Отборите на Световното: "Боксовата круша" в турнира, която няма какво да губи (СНИМКИ)


Отборите на Световното: "Боксовата круша" в турнира, която няма какво да губи (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2947 0

Един от аутсайдерите на Световното първенство по футбол - Саудитска Арабия, отива на Мондиал 2022 без сериозни очаквания към себе си, но това може да бъде само в плюс за състава на Ерве Ренар, който попадна в доста трудна група и ще има възможност да се изправи срещу някои от най-добрите футболисти в света.

Групата на Саудитска Арабия

Жребият отреди на "соколите" място Група "С" в Катар и те ще играят срещу един от фаворитите за трофея - Аржентина, Полша на Роберт Левандовски и бойкия отбор на Мексико. Първият сблъсък е и най-тежкият "на хартия" - срещу Лионел Меси и компания и е насрочен за 22 ноември от 12:00 часа. Втората битка е срещу поляците (26 ноември, 15:00 ч.), а последната - срещу "ацтеките" (30 ноември, 21:00 ч.).

Пътят до Катар 2022

Саудитска Арабия мина през две квалификационни групи и спечели и двете от тях! В първата бе в компанията на Узбекистан, Йемен, Палестина и Сингапур и тогава бяха записани 6 победи и 2 равенства. Отборът на Ренар не успя да спечели три точки само при визитите си на Йемен (2:2) и Палестина (0:0).

Във втората квалификационна група противниците бяха по-сериозни - Япония, Австралия, Китай, Оман и Виетнам. Саудитска Арабия отново завърши на първо място, след като постигна 7 победи, 2 равенства и само 1 загуба. Грешните стъпки дойдоха срещу японците (0:2), Китай (1:1) и Австралия (0:0).

Успехите на Саудитска Арабия

Мондиал 2022 ще бъде шестият в историята на страната. В четири от случаите - 1998, 2002, 2006 и 2018 година, отборът не излизаше от груповата фаза. На последното първенство в Русия "соколите" останаха трети с 3 точки в конкуренцията на домакините, Уругвай и Египет. Трите точки дойдоха срещу "фараоните" - 2:1. Най-доброто класиране на Саудитска Арабия на Световно пък е от първото участие през 1994 година. Тогава тимът излиза от групата си, но губи на 1/8-финал от Швеция с 1:3.

Старши треньор и схема на игра

Наставник на Саудитска Арабия е 54-годишният французин Ерве Ренар. Той е на поста от лятото на 2019 година и до момента се е отчел с точно 30 мача, в които е записал 16 победи, 10 равенства и 4 загуби (при голова разлика 42:16). В треньорската си кариера има престои и начело на други национални отбори - Замбия (на два пъти), Ангола, Кот д'Ивоар и Мароко. На клубно ниво сред по-значимите му назначения са тези в УСМ Алжер, Сошо и Лил.

Ерве Ренар е традиционалист и обича да залага на схема с четирима в отбрана, която най-често е 4-2-3-1. В зависимост от противника, треньорът може и да насити средната част на терена с 4-5-1 или пък да засили нападателната си мощ с открито 4-3-3.

Най-важният играч

В отбор като този на Саудитска Арабия, в който всички футболисти са от местното първенство (най-вече от грандовете Ал Насър и Ал Хилал), трудно може да се определи един, който да е най-важен. Все пак, редно е да се изтъкне ролята на Салем Ал-Даусари и Салех Ал-Шехри, които отбелязаха по 7 попадения в квалификационната фаза. Защитникът Ясер Ал Шахрани пък се отчете с най-много игрови минути - 1342, следван от вратаря Мохамед Ал-Оваис (1329). Десният бранител на Ал Насър - Султан Ал-Ганам, пък е най-скъпият играч в тима - 3 500 000 евро (според "Transfermarkt").

Съставът на Саудитска Арабия

Вратари: Мохамед Ал-Овайс (Ал-Хилал), Мохамед Алями (Ал-Ахли), Науаф Ал-Акиди (Ал-Наср);

Защитници: Ясер Ал-Шахрани (Ал-Хилал), Ферас Ал-Брикан (Ал-Фатех), Али Ал-Булайхи (Ал-Хилал), Султан Ал-Ганам (Ал-Наср), Сауд Абдулхамид (Ал-Хилал), Абдуела Ал -Амри (Ал-Наср), Хасан Ал-Томбакти (Ал-Шабаб) и Абдула Маду (Ал-Наср);

Полузащитници: Насър Ал-Даусари (Ал-Хилал), Салман Ал-Фарадж (Ал-Хилал), Абдула Отайф (Ал-Хилал), Хатан Бахбри (Ал-Шабаб), Мохамед Кано (Ал-Хилал), Абдуела Ал-Малки (Ал -Хилал), Сами Ал-Наджеи (Ал-Наср), Али Ал-Хасан (Ал-Наср), Салем Ал-Даусари (Ал-Хилал), Рияд Шарахили (Абха), Абдулрахман Ал-Абуд (Ал-Итихад);

Нападатели: Мохамед Ал-Бурайк (Ал-Хилал), Науаф Ал-Абед (Ал-Шабаб), Хайтам Асири (Ал-Ахли), Салех Ал-Шехри (Ал-Хилал).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички