Аржентина иска трета световна титла... цялата страна, а и не само, е вперила поглед в Лионел Меси


Аржентина иска трета световна титла... цялата страна, а и не само, е вперила поглед в Лионел Меси
Снимка: Getty Images

1916 0

Аржентина отива на Световното първенство в Катар в търсене на третата си титла от най-големия форум и първа след тази от 1986 година. "Гаучосите" разполагат с един от най-добрите играчи в историята, който ще има един последен шанс да затвори устите на онези свои критици, които отказват да го посочат за "най-великия на всички времена", тъй като никога не е печелил най-ценния трофей, който може да бъде спечелен. 45 000 000 аржентинци са вперили поглед в него в трепетно очакване, но и стотици милиони по целия свят...

Кой е Лионел Меси?

Той е роден на 24 юни 1987 година в Росарио и е третото от общо четири деца на Хорхе Меси и Селия Кучитини. На 4-годишна възраст започва да тренира в местния Абандерадо Грандоли, а 24 месеца по-късно става част от Нюелс Олд Бойс. Талантът му е видим с просто око, а Лео не спира да бележи голове във всеки мач.

Когато е на 10 години, лекарите му откриват рядък хормонален дисбаланс, който пречи на растежа и впоследствие е диагностициран с недостиг на растежен хормон. През 2000 г. е привлечен в школата на Барселона, а испанският гранд поема разходите по лечението му. Останалото е история...

Позиция на терена

В ранните си години сред професионалистите Меси играе като дясно крило, но постепенно ролята му на игрището се променя, а той се справя успешно и като атакуващ полузащитик, и като чист нападател, и като т.нар. "фалшива деветка". На фона на репутацията, която си е изградил, Лионел отдавна не е натоварен със задачата да помага на съотборниците си в защита, а в последните сезони често можем да го видим на най-различни места по терена. Когато пък мачовете не вървят, той се връща по-назад и се заема с организирането на атаките от дълбочина.

Защо е най-важният играч на Аржентина?

Той е капитан в състава на Лионел Скалони и рекордьор по брой мачове, брой голове и брой асистенции за Аржентина. Никой не е играл повече от него с националната фланелка (165), никой не е отбелязал повече попадения от него (91) и никой не е раздал повече голови пасове от него (52). От години насам обликът на "Албиселесте" е един с Меси и съвсем друг без Меси, без значение, че в състава присъстват имена като Лаутаро Мартинес, Анхел ди Мария и Пауло Дибала. 

Формата на Меси

През сезон 2022/23 Лео определено е на висота, след като през миналата кампания не опрадва очакванията, с които пристигна в Париж! Сега той се е отчел с 12 гола и 14 асистенции в общо 18 мача за ПСЖ във всички турнири и изглежда във вихъра си. Дали доброто му представяне ще продължи и срещу Полша, Мексико и Саудитска Арабия в Група "С" по време на Катар 2022 - предстои да разберем!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички