Отборите на Световното: Ще се сбъдне ли американската "сокър" мечта в Катар? (ВИДЕО И СНИМКИ)


Отборите на Световното: Ще се сбъдне ли американската "сокър" мечта в Катар? (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

3406 0

Националният отбор на САЩ разочарова своите, като не успя да се класира за Световното първенство в Русия през 2018 година. Сега всички американци ще стискат палци на своите любимци за постигане на нещо голямо на Световното първенство по футбол в Катар. Момчетата на Грег Берхалтер определено не се считат за фаворити, но в никакъв случай не трябва да бъдат подценявани.

Шансовете на САЩ и група "B"

Като цяло световната футболна общност не очаква много-много от Щатите. Най-различни експерти прогнозират, че „янките“ ще достигнат максимум до четвъртфинал и то само и единствено, ако се паднат с по-лек съперник на осминафинал. В САЩ обаче са нетърпеливи за отличие на футболната сцена и надали ще се задоволят с попадане при най-добрите 8.

Жребият отреди на „янките“ да попаднат в група „B“, където компания ще им правят още Англия, Иран и Уелс. Интересното тук е, че САЩ се е изправял с всяка една държава от групата си в миналото.

Сблъсъкът между САЩ и Иран определено няма да бъде за изпускане. „Янките“ ще търсят мъст за допуснатата загуба от „гепардите“ на Мондиала през 1998-а година, когато бяха сломени с 1:2. Този мач няма да противопостави просто две футболни философии, а две нации, чието минало е свързано с редица геополитически конфликти.

САЩ и Англия също имат интересна история по между си. През 1950 на Мондиала в Бразилия „янките“ побеждават „трите лъва“ с минималното 1:0. На Световното в РЮА през 2010 пък двете нации правят 1:1, отново в груповата фаза.

САЩ и Уелс ще се срещнат за пръв път на голям форум в Катар. Към момента двата отбора имат две приятелски срещи помежду си. През далечната 2003 година „янките“ надделяват с 2:0, а през 2020 срещата завършва наравно 0:0.

Пътят на САЩ към световните финали

САЩ се наложи да потрепери малко в групата, след като успя да вземе последното трето място в зона „КОНКАКАФ“, завършвайки пред Коста Рика, благодарение на своята по-добра голова разлика. В 14 изиграни мача „янките“ се поздравиха със 7 победи, 4 равенства и допуснаха две загуби. А с най-много голове за тима се отчете неговия капитан – Кристиан Пулишич, който наниза 5 попадения по време на квалификациите в Северна Америка.

Представянето на САЩ на Световни първенства

САЩ ще влезе в Катар за десетото си участие на световни финали. Най-доброто представяне на „янките“ на Мондиал е през 1930 в Уругвай, когато наставникът Робърт Милър извежда тима до заветната трета позиция.

САЩ е отпадал четири пъти в груповата фаза (1950, 1990, 1998 и 2006), четири пъти на осминафинал (1934, 1994 (у дома), 2010 и 2014) и веднъж на четвъртфинал (2002). Страната не е успявала да се класира на 9 поредни Световни първенства в периода 1954-1986, както и на последния Мондиал в Русия. През 1938 САЩ се оттегля от участие на финалите поради политически причини свързани с Италия и Бенито Мусолини.

Тактикът Грег Берхалтер

Честта да изведе САЩ на световните финали в Катар се пада на американския специалист Грег Берхалтер. Бившият защитник на отбори като Кристъл Палас, Енерги Котбус, Мюнхен 1860 и ЛА Галакси окачи бутонките през 2011, заменяйки ги с лачените обувки и сакото, а сега основната му мисия е да зарадва всички у дома.

Неговата треньорска кариера започва там, където той слага край на дните си като футболист – ЛА Галакси. След това, в периода 2011-2013, води шведския Хамарбю, преди да се върне в Охайо, за да поеме местния Кълъмбъс Крю от МЛС, където се задържа до 2018. Берхалтер приема работата като национален селекционер на САЩ на втори декември 2018.

Преди началото на Мондиал 2022 Берхалтер има 56 мача начело на Щатите. 36 са завършили с победа, 10 със загуба и още 10 равни. Специалистът залага на игрова схема 4-3-3 в последно време, а в основата и стои Кристиан Пулишич, на когото му се дава доста голяма свобода в предни позиции.

Детето чудо

Така нареченият „Х-Фактор“ Кристиан Пулишич ще бъде ключът към успеха за САЩ. „Детето чудо“, както е зован в Щатите, ще трябва да сложи на плещите си всички надежди на своята нация за успех на Мондиала. 24-годишният напaдател обаче ще трябва да поеме и критиките не само като капитан, но и като лидер на тази селекция.

В САЩ смятат, че младият Пулишич ще върне футболната слава на нацията обратно на световната карта. Футболистът, който има и хърватски произход, не е много убедителен през последните сезони в клубния си Челси, но когато облече националната фланелка нещата се променят коренно. Откакто е дебютирал през 2016-а той има 50 мача на сметката си, в които е отбелязал 21 попадения.

Съставът на Щатите за Мондиал 22'

Вратари: Итън Хорват (Лутън), Мат Търнър (Арсенал), Шон Джонсън (Ню Йорк Сити)

Защитници: Камерън Картър-Викърс (Селтик), Сержиньо Дест (Милан), Аарън Лонг (Ню Йорк Ред Булс), Шак Мур (Нешвил), Тим Рийм (Фулъм), Антони Робинсън (Фулъм), Джо Скали (Борусия Мьонхенгладбах), ДеАндре Йедлин (Интер Маями), Уокър Цимърман (Нешвил)

Полузащитници: Брендън Аарънсън (Лийдс), Келин Акоста (ФК Лос Анджелис), Тайлър Адамс (Лийдс), Лука де ла Торе (Селта Виго), Уестън Маккени (Ювентус), Йунус Муса (Валенсия), Кристиан Ролдън (Сеатъл Саундърс);

Нападатели: Хесус Ферейра (ФК Далас), Джордън Морис (Сеатъл Саундърс), Кристиан Пулишич (Челси), Джовани Рейна (Борусия Дортмунд), Джош Сърджънт (Норич), Тим Уеа (Лил), Хаджи Райт (Анталияспор)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички