Роберт Левандовски - най-силното оръжие на Полша, на което се крепят надеждите на 38 000 000 души


Роберт Левандовски - най-силното оръжие на Полша, на което се крепят надеждите на 38 000 000 души
Снимка: Getty Images

1900 0

Националният отбор на Полша ще участва за девети път в историята си на Световно първенство и ще се надява да повтори успехите си от 1974 и 1982 година, когато достига до полуфиналите на форумите. Задачата сега е трудна - първо предстоят битки в груповата фаза срещу Аржентина, Мексико и Саудитска Арабия, но 38 милиона поляци са уверени, че имат на разположение перфектното "оръжие", с което да атакуват Катар 2022!

Кой е Роберт Левандовски?

Той е роден на 21 август 1988 година във Варшава. Преминава през школите на Партизан Лезно и Варсовия Варшава, а през сезон 2006/07 става голмайстор на полската трета дивизия, отбелязвайки 15 гола за своя Знич Прушков, който печели промоция за втора дивизия. В следващата кампания Лева става топ реализатор и на полската втора дивизия с 21 попадения. През лятото на 2008 г. преминава в Лех Познан, откъдето е забелязан от немския гранд Борусия Дортмунд.

Левандовски играе за "жълто-черните" между 2010 и 2014 година, отбелязвайки 187 гола в 103 мача във всички турнири (+ 42 асистенции). В началото на 2014 г. подписва договор с Байерн Мюнхен и именно там окончателно се превръща в страшилище за защитници и вратари - 344 попадения в общо 375 двубоя (+ 72 голови паса). В момента Роберт играе в испанския гранд Барселона, към който се присъедини през лятото на 2022 година. 

Позиция на терена

Левандовски е типичен централен нападател, макар че в по-ранните си години се е подвизавал и като втори такъв. Ръстът от 185 сантиметра се съчетава отлично с физиката му, а това му позволява да бъде бърз и повратлив дори на 35 години. Полякът притежава невероятен усет за гола и умее да се позиционира добре в наказателното поле, бележейки редовно с глава. 

Защо е най-важният играч на Полша?

Лева с право носи капитанската лента на "Дружина Полска", но не това е причината... Причината се крие в това, че той е футболистът с най-много мачове (134) и с най-много голове (76) в историята на страната и със сигурност притежава най-много опит от всички останали. Той бе и в основата на самото класиране на Полша за Мондиал 2022, след като наниза 8 попадения в квалификационната фаза, а пред него по този показател остана само колегата му от Англия - Хари Кейн (12).

Формата на Левандовски

Откакто се присъедини към Барселона, полякът изигра точно 19 мача през сезон 2022/23 - 14 в Ла Лига и 5 в Шампионска лига. В Испания той се отчете с 13 попадения и 4 голови паса, а в най-силния клубен турнир - с 5 гола. Единствените му слаби изяви бяха именно в ШЛ, където не успя да се разпише срещу бившия си тим Байерн Мюнхен на два пъти и така спомогна за отпадането на каталунците още в груповата фаза. И в двете срещи Лева пропусна изгодни положения, но като цяло си е същият играч, който светът познава от периода му в Германия!

Лева определено ще е една от централните фигури на шампионата, а кога можете да гледате неговите изяви, както и на много други, ще разберете, като се насочите към пълната ТВ програма на Световното по футбол 2022

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички