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички