Едсон Алварес - футболистът на Аякс, от когото зависи как ще изглежда Мексико в Катар


Едсон Алварес - футболистът на Аякс, от когото зависи как ще изглежда Мексико в Катар
Снимка: Getty Images

2241 0

На Мондиал 2022 Мексико ще се опита да сложи край на 'проклятието', което неизменно го спира на осминафиналната фаза в последните 7 световни първенства. "Ацтеките" често прескачат групите, но този път задачата им е доста трудна на пръв поглед - предстоят сблъсъци с Аржентина, Полша и Саудитска Арабия, а най-много надежди в състава на Херардо Мартино се възлагат на един 25-годишен полузащитник от нидерландския гранд Аякс!

Кой е Едсон Алварес?

Той е роден на 24 октомври 1997 година в град Тлалнепантла. Като дете помага на баща си в семейния бизнес с направата на екипировка за местни спортни отбори. На 14 години е отхвърлен от школата на Пачука, но впоследствие успява да стане част от Клуб Америка, след като изкарва 3-месечен пробен период.

В края на 2016 година дебютира за първия състав на Клуб Америка в Елита на Мексико, а през лятото на 2019 г. Аякс го купува за 15 милиона евро и очаква от него да замести подобаващо напусналия в посока Ювентус Матайс де Лихт.

Позиция на терена

Алварес е висок 187 сантиметра и може да играе на няколко поста - като централен бранител (ляв и десен) и като централен полузащитник, но е факт, че най-добре се чувства като дефанзивен халф и именно там е най-полезен за Аякс и за Мексико.

Защо е най-важният играч на Мексико?

Няма по-важен от него за системата на Тата Мартино. Мнозина погледи са вторачени в нападателя Ървинг Лосано и ветерана на вратата Гилермо Очоа, но всъщност Алварес е този, който се отличава с най-много работа на терена, макар и тя да остава незабелязана в повечето случаи. Едсон се явява нужната "сплав" между отделните линии на игрището и е много добър с топка в крака. Някои фенове дори го наричат "Едсонбауер", тъй като виждат прилика с играта на великия немец Франц Бекенбауер!

Формата на Алварес

През сезон 2022/23 той натрупа 18 мача за Аякс във всички турнири (1 гол и 2 асистенции), включително 6 в груповата фаза на Шампионска лига. Едсон Алварес е почти несменяем титуляр в състава на Алфред Шрьодер, както и в този на Херардо Мартино и ще отиде в Катар с малко над 1 400 игрови минути през кампанията!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички