16 ТОП футболисти, които са аут от Световното по футбол 2022, но не заради контузии (СНИМКИ)


16 ТОП футболисти, които са аут от Световното по футбол 2022, но не заради контузии (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

4582 0

В последните седмици всеки мач на големите клубни отбори предизвикваше напрежение и се гледаше с повишено внимание от фенове и селекционери, тъй като Световното първенство по футбл  наближаваше със страшна сила, а всяка контузия предвещаваше да убие най-голямата мечта на един футболист - да представлява родината си на най-големия форум.

Разбира се, преди всеки мондиал има играчи, които ги спохожда това огромно нещастие, но има и такива, които отдавна са наясно, че няма да участват в първенството. В този материал ще разгледаме кои са 15-те най-известни имена, които ще отсъстват от Катар 2022, но не заради контузии!

Ерлинг Холанд

Именно отсъствието на головата машина на Манчестър Сити се смята за една от най-големите загуби за Мондиал 2022. В последните 2-3 месеца норвежецът изуми целия свят с темпото, с което вкарва голове за "гражданите", но неговата страна просто не успя да преодолее квалификациите и завърши на трето място с актив от 18 точки. Директният билет за Катар бе спечелен от Нидерландия (23 пункта), а Турция събра 21 на втората позиция и отиде да играе плейоф срещу Португалия, който бе загубен с 1:3. Повече късмет следващият път, Норвегия...!

Мохамед Салах

Още една много, много сериозна липса... Звездата на Ливърпул "остана с пръст в уста", след като Египет загуби дуела си срещу Сенегал на плейофите за място в Катар. Първият мач у дома бе спечелен с 1:0, а реваншът загубен с 0:1. Така се стигна до дузпи, първите четири от които бяха пропуснати, а сред сгрешилите за "фараоните" бе именно Салах. В крайна сметка Сенегал излезе краен победител от наказателните удари (3:1).

Давид Алаба

В следващия месец няма да гледаме играта на един от основните защитници на Реал Мадрид, защото Австрия загуби 1/2-финалния плейоф за класиране на Световното от Уелс. Гарет Бейл наказа на два пъти Алаба и компания и макар че Марсел Забицер върна едно попадение, крайният резултат остана 2:1. Впоследствие "драконите" надделяха и над Украйна с минималното 1:0 и така грабнаха "визата" за Катар. 

Роберто Фирмино

Решението на Тите да не включи нападателя на Ливърпул в състава на Бразилия бе доста изненадващо. Да, през настоящата кампания Фирмино не е твърд титуляр при Юрген Клоп, но все пак се отчете с 9 попадения и 4 асистенции в общо 21 срещи във всички турнири. И сякаш за да докаже на селекционера, че не е бил прав, Роберто се разписа във вратата на Саутхемптън в последния мач на Пуул преди паузата в клубния футбол.

Рияд Марез

Крилото на Манчестър Сити няма да участва на Мондиал 2022, защото Алжир не успя да се справи с Камерун във финалния плейоф. Интересно е да се отбележи, че при гостуването бе постигната победа с 1:0, но на реванша камерунците на свой ред надделяха с 1:0.

Така битката влезе в продължения, но не стигна до дузпи - първо Ахмед Туба изравни за 1:1 в 118-ата минута и алжирците вече се виждаха като сигурни участници в Катар, но Карл Токо Екамби хвърли противника в траур, след като вкара втори гол за Камерун в 124-ата за крайното 2:1. 

Ферлан Менди

Още един футболист на Реал Мадрид, който няма да се изявява в Катар. Мнозина сметнаха решението на Дидие Дешан да не го повика в националния отбор на Франция за доста странно, но, както знаем, треньорът е този, който решава... Все пак, липсата на Менди е донякъде по-логична от тази на Фирмино - левият бек има 17 участия в мачове на "белия балет" през кампанията, в които се е отчел само с една асистенция.

Джанлуиджи Донарума, Марко Верати, Жоржиньо, Леонардо Бонучи

Бихме добавили и - "както и всеки един по-известен италиански футболист"... Кой можеше да предположи, че след като пропусна Мондиал 2018 и след като спечели ЕВРО 2020, Италия отново ще се провали и няма да се класира за световно?

Съставът на Роберто Манчини завърши на второ място (16 точки) в квалификационната си група, в която бе и България. Швейцарците окупираха първата позиция с 18 пункта, а италианците трябваше да играят плейофи. В интерес на истината, "лъвовете" също имат вина за това, тъй като измъкнаха точка (1:1) при гостуването си европейския шампион на 2 септември 2021 година.

Още в 1/2-финалния плейоф "скуадра адзура" се прости с амбициите за Катар 2022, губейки от Северна Македония с 0:1! 

Виктор Осимен

И голмайсторът на италианската Серия А през сезон 2022/23 няма да играе в Катар, тъй като неговата Нигерия не успя да преодолее финалния плейоф. Първият сблъсък с Гана като гост завърши 0:0, а на реванша също бе постигнато равенство, но 1:1. Така, заради попадението си на чужд терен, ганайците спечелиха билет за Мондиала, а 23-годишният нападател на Наполи, който има 10 попадения и 3 асистенции от началото на кампанията, ще бъде принуден да гледа мачовете от Катар само по телевизията.

Луис Диас

Едно на ръка, че лявото крило на Ливърпул се контузи през октомври, но и Колумбия не намери място сред 32-а тима на Световното, защото финишира на шесто място в квалификациите от зона "Южна Америка", събирайки актив от 23 точки. Първите четири в подреждането се класираха директно (Бразилия, Аржентина, Уругвай, Еквадор), а петият Перу (24 пункта) впоследствие игра плейоф срещу Австралия и го загуби с дузпи...

Алексис Санчес и Артуро Видал

Макар че и двамата вече не са част от грандовете в Европа, със сигурност си остават сред най-разпознаваемите лица и имена от феновете. Съдбата на Чили обаче бе сходна с тази на Колумбия, с разликата че отборът бе още по-далеч от първите пет позиции в зона "Южна Америка", завършвайки на седмо място със сбор от 19 точки. В момента 33-годишният Санчес е част от Олимпик Марсилия, а, след раздялата си с Интер, 35-годишният Видал отиде да играе в бразилския Фламенго.

Златан Ибрахимович

Един от най-атрактивните футболисти в световен мащаб няма да има шанса да играе на трето световно първенство в кариерата си (2002, 2006), защото Швеция загуби финалния плейоф за място в Катар! Полуфиналният срещу Чехия бе спечелен с 1:0 с гол в продълженията, но след това Полша на Роберт Левандовски се оказа непреодолима и "дружината" отпраши към Катар след чиста победа с 2:0.

Хвича Кварацхелия

И за финал още един футболист на Наполи, но какъв! Грузинецът определено е "Откритието" на сезон 2022/23, след като "небесносините" го взеха от Динамо Батуми през лятото срещу 10 милиона евро. През настоящата кампания Хвича вече се отчете с 8 гола и 10 асистенции (в общо 17 мача), покачвайки неимоверно интереса на "големите риби" към себе си. 

Е, Грузия обаче не се класира за Мондиал 2022... тимът остана на четвърто място в квалификационната група, печелейки само седем точки в осемте си мача. Лидер в крайното класиране бе Испания (19), следван от Швеция (15) и Гърция (10). Последната пета позиция беше за Косово (5).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички