Четирите потенциални изненади на Мондиал 2022, които са скрита заплаха за фаворитите


Четирите потенциални изненади на Мондиал 2022, които са скрита заплаха за фаворитите
Снимка: Getty Images

3577 0

Дойде време за 22-рото Световно първенство по футбол, което за пръв път ще се проведе на Арабския полуостров - в Катар. Историята помни само осем различни световни шампиони, като седем от тях ще спорят за трофея и през тази година. Големият отсъстващ е четирикратният първенец Италия, а за основни фаворити за трофея се считат отборите на южноамериканските колоси Бразилия и Аржентина, действащият световен шампион Франция, Англия, Испания, Германия, Нидерландия, Португалия, Белгия.

 

Кои са скритите фаворити на Мондиал 2022?

Тези девет отбора имат най-големи шансове да стигнат до световната титла, като за Нидерландия, Португалия и Белгия подобен триумф ще бъде първи в исторически план. Повечето футболни експерти и анализатори очакват трофеят да се завърне в Южна Америка след четири поредни издания, в които титлата неизменно оставаше в Европа. Извън основните фаворити обаче остават още няколко отбора, които в ролята си на аутсайдери ще опитат да объркат сметките на "големите" и определено трябва да бъдат считани за скрита заплаха (за справка - Мондиал 2018).

Хърватия - аутсайдерът, който жадува за нов световен финал

Именно на последното Световно първенство по футбол в Русия светът стана свидетел на една голяма сензация - 4-милионната Хърватия се добра до исторически финал, където се бори достойно срещу бъдещия шампион Франция, но загуби. Въпреки това "шахматистите" показаха изключителен дух и характер през цялата надпревара, отстранявайки големи грандове по пътя си. И през тази година Хърватия не попада сред основните фаворити за трофея, но тимът тайно се надява, че отново ще повтори успеха си отпреди четири години, а защо не и да го надгради.

Сплотеният и добре сработен тим, предвождан от "Златна топка"

Водещите букмейкъри дават 51.00 коефициент за Хърватия да спечели Световното по футбол (за сравнение: коефициентът за триумф на Бразилия е 5.00). Тимът на Златко Далич обаче е изключително добре сработен, с много опит в състава си и същевременно разполага и с огромен талант и млади звезди, които ще искат да помогнат на страната си по пътя към успеха. За "Златната топка" на Хърватия Лука Модрич това ще бъде последно световно първенство, а "магьосникът" на Реал Мадрид със сигурност ще остави сърцето си на терена.

"Динамитът" Дания, който се надява да избухне в Катар

Ако ограничим фаворитите на Световното първенство до девет отбора (спрямо очакванията на букмейкърите), то на ръба, но извън тази звездна група, се оказва тимът на Дания. Датският отбор направи много силно впечатление по време на Евро 2020, когато стигна до полуфиналите, но отстъпи от Англия след продължения. Силните изяви на "червения динамит" продължиха и в Лигата на нациите, където записаха две победи над действащия световен шампион Франция, с когото са в една група и на Мондиал 2022.

Ериксен, полуфиналът на Евро 2020 и двете победи над Франция

"Сърцето" на датския отбор е Кристиан Ериксен, който, въпреки сърдечните си проблеми на Евро 2020, успя да се завърне по-силен от всякога и е несъмнено най-добрият играч в националния отбор. Дания играе много приятен футбол за наблюдаване и несъмнено има капацитета да се конкурира с водещите нации. След полуфинала си на Европейското първенство страната със сигурност ще иска да стигне далеч и в Катар.

С Кавани и Суарес: Подценяваният Уругвай преследва трета световна титла

Един от отборите с големи традиции на световните първенства по футбол е Уругвай, който е печелил надпреварата два пъти, макар и двете титли да са завоювани много отдавна - на първото въобще световно първенство през 1930 на родна земя и през 1950-а. Тимът обаче стигна до полуфиналите на Мондиал 2010 в ЮАР, до осминафинал през 2014-а и до четвъртфинал на последното първенство през 2018-а. Сега "небесносините" отново ще искат да стигнат напред в елиминациите, където в рамките на 90 минути може да се случи абсолютно всичко.

Класните имена в състава на Уругвай

Уругвай излиза с изключително класни имена в състава си, сред които и неостаряващите Луис Суарес и Единсон Кавани. В добавка към тях е и новото бижу на Ливърпул Дарвин Нунес, който жадува да се докаже на голямата сцена. Федерико Валверде, Родриго Бентанкур и Роналд Араухо пък са само част от останалите много силни футболисти в уругвайския състав, който изглежда способен да се противопостави и на най-големите футболни нации. 

Звездният състав на Сърбия, мечтаещ за нещо велико в Катар

България може и да не е сред участниците на Световното първенство в Катар, но западната ни съседка Сърбия е там и разполага с достатъчно качество и потенциал, за да се опита да постигне нещо историческо. В новата си история Сърбия само веднъж е стигала до елиминациите - 1/8-финал на Мондиал 1998. В последните няколко години обаче сръбският футбол изживява своя ренесанс, който можеше да достигне своята кулминация още през 2018-а в Русия, но тогава тимът отпадна в груповата фаза.

Индивидуалностите в Сърбия са налице, въпросителните са около колектива...

В селекцията на Сърбия за Световното първенство в Катар се отличават играчи, подвизаващи се в някои от най-силните отбори на Стария континент. Такива несъмнено са нападателите Душан Влахович от Ювентус, Александър Митрович от Фулъм, Лука Йович от Фиорентина, както и Сергей Милинкович-Савич (Лацио), Душан Тадич (Аякс), Филип Костич (Ювентус). Отборът на Сърбия е пълен със силни индивидуалности: голямата въпросителна пред "орлите" е дали ще успеят да играят като сплотен колектив, какъвто несъмнено е нужен за успех в тази надпревара.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички