Аржентина е новият световен шампион след спиращ дъха трилър срещу Франция (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Аржентина е новият световен шампион след спиращ дъха трилър срещу Франция (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

16817 0

Аржентина спечели Световното първенство по футбол в Катар, побеждавайки Франция на финала след изпълнение на дузпи!

Без преувеличение, това беше един от най-зрелищните и оспорвани финали на мондиал - редовното време завърши 2:2, а след двете продължения равенството се запази, но 3:3. Последва "рулетката на дузпите", при която "петлите" се отчетоха с два пропуска, а "гаучосите" бяха 100-процентови и не сгрешиха при четирите си изпълнения от бялата точка!

Как се развиваше мачът?

Лионел Меси се разписа от дузпа за 1:0 в 23-ата минута. Анхел ди Мария покачи на 2:0 в 36-ата, а съставът на Дидие Дешан не създаде нито едно голово положение през първите 45 минути и бе тотално надигран!

Момчетата на Лионел Скалони продължиха да бъдат господари на терена и вече се виждаха шампиони, но, подобно на 1/4-финала срещу Нидерландия, рухнаха за броени минути в края - Килиан Мбапе наниза две попадения за 97 секунди (първото от дузпа, 80-ата и 81-а минута) и така прати мача в продължения.

В началото на второто от тях (108 минута), Меси отново изведе Аржентина напред с втория си гол днес, но в 118-ата Мбапе оформи хеттрика си, пак от 11-метров наказателен удар, правейки 3:3.

Време беше за дузпи - при тях Емилиано Мартинес отрази удара на Кингсли Коман, а Орелиен Чуамени не нацели вратата. Меси, Дибала, Паредес и Монтиел пък не трепнаха и хвърлиха цяла Аржентина в еуфория.

*По този начин страната спечели третата си световна титла, след тези от 1978 и 1986 година. Франция пък не успя да дублира своята от 2018 година.

Мбапе взе "Златната обувка" за утеха, 1 гол го раздели с Меси (Класиране при голмайсторите)

Ето как се разви финалът в Катар, който ще бъде помнен много, много дълги години:

ГАЛЕРИЯ: Финала на Мондиал 2022 в снимки: Аржентина - Франция

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с лек превес на Аржентина и още във втората минута Алварес получи прехвърлящ пас зад отбраната, но бе в положение на засада, а и не успя да нанесе най-добрия удар по топката. Малко след това Алексис Мак Алистър се превърна в автора на първия точен шут, но право в ръцете на Лорис. Натискът на "гаучосите" продължи и Рафаел Варан трябваше да блокира изстрел от границата на наказателното поле на Родриго де Пол. В 10-ата минута Юго Лорис имаше нужда от медицинска помощ след разбъркване пред вратата му, но успя да продължи участието си в срещата.

В 16-ата минута Де Пол пресече подаване на Тео Ернандес и бе организирана бърза контраатака, при която Анхел ди Мария разочарова и прати топката високо над вратата със завършващия си удар. В 19-ата "петлите" стигнаха до първа по-интересна ситуация, след като Жиру засече центриране от пряк свободен удар с глава, но кълбото прелетя над напречната греда, а и нападателят извърши нарушение в атака.

ДУЗПА - В 22-ата минута Усман Дембеле фаулира Анхел ди Мария (ВИДЕО), който навлезе в наказателното поле и реферът веднага посочи бялата точка. Зад топката застана Лионел Меси - ГОЛ, 1:0 за Аржентина! Това бе шесто попадение за Бълхата на Мондиал 2022! (ВИДЕО)

В 28-ата минута Тео Ернандес и Меси се сблъскаха тежко при борбата за една висока топка, но в крайна сметка и двамата нямаха проблеми да продължат.

ГОЛ - В 36-ата минута Аржентина отново организира чудесна атака с четири-пет паса, при която френската отбрана заспа, а този път Анхел ди Мария не сбърка и прати за втори път топката във вратата на Лорис - 2:0! Асистенцията бе дело на Мак Алистър! (ВИДЕО)

Тимът на Дидие Дешан бе абсолютно неузнаваем и не успя да създаде нито едно голово положение в първите 41 минути! Наставникът на Франция видимо се ядоса и извърши две промени още преди почивката - напуснаха Усман Дембеле и Оливие Жиру. На тяхно място се появиха Коло Муани и Маркюз Тюрам. Добавеното време на първата част бе 7 минути, в които французите опитаха да се настанят по-трайно в половината на Аржентина, но бранителите на Лионел Скалони бяха безгрешни до момента. Единствено Енцо Фернандес получи жълт картон заради нарушение срещу Коло Муани.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началните секунди Юго Лорис трябваше да излиза и да пресича подаване към Алексис Мак Алистър от Енцо Фернандес. Двамата треньори не бяха направили смени в 15-минутната пауза! В 49-ата Родриго де Пол получи хубав пас от Ди Мария и стреля от воле по диагонал, но вратарят на Франция не бе изненадан. 

Вторият жълт картон във финала бе за Адриен Рабио, който извърши грубо нарушение срещу Родриго де Пол в 55-ата минута. Малко след това Хулиан Алварес опита да шутира от малък ъгъл, но той бе прекалено слабо, за да затрудни Лорис. След час игра Рабио блесна с решителен шпагат в краката на Лионел Меси, с който му попречи да направи резултата класически. 

В 64-ата минута Лионел Скалони извади Анхел ди Мария, който бе един от най-опасните на терена и пусна на негово място Маркос Акуня - определено дефанзивна смяна! В 67-ата Антоан Гризман изпълни втория ъглов удар за Франция в мача, а Коло Муани засече с глава, но не успя да насочи топката и тя премина на няколко метра встрани от дясната греда на Мартинес - това бе първото голово положение за французите във финала!

В 70-ата минута и Килиан Мбапе се отчете с първия си шут, но той бе доста неточен. Малко след това Дешан извърши още две смени - Гризман бе заменен от Кингсли Коман, а Тео Ернандес от Едуардо Камавинга. В 76-ата Камавинга се размина с жълтия картон, след като фаулира Де Пол, но Марчиняк реши да не го предупреждава официално. 

ДУЗПА - В 79-ата минута Николас Отаменди сбърка и не изчисти навреме топката, а след това фаулира Коло Муани (ВИДЕО) и съдията отсъди дузпа за Франция. Зад топката застана Килиан Мбапе и не сбърка - 1:2! Мартинес хвана ъгъла и докосна кълбото, но само толкова. Шести гол за Мбапе в Катар!

ГОЛ - Няма и 120 секунди по-късно, Франция изравни! Първо Коман отне от Меси в центъра, а след това Мбапе направи двойно подаване с Тюрам, стреля от въздуха и прати топката в долния ляв ъгъл на Аржентина -  2:2! (ВИДЕО) Седми гол на Мондиал 2022 за Мбапе и той вече еднолично е на върха в класацията при голмайсторите (Меси е след него с 6).

В 86-ата минута "петлите" поискаха и втора дузпа за фал срещу Тюрам, но съдията му показа жълт картон за симулация. Добавеното време на втората част бе 8 минути, а Франция бе близо до пълен обрат, но Емилиано Мартенис отрази удар на Рабио в четвъртата от тях. Междувременно пък Оливие Жиру получи жълт картон от пейката заради протест към реферите. В заключителните секунди Лионел Меси нанесе бомбен удар от дистанция, но право в средата на вратата и Лорис боксира в ъглов удар (ВИДЕО). След него французите можеха да организират бърза контраатака, но Акуня я спря с цената на жълт картон.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Скалони извърши една смяна - в игра се появи Гонсало Монтиел на мястото на Науел Молина. Същото стори и Дешан - Рабио бе заменен от Юсуф Фофана. В 102-ата минута треньорът на Аржентина направи още две корекции - напуснаха Алварес и Де Пол, а на терена се появиха Лаутаро Мартинес и Леандро Паредес.

В 105-ата минута Меси изведе Мартинес на идеална позиция, но той се забави и ударът му бе блокиран. При добавката Монтиел стреля страховито, но шутът му, който отиваше в горния десен ъгъл на Лорис, също бе блокиран (ВИДЕО). Секунди по-късно Бълхата отново изведе на добра позиция нападателя на Интер, но той отново се забави и в крайна сметка завършващият му удар премина на около метър встрани от целта. 

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 107-ата минута Юго Лорис се отчете с още едно спасяване след диагонален удар на Меси по земя в близкия му ъгъл. 

ГОЛ -  В 108-ата минута Лаутаро Мартинес шутира силно от малък ъгъл, а Лорис едвам изби, но при добавката на Меси нямаше какво да стори - 3:2 за Аржентина! (ВИДЕО) Седми гол и за Бълхата в Катар и равенството с Мбапе е възстановено!

В 113-ата Рафаел Варан получи лека контузия и бе заменен от Ибрахима Конате. Малко след това Леандро Паредес получи жълт картон за груб фал срещу Камавинга! В заключителните 5 минути Алексик Мак Алистър отстъпи мястото си на Пецела. 

ДУЗПА - В 116-ата минута удар на Мбапе бе блокиран с лакът от Гонсало Монтиел, който получи жълт картон за това си действие. С изпълнението от бялата точка отново се нагърби Килиан Мбапе и оформи хеттрика си - 3:3! (ВИДЕО) Осми гол за нападателя на ПСЖ в Катар!

В 119-ата минута Мбапе беше близо и до четвърти гол, след като негово центриране не бе засечено от Коло Муани и се насочи към горния ляв ъгъл на Мартинес, но се размина на сантиметри от гредата. В края и двата тима можеха да вкарат нови попадения - първо Емилиано Мартинес спаси с крак удар на Муани, който излезе сам срещу него, а след това Лаутаро Мартинес не се справи с глава при добро центриране. Последните две смени бяха - Пауло Дибала за Таляфико и Аксел Дисаси за Кунде.

ДУЗПИ

- 1:0 за Франция (Килиан Мбапе)

- 1:1 (Лионел Меси)

 

- 1:1 (Мартинес спасява дузпа на Кингсли Коман)

- 2:1 за Аржентина (Пауло Дибала)

 

- 2:1 (Орелиен Чуамени не уцели вратата)

- 3:1 (Леандро Паредес)

 

- 3:2 (Коло Муани)

- 4:2 (Гонсало Монтиер)

АРЖЕНТИНА Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН!!!

ГАЛЕРИЯ: Финал на Мондиал 2022: Аржентина - Франция

Франция - Аржентина по ТВ: къде да гледаме финала на Световното първенство?

Стартови състави:

Аржентина (4-1-2-3): Емилиано Мартинес - Николас Таляфико, Николас Отаменди, Кристиан Ромеро, Науел Молина - Енцо Фернандес - Родриго Де Пол, Алексис Мак Алистър - Анхел ди Мария, Хулиан Алварес, Лионел Меси

Франция (4-1-2-3): Юго Лорис - Тео Ернандес, Рафаел Варан, Дайо Упамекано, Жул Кунде - Орелиен Чуамени - Адриен Рабио, Антоан Гризман - Килиан Мбапе, Оливие Жиру, Усман Дембеле

ЕТО какви са промените в съставите, в сравнение с 1/2-финалите!

ГАЛЕРИЯ: Атмосферата на стадион "Лусаил" преди старта на Аржентина - Франция!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Аржентина и Франция са колоси на футбола през 21-ви век, въпреки че не могат да се похвалят с толкова голям общ брой спечелени трофеи за този период. Потвърждение за това е фактът, че четвърти финал на световно от последните пет включва поне едната страна (а в случая - и двете).

Изключението е през 2010 година, когато Испания вдига трофея. Всъщност, за първи път от онзи Мондиал в ЮАР ще се стигне до това новият световен шампион (преди да се превърне в такъв) да е допуснал загуба в груповата фаза от турнира.

Аржентина има преимущество в директните сблъсъци с този съперник - 6 победи, 3 равенства и 3 загуби, като бе спечелила и двете срещи с Франция на световни, преди сблъсъка им през 2018 година. Тогава се стига до голово зрелище и успех с 4:3 за "петлите".

Дидие Дешан имаше възможност да даде почивка на свои титуляри в последния мач от груповата фаза срещу Тунис, но въпреки това се зародиха нови здравословни проблеми и травми в състава му. Към момента Адриен Рабио, Дайо Упамекано и Кингсли Коман са под въпрос. В не най-доброто си състояние са и Тео Ернандес, Оливие Жиру и Чуамени. Папу Гомес пък не е сигурен за Аржентина.

Ще бъде любопитно дали южноамериканската страна ще смени подхода си, който поне в началото на срещите до момента направи така, че във всеки от трите двубоя от елиминациите се стигаше до откриващо попадение в 34-ата или 35-ата минута.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички