Англия уби мечтата на Сенегал и ще спори със световния шампион за място на полуфиналите на Световното първенство (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)


Англия уби мечтата на Сенегал и ще спори със световния шампион за място на полуфиналите на Световното първенство (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

9888 0

Англия разби с 3:0 Сенегал в среща от 1/8-финалите на Световното първенство в Катар. С категоричния си успех „Трите лъва“ убиха мечтата на „Лъвовете от Теранга“ да направят най-доброто представяне на африкански отбор на мондиал.

Селекцията на Гарет Саутгейт триумфира срещу шампиона на Африка след попадения на Джордан Хендерсън в 38-ата минута, Хари Кейн в третата добавена минута на първото полувреме и Букайо Сака, който оформи крайния резултат в 57-ата минута. Хората на Алиу Сисе показаха остри зъби в началото, като пропуснаха две златни възможности чрез Булай Диа в между 23-ата и 31-ата минута.

Така вместо да поведат в резултата, започна голеадата във вратата на Едуар Менди. Централният нападател на Англия Хари Кейн най-накрая отбеляза първия си гол на Мондиала в Катар. Отпушващият му гол го остави само на едно от рекорда на Уейн Рууни за най-много отбелязани попадения за националния отбор. Звездата на Тотнъм е с 52, а бившият голаджия е с 53.

Младата перла на Ман Сити Фил Фодън блесна с две асистенции, а Джуд Белингам с една.

На четвъртфиналите ще видим титаничен сблъсък между Англия и актуалния световен шампион Франция.

ВИЖТЕ И ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА: Английските лъвове „разкъсаха“ „Лъвовете от Теранга“

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Англия доминираше във владението на топката в началните минути. Сенегалците показваха агресивна игра и пробваха да атакуват при всяка възможност.

До 10-ата минута нямаше чисти положения пред някоя от двете врати. Агресивната преса от страна на „Трите лъва“ се виждаше отчетливо. Владението на топката обаче не водеше до желания ефект и резултат.

В 12-ата минута Кейн центрира отляво, Менди увисна, но Букайо Сака не успя да засече топката в мрежата.

Първият удар по посока на една от двете врати дойде в 20-ата минута. Фодън центрира от корнер, Джон Стоунс пробва удар с глава, но далеч от целта.

В 23-ата минута едва не се стигна до гол в мрежата на Англия. Магуайър сгреши,  след което Крепен Диата центрира в пеналта, където Булай Диа стреля, но шут ме бе блокиран. При добавката Исмаила Сар не уцели целта.

„Лъвовете от Теранга“ предявиха претенции за дузпа при тази ситуация, но такава не бе отсъдена. Според играчите на Сенегал топката е срещнала ръката на Джон Стоунс, но не се стигна до наказателен удар и след преразглеждането от ВАР.

В 31-ата минута африканците пропиляха нова златна възможност. Сар изведе отлично Диа, който стреля отблизо, но Пикфорд се намеси блестящо и спаси англичаните.

ГОЛ! Англия откри резултата в 39-ата минута. Джуд Белингам тръгна мощно и пусна пас към нахлуващия Джордан Хендерсън, който с удар без забавяне от точката на дузпата матира Менди – 1:0.

В 41-ата минута Хари Кейн получи отлична топка в пеналта, но би в облаците.

ГОЛ! В 3-ата минута на добавеното време Хари Кейн най-накрая откри головата си сметка на шампионата в Катар. Той направи резултата 2:0. Белингам стартира бърза контраатака и намери Фил Фодън. Младата звезда на Ман Сити пусна пас към Кейн, който остана сам срещу Менди и не сгреши.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката видимо тонусът в играта на африканците се позагуби.

ГОЛ! Букайо Сака направи резултата 3:0 в 57-ата минута. Фил Фодън се отличи с втора асистенция. Той напредна по лявото крило и подаде към перлата на Арсенал, който не сгреши.

Очаквано темпото на игра поспадна. Действията се развиваха в средата на терена и пред вратата на сенегалците.

В 74-ата минута Папе Сар шутира от фаул, а топката профуча покрай лявата странична греда.

До края сенегалците нямаха сили да стигнат поне до почетно попадение.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Англия: 1. Пикфорд, 2. Уокър, 3. Шоу, 4. Райс, 5. Стоунс, 6. Магуайър, 8. Хендерсън, 17.Сака, 22. Белингам, 20. Фоудън, 9. Кейн

Сенегал: 16. Едуард Менди, 3. Кулибали, 22. Диало, 14. Якобс, 21. Сабали, 6. Нампалис Менди, 11. Цис, 15. Диата, 18. Сар, 13. Ндиайе, 9. Диа

Преди мача:

"Трите лъва" ще премерят сили за първи път във футболната история с африканската селекция. Европейците биват определяни като големите фаворити преди първия съдийски сигнал, но сенегалците също ще направят всичко по силите си за успех в двубоя.

Те се пребориха в група с Еквадор, Катар и Нидерландия за втората позиция, докато Англия спечели битката със САЩ, Иран и Уелс за върха. 

Ситуацията около "трите лъва" изглежда спокойна, тъй като Саутгейт няма да може да разчита единствено на Бен Уайт поради лични причини, докато Джеймс Мадисън се завърна срещу Уелс, но е малко вероятно да стартира.

При Сенегал селекционерът бе болен през последните дни и не се знае дали е възстановен за двубоя, докато Идриса Гей успя да натрупа жълти картони в груповата фаза и пропуска със сигурност мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички