Франция победи Англия за първи път на Световното първенство и си заслужи място на полуфиналите (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Франция победи Англия за първи път на Световното първенство и си заслужи място на полуфиналите (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

11912 0

Франция спечели четвъртфинала си от Световното първенство по футбол в Катар, след като се наложи драматично над Англия след 2:1. Попаденията за „петлите“ реализираха Чуамени и Жиру, съответно в 17-тата и 78-мата минута, докато гола за „трите лъва“ вкара Хари Кейн в 54-тата минута от дузпа.

Именно и лидерът на Тотнъм и Англия е един от „грешниците“ за загубилите, тъй като получи право на изпълнение на нов наказателен удар половин час след попадението си, но не съумя да намери очертанията на вратата и пропусна възможността си да се превърне в едноличен голмайстор на Англия за всички времена и да изравни отново резултата.

По този начин настоящият световен шампион си осигури място на полуфиналите, където на 14-и декември – сряда, ще се изправи срещу една от сензациите на турнира – Мароко.

Това бе първи успех на "петлите" срещу Англия в надпреварата, след като "трите лъва" имат две победи през миналия век в груповата фаза - 2:0 и 3:1.

Вижте ГАЛЕРИЯ от Англия - Франция!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна равностойно. В първите минути атаките на „петлите“ изглеждаха с една идея по-опасни. В 11-ата минута се стигна до първия точен удар. Дембеле центрира отдясно, а Жиру от неудобна позиция стреля с глава, но Пикфорд се справи.

ГОЛ!!! Франция откри резултата в 17-ата минута. След многоходова атака топката се озова у Антоан Гризман. Той намери Орелиен  Чуамени, който си спря кълбото и отправи страхотен удар от над 20 метра, матирал Пикфорд  и влетял в десния ъгъл на вратата му за 0:1.

Video edited on Kapwing

В 20-ата минута Люк Шоу шутира от фал, но Лорис отрази. Само 120 секунди по-късно френският страж се справи с удар и на съотборника си в Тотнъм Хари Кейн.

В 25-ата минута англичаните имаха претенции за дузпа. Хари Кейн се строполи на границата на пеналта след съприкосновение с Упамекано. ВАР все пак преразгледа ситуацията, но нямаше основание да се отсъди наказателен удар.

Лорис спаси нов шут от далечна дистанция на Кейн в 29-ата минута.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

"Трите лъва" започнаха агресивно втората част и след само 120 секунди създадоха две голови ситуации. Първо Белингам изстреля мощен удар, който Лорис изби в корнер. Именно след статичното положение Магуайър опита да засече, но кълбото отново бе изчистено.

ДУЗПА! В 52-рата минута се стигна до отсъждането на наказателен удар, след като голмайсторът от първата част - Чуамени, препъна младия Букайо Сака и моментално бе отсъдено нарушение. Хари Кейн бе безкомпромисен от бялата точка!

В следващата атака Рабио бе наглед забравен от английската защита и стреля от дистанция, но Пикфорд отрази опита му. 

Преди началото на последните 20 минути от редовното време Магуайър засече отлично центриране от статично положение, но кълбото премина на сантиметри от страничния стълб. Преди това "петлите" организириха интересни атаки, но и те не доведоха до нищо опасно. 

В 76-тата минута Дембеле отклони високо центриране с глава към Жиру, но нападателят на Милан не успя да матира Пикфорд!

ГОЛ! Само секунди по-късно Гризман центрира от левия фланг, а именно ветеранът съумя да отклони с глава в мрежата на Англия! 1:2!

В 82-рата минута се стигна до нова дузпа за "трите лъва", след като Ернандес изблъска в гърба Мейсън-Маунт! Отново зад топката застана Хари Кейн, който от втория си опит от бялата точка за вечерта отпрами ужасяващо изпълнение над напречната греда!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Англия: Джордан Пикфорд, Кайл Уокър, Хари Магуайър, Джон Стоунс, Люк Шоу, Джордан Хендерсън, Деклан Райс, Джуд Белингам, Букайо Сака, Хари Кейн, Фил Фодън

Франция: Уго Лорис, Жул Кунде, Рафаел Варан, Дайо Упамекано, Тео Ернандес, Орелиен Чуамени, Адриен Рабио, Усман Дембеле, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Оливие Жиру

ПРЕДИ МАЧА

Двете силни европейски селекции се изправят в пореден епизод от съперничеството помежду си, но това ще бъде първи официален двубой от 2012 г. насам. Тогава 1:1 завърши срещата в груповата фаза на Европейското първенство. 

Това обаче ще бъде първият мач на Световно първенство между Англия и Франция през настоящия век, след като на два пъти се изправиха в надпреварата през 1966 и 1982 г. Тогава Англия се налага с 2:0 и 3:1. 

Сега обаче възпитаниците на Гарет Саутгейт влизат в двубоя с лек пасив, според букмейкърите, но и с достатъчно играчи, на които наставникът няма да разчита. Това са Уайт, Стърлинг, Стоунс и Уилсън, последните двама от които са под въпрос.

Дидие Дешан не среща проблем в това отношение, тъй като единствените липсващи са Ернандес и Бензема, които са с трайни контузии още преди началото на надпреварата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички